x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Plaja curată, atuul bulgar

Plaja curată, atuul bulgar

de Elena Stan    |    30 Apr 2009   •   00:00
Plaja curată, atuul bulgar
Sursa foto: Lucian Alecu/Jurnalul Naţional

Pentru a-i atrage pe români pe litoralul bulgăresc, hotelierii au angajat... personal român



Litoralul vecinilor noştri bulgari este la mare căutare în rândul turiştilor români, din pricina serviciilor all inclusive, a plajelor mai curate şi a distanţei mici faţă de graniţa cu România, precum şi datorită preţurilor imbatabile practicate de hotelieri. "Sunt hoteluri de trei stele care au tarife asemănătoare celor de pe litoralul românesc. Există o diferenţă fundamentală între partea de nord şi cea de sud a litoralului bulgar. Nordul este foarte comercial, hotelurile au angajaţi români sau vorbitori de limba română, iar administratorii iau ca reper litoralul românesc, motiv pentru care cresc tarifele periodic. Sudul litoralului bulgar are însă conservate obiectivele istorice, iar hotelurile şi atmosfera sunt de lux", ne-a spus Corina Hinkov, director de agenţie de turism.

CERERE. Dovada că litoralul bulgăresc este preferat de conaţionali noştri o reprezintă numărul din ce în ce mai mare al turiştilor români care merg la mare "la bulgari". Agenţiile de turism vând minivacanţe în Bulgaria la preţuri fără concurenţă, transformând litoralul acestei ţări într-o destinaţie de week-end. Majoritatea hotelierilor nu percep tarife pentru primul copil, cu vârstă între 2-12 ani, cazat în cameră, pentru cel de-al doilea reducerea este de 50%, iar pentru al treilea reducerea este de 20%.

ISTORIE. Turiştii pasionaţi de istorie aleg Balcicul. Aici pot vizita Palatul Reginei Maria şi Grădina Botanică. Datele istorice arată că, după terminarea Războiului Balcanic din 1913, Balcicul a fost anexat României, redevenind parte a Bulgariei în 1940. Complexul regal include şi capela Stela Maris, dar şi o vilă unde aristocraţii români veneau să se relaxeze. La Grădina Botanică pot fi observate peste 3.000 de specii de plante, multe dintre ele foarte rare.

"E normal să prefer să merg la mare la bulgari, deoarece cu banii cu care stau la noi trei zile, acolo stau o săptămână, iar serviciile sunt mult mai bune şi plaja mai curată"
Aniela Micu - turist român

BULGARIA
Costurile unui sejur all inclusive în staţiuni precum Albena, Nisipurile de Aur, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Nessebar ş.a. rămân accesibile turiştilor români cu buget de vacanţă mediu, care găsesc în Bulgaria cel mai bun raport calitate-preţ. Dacă nu doresc să facă doar plajă, în apropierea litoralului există numeroase provocări culturale.

UTIL

· DESTINAŢII. Staţiunile cele mai  căutate sunt: Albena, Balcic, Nisipurile de Aur şi Varna.


· TRANSPORTUL. Se poate face cu maşina personală, distanţa de circa 500-600 de kilometri dus-întors putând fi parcursă în câteva ore.


· EVENIMENTE. çn luna mai se va organiza, la Balcic, Festivalul Inima Reginei Maria.


×