x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pasti - Sarbatori luminate in Maramures

Pasti - Sarbatori luminate in Maramures

de Iohanna Onaca Purdea    |    09 Apr 2006   •   00:00
Pasti - Sarbatori luminate in Maramures

Maramuresul este poarta catre obiceiurile si mestesugurile din stramosi, catre natura si traiul simplu, dar atat de bogat spiritual al oamenilor locului.

Sarbatoarea Pastilor este poate cel mai potrivit moment pentru a vizita una dintre cele patru "tari" maramuresene, pentru ca in acele zile pline de lumina si bucurie, oamenii si locurile sunt mai frumoase. Maramuresenii spun despre regiunea lor ca este "tinutul legendar al dacilor liberi, incarcat de istorie si vechi traditii populare". Biserici si manastiri din lemn, construite cu migala, adevarate opere de arta, mestesuguri vechi, pastrate din tata in fiu, costume populare care iti iau ochii prin culorile vesele, oameni ospitalieri si darnici, acestea sunt doar cateva minuni pe care le poti descoperi in cele patru zone sau "tari" ale tinutului: Tara Maramuresului, Tara Chioarului, a Lapusului si a Baii Mari.

ATRACTII. Daca vreti sa cunoasteti Tara Lapusului, puteti vizita Manastirea Sfanta Ana, muzeul contemporan de arta in aer liber, muzeul de etnografie de la Manastirea Rauoaia sau atelierele de lucru ale mesterilor populari. Gazdele va propun si programe turistice: drumetii in Muntii Tiblesului, rafting si escalade, pescuit, precum si posibilitatea de a participa la producerea traditionalei horinci, cu degustare. In Tara Maramuresului aveti si mai multe de vazut: cea mai veche biserica din lemn (1364), aflata la Ieud, Manastirea Barsana, cimitirul vesel de la Sapanta sau biserica Manastirii Sapanta Peri, cea mai inalta constructie din lemn din Europa (72 m). Portile din lemn, sculptate cu mare arta, sunt un simbol al tinutului maramuresean, mestesugul vechi de secole pastrandu-se si astazi.

TARIFE. Trei zile de Pasti in Maramures costa intre 200 si 400 de lei noi de persoana, la doua margarete, sau circa 500 de lei pentru patru zile. In prima seara, turistii pot participa, alaturi de gazde, la incondeierea oualor, iar seara vor lua parte la slujba de Inviere. In ziua de Pasti este binevenita o plimbare prin sat, pentru a intra in atmosfera de sarbatoare. Urmeaza pranzul festiv, cu bucate traditionale: ciorba si friptura de miel, cozonaci si pasca, horinca. Ultima zi este un bun prilej pentru vizitarea obiectivelor turistice si a atelierelor de sculptura in lemn, ceramica sau tesut covoare.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie