x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Paxos si Antipaxos - insulele iubirii lui Neptun pentru Amfitrite

Paxos si Antipaxos - insulele iubirii lui Neptun pentru Amfitrite

de Simona Lazar    |    Tudor Cires    |    27 Iul 2013   •   00:19
Paxos si Antipaxos - insulele iubirii lui Neptun pentru Amfitrite

V-aţi dorit vreodată să petreceţi o săptămână de vacanţă într-un loc uitat de lume, pe o insulă mică, ştiută doar de voi? Un loc în care să nu sune telefonul şefului ("alo, unde-ai pus dosarele X?"), nici cel al soacrei ("ăla micu tuşeşte; ce fac?") şi să nu auziţi alarma de la maşina vecinului? Visul se poate îndeplini, iar dacă intenţia voastră mai e valabilă, vreau să vă propun o destinaţie nemaipomenită: Insulele Paxos şi Antipaxos.

Puteţi ajunge în Paxos (de unde să exploraţi şi Antipaxosul) cu maşina, pe autostrada de cinci stele Salonic-Igumenitsa şi apoi cu feribotul sau cu avionul, până în Corfu, urmând ca de aici să vă continuaţi călătoria cu o navă rapidă la Gaios, capitala Insulei Paxos care este un fel de soră mai mare faţă de Antipaxos. În mitologia greacă, se spune că ar fi fost creată atunci când Poseidon, zeul mărilor şi al oceanelor, a lovit insula Corfu cu tridentul său, pentru a-i da un "domiciliu stabil" pe noua insulă astfel creată Paxos, soţiei sale, Amfitrite.

Împărţită, în Evul Mediu şi mai târziu, între francezi, veneţieni, ruşi, turci şi englezi, insula Paxos a fost mai vulnerabilă la atacurile cuceritorilor decât vecina sa, Corfu. Lungă de zece kilometri şi lată de numai doi, cu o populaţie de 10.000 de locuitori în sezonul de vară, insula trăieşte din agricultură şi din turism. Recoltarea măslinelor făcându-se în extrasezonul turistic, paxioţii reuşesc să practice două meserii. În plus, uleiul de Paxos, obţinut prin presare la rece, e dintre cele mai căutate în Grecia; uleiul de măsline, recoltat de la arbori care au, câteodată, o vârstă de peste 500 de ani e, pentru această insulă fără multe izvoare, un noroc, fiindcă tehnologia fabricării lui nu cere consum de apă.

La doi kilometri sud de Paxos, se află mica Insulă Antipaxos, populată doar vara, când turiştii ajunşi în portuleţul Agrapidia caută plajele cu nisip alb şi apa mării care se spune că, în aceste locuri, e cea mai limpede din lume. Tot astfel, vinul de Antipaxos e renumit în insulele ionice vecine, dar şi pe continent, unde ajunge, din păcate, în cantităţi neînsemnate.

Ambele insule, Paxos şi Antipaxos, pot fi considerate încă virgine din punct de vedere al turismului de masă. Un apartament pe vârful unei coline de unde privirea poate îndrăzni să scruteze toate cele patru puncte cardinale jur-împrejurul insulei verzi, o plajă izolată pe care s-o ştii numai tu şi ai tăi, o stâncă de unde poţi plonja explorând marele albastru, un vechi magazin de ulei unde poţi juca table cu stăpânul, o barcă uşoară care să te ducă la grota Papanikolis, botezată după numele submarinului grec ascuns acolo în cel de-Al Doilea Război Mondial şi linişte, marea linişte pe care-o aşteptai de un an întreg... Ce poţi spera mai mult? Ce ţi-ai dori în plus de liniştea insulelor Paxos şi Antipaxos, străbătută, în serile de vară, de briza sărată a mării şi de sunetul muzicii clasice eliberat de tineri interpreţi în cadrul festivalului "Destinaţii culturale europene" care are loc, aici, anual?... 

×
Subiecte în articol: calatorii Jurnalul de Weekend