x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Paşii pelerinilor

Paşii pelerinilor

de Daniela Cârlea Şontică    |    30 Apr 2009   •   00:00
Paşii pelerinilor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Descoperiţi mănăstirile, monumente ale ortodoxiei româneşti



Din punctul de vedere al turistului religios, luna mai vine cu oferta pelerinajelor la mănăstiri, unde doritorii îşi pot aminti de Sfinţii çmpăraţi Constantin şi Elena, cei care au făcut posibilă închinarea liberă în biserici a creştinilor, la începutul secolului al IV-lea.

TRASEU.
Centrul de Pelerinaj al Patriarhiei Române, mutat nu de mult în casă nouă, pe Bulevardul Corneliu Coposu, propune o variantă îmbietoare de popasuri duhovniceşti prin programul de la 22-24 mai, intitulat "Pelerinaj în Oltenia la ctitoriile Sfinţilor Brâncoveni". Mănăstirile ridicate prin grija Brâncovenilor amintesc de stirpea boierilor credincioşi, cel mai de seamă dintre ei fiind domnitorul - ctitor şi martir - Constantin Brâncoveanu. Iată care este traseul pe zile al pelerinajului propus. Ziua I: Mănăstirea Cotmeana, Mănăstirea Dintr-un Lemn,  Mănăstirea Bistriţa - Mănăstirea Hurezi (hramul Mănăstirii fiind Sf. çmpăraţi Constantin şi Elena), Mănăstirea Tismana (cazare şi masă). Ziua a II-a: Mic dejun, Mănăstirea Lainici,  Mănăstirea Prislop, Mănăstirea Tismana (cazare şi masă). Ziua a III-a: Catedrala Mitropolitană din Craiova, Mănăstirea Brâncoveni, Mănăstirea Clocociov, Piteşti, Bucureşti. Preţ: 500 de lei.

POPAS. Mănăstirea Hurezi este cel mai mare ansamblu de arhitectură medievală păstrat în Ąara Românească.

La Hurezi puteţi vizita: mănăstirea propriu-zisă, biserica bolniţei - ctitorită de doamna Maria, soţia lui Constantin Brâncoveanu, în 1696 - Schitul Sfinţilor Apostoli, ctitorit de stareţul Ioan Arhimandritul în 1698, şi Schitul Sfântul ßtefan, după numele fiului cel mare al domnitorului, ridicat în 1703. Hramul vestitei mănăstirii este cel al Sfinţilor çmpăraţi. Frumuseţea incintei mănăstirii este sporită de celebrul foişor din vremea lui Dionisie Bălăcescu, un egumen care a fost mare iubitor de artă, lucrarea fiind dăltuită de pietrarul Iosif între anii 1725 şi 1753.

Bucovina. Nici nordul ţării nu este de ocolit, în Bucovina aflându-se un mare număr de lăcaşuri religioase de patrimoniu. Dacă mergeţi la Mănăstirea Putna, de exemplu, aveţi următoarele posibilităţi de cazare: camere cu 2 paturi şi grup sanitar propriu, cu micul dejun inclus; camere cu 5 până la 28 de locuri, la preţul de 10 lei/persoană. Tel.: 0753-02.06.79 (părintele Dosoftei şi 0753-02.06.73 (părintele Elefterie). Pentru rezervări şi alte informaţii puteţi scrie şi la adresa de e-mail: arhondaric@putna.ro.

CENTRUL DE PELERINAJ - Bucureşti

Centrul de Pelerinaj "Sfântul Apostol Pavel" al Patriarhiei Române se află pe Bdul Corneliu Coposu nr. 1 D, dar este şi o filială în Calea Victoriei nr. 45, între Biserica Kreţulescu şi Magazinul Muzica. Pelerinajele urmăresc nu să ducă oamenii într-o excursie, ci realizarea unei călătorii duhovniceşti, cu fiecare grup de pelerini mergând şi un preot. Pentru a obţine informaţii despre pelerinajele organizate în ţară şi străinătate, vă puteţi adresa la: tel./fax: 021-310.99.21, 021-337.48.13 şi 0788-728.542 sau scriind la adresa: pelerinaje_antim@yahoo.com.  

UTIL
· Hurezi. Dacă alegeţi să mergeţi la Mănăstirea Hurezi în particular, este bine de ştiut că se oferă cazare: 20 de locuri în dormitoare cu 1-2 locuri şi 3 camere cu 4 paturi; tel.: 0250-86.00.71.

· Tismana. Traseul către Mănăstirea Tismana: din Drobeta Turnu-Severin prin Poarta Motrului, pe DN 67 până la Apa Neagră şi 67 D până la Tismana; dinspre Craiova: pe Valea Motrului până la Motru pe DN 67 A şi 67 până la Târgu-Jiu pe DN 66 şi apoi pe 67 D până la Tismana, circa 40 km. Tel.: 0253-37.43.17.

"Încercăm să fim inima a ceea ce înseamnă pelerinajul, avem programe pentru fiecare loc din ţară. Derulăm însă şi programe pentru pelerinajele externe"
preot Cristinel Trandafir - Centrul de pelerinaj "Sf. Apostol Pavel"

×
Subiecte în articol: mănăstirea turism religios