x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Plajele de la malul mării au devenit mai sigure

Plajele de la malul mării au devenit mai sigure

12 Iun 2016   •   15:00
Plajele de la malul mării au devenit mai sigure
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Punctele de prim-ajutor ale pompierilor SMURD au devenit operaţionale în patru dintre staţiunile litoralului românesc, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis AGERPRES.

Duminică, staţiunea Mamaia a găzduit lansarea oficială a punctelor de prim-ajutor ale pompierilor SMURD, amplasate, în premieră, în principalele staţiuni unde s-au înregistrat cele mai multe situaţii de urgenţă din ultimii cinci ani: Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun.

La evenimentul la care au asistat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ovidiu Vasilică, a fost prezentată şi concepţia de acţiune pentru buna desfăşurare a sezonului estival 2016.

Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, consolidarea climatului de securitate a cetăţenilor care tranzitează staţiunile litoralului românesc şi optimizarea misiunilor de răspuns, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului şi tehnicii existentă la nivelul judeţului Constanţa, cu efective şi mijloace specifice din mai multe judeţe ale ţării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

Astfel, pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, în perioada următoare inspectori de prevenire vor participa alături de specialiştii constănţeni la acţiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiştilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.

Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 10 judeţe, peste de 350 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanţă fără evenimente care să le pună viaţa în pericol. Tehnica specifică de intervenţie (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, şenilate) va susţine misiunile orientate spre siguranţa celor care aleg să-şi petreacă timpul liber pe litoral.

O atenţie deosebită a fost acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe A2 şi A4, astfel că în fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov, se mai arată în comunicatul IGSU.

De asemenea, în zonele intens circulate din municipiul Constanţa, inspectoratul judeţean va înfiinţa nouă puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere cu apă şi spumă, suplimentar faţă de cele 10 subunităţi de intervenţie existente în prezent. Totodată, în judeţul Constanţa vor fi disponibile 10 echipaje SMURD de prim-ajutor şi un echipaj SMURD de terapie intensivă (cu medic).

×
Subiecte în articol: prim-ajutor smurd pe plaja smurd