x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Petiții pentru relansarea turismului montan în România

Petiții pentru relansarea turismului montan în România

de Diana Scarlat    |    05 Mai 2020   •   16:29
Petiții pentru relansarea turismului montan în România

Recent a fost lansată o campanie de susținere a turismului montan, în perioada pandemiei, prin petiții adresate Ministerului Economiei. Deși autoritățile nu au luat în calcul diferențele între aglomerațiile urbane și mișcarea în natură, în zonele izolate, montaniarzii vin cu o propunere de redeschidere a turismului montan, arătând că este o variantă foarte sigură de păstrare a distanței între persoane și de recreere, pentru menținerea stării bune a sănătății oamenilor. Același lucru spun și cei care cer redeschiderea parcurilor, dar și a pescuitului sportiv, în general a tuturor activităților în aer liber care nu implică un număr mare de persoane, astfel încât să se respecte toate măsurile de protecție, pentru că virusul nu stă în natură, ci chiar în aglomerațiile urbane.

 

Petiția pentru redeschiderea turismului montan arată că această formă de mișcare în natură reprezintă „totalitatea formelor de turism activ (drumeție, cățărare, via ferrata, alpinism, ciclism, speologie, canyoning, rafting, kayaking, schi de tură) care se pot desfăşura în zona montană”. Inițiatorul petiției, Andrei Badea, arată că turismul montan se face cu un impact minim asupra naturii, pe principiul „nu lăsa nicio urmă”, fiind un mod excelent pentru oricine de a-și petrece timpul liber și de a păstra un stil de viață sănătos. Cei care susțin acest demers consideră că este important ca autoritățile statului român să înțeleagă diferența între turismul montan autentic și picnicul sau ieșirile la grătar, ca formă de agrement sezonier pe timp cald. „Turismul montan nu este o activitate sezonieră, putând fi practicat (cu anumite limitări firești) tot anul. Deși sunt activități mult apreciate de către români, picnicurile de la marginea pădurii, la poalele muntelui, nu sunt turism montan, ci doar o simplă formă de agrement”, explică inițiatorul petiției în textul formulat pentru a fi transmis către Ministerul Economiei.

 

De ce este importantă redeschiderea

Din ce în ce mai mulți specialiști, printre care și medicul Alexandru Rafila, membru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), susțin nevoia de a face mișcare în natură, chiar și în perioada pandemiei, cu respectarea tuturor regulilor de distanțare între persoane și alte metode de a ne proteja de transmiterea virusului COVID-19 sau a oricărui alt virus. Varianta turismului montan, așa cum era acesta până acum 30 de ani, implică doar activități care se fac în grupuri mici sau chiar individual, astfel încât nu ar reprezenta niciun fel de pericol de contaminare și ar reuși să refacă starea de sănătate fizică și psihică a românilor, deteriorată în perioada de carantină, prin sedentarism, stres și izolare în spații închise. „Turismul montan înseamnă, în primul rând, sănătate fizică și psihică. Mai mult, el are o importantă componentă social-culturală, dar și de protecție a mediului înconjurător”, mai explică inițiatorul petiției, precizând că documentul va fi trimis prin e-mail către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență.

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, primele măsuri de relaxare, inclusiv posibilitatea de deplasare pentru activități sportive individuale, în afara localităților, însă nu a inclus explicit posibilitatea de a face turism montan. În prima perioadă, de după 15 mai, se vor permite activități sportive individuale și în afara localităților, dar nu pentru grupuri mai mari de trei persoane. Ulterior, ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, la Antena 3, că din 15 mai ar putea fi permis inclusiv turismul montan, indivual sau în grupuri de cel mult trei persoane, așa cum a fost formulat în petiție, incluzând drumeții, alpinism, cliclism. De asemenea, ar putea fi incluse pe lista scurtă a activităților sportive individuale, în natură, pescuitul și înotul.

 

Dorim permiterea practicării de turism montan fără restricții de circulație, în grup limitat, cu distanță corespunzătoare între membri, în perioada imediat următoare.

 

Ghizii montani sunt aproape inexistenți

Un domeniu neglijat, în ultimii 30 de ani, până la dispariție, este cel al ghizilor montani. Dacă până în 1990, ghizii montani erau foarte numeroși și foarte căutați, după anul 2000 au început să dispară, pentru că nu s-a mai practicat adevăratul turism montan. Astăzi mai sunt foarte puțini astfel de ghizi, mai ales pentru că nu s-a mai căutat această specializare. Încă există cluburi de turism montan, dar până la o revenire în forță a acestui domeniu va trece mult timp, mai ales în privința formării noilor specialiști. Totuși, perioada actuală ar putea da restartul turismului montan și a ghidajului pe care îl presupune această formă de agrement.

×