x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Peştera unde se spune că uriaşii lui Decebal păzesc aurul şi unde gheaţa "arde"

Peştera unde se spune că uriaşii lui Decebal păzesc aurul şi unde gheaţa "arde"

21 Noi 2017   •   15:08
Peştera unde se spune că uriaşii lui Decebal păzesc aurul şi unde gheaţa "arde"

Peştera Focul Viu este o altă minune naturală a ţării noastre, situată în Parcul Naţional Apuseni, la o altitudine de 1.165 metri.

Cunoscută în vechime şi sub denumirea de Peştera Eschimoşilor, grota este alcătuită din două săli. Sala Mare are 68 de metri lungime şi 46 m înălţime şi adăposteşte un un impresionant bloc de gheaţă fosilă (al treilea gheţar ca mărime din România, după Gheţarul Scărişoara şi avenul Bortig) şi trunchiuri de copaci care au căzut prin fereastra din boltă şi au rămas "imortalizate" în masa gheţarului.

Monumentalul sloi de gheaţă este iluminat de deasupra printr-un horn uriaş, deschis. În latura din dreapta se deschide un fel de crevaşă, extrem de periculoasă, de 20 metri adâncime, care nu poate fi coborâtă decât cu ajutorul scărilor speologice.

Privitorul nu poate rămâne decăt vrăjit la vederea gheţarului, asupra căruia razele soarelui se răsfrâng într-un fel unic, provocând reflexii scânteietoare, ce dau impresia că blocul de gheaţă arde la propriu.

În partea opusă se găseşte Sala Mică, ce adăposteşte stalagmite, de o frumuseţe aparte.

Grota este, pe cât de frumoasă, pe atât de enigmatică, graţie legendei vechi ca şi sloiurile de gheaţă. Se spune că aici exista o familie de uriaşi pe care Decebal .............

Citește mai departe AICI

×
Subiecte în articol: Peştera Focul Viu