x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Plaza Mayor

Plaza Mayor

de Ana-Maria Păunescu    |    26 Mai 2012   •   21:00
Plaza Mayor

Una dintre cele mai cunoscute piete din Madrid, Plaza Mayor, construita pe vremea regelui Felipe al II-lea, a fost comandata arhitectului Juan Gomez de Mora, care a trebuit sa inlocuiasca vechea piata Arrabal a orasului si sa duca la bun sfarsit o misiune complicata si de mare responsabilitate. In cei doi ani, cat au durat lucrarile, Madridul a asteptat finalizarea celui mai ambitios proiect de pana atunci, un proiect care nu si-a pierdut deloc farmecul, odata cu trecerea anilor. Plaza Mayor, facuta in stil baroc, a reusit sa imbine cu succes cele mai frumoase caracteristici ale perioadei, aducand capitalei spaniole nuante neasteptate de maretie si lumina.

Piata are peste 130 de case si peste 400 de balcoane, de la care se pot urmari festivitati, spectacole, marsuri si, uneori, proteste. Iarna, in acest loc majestuos al Madridului, se organizeaza targuri de Craciun, la care se vand fel de fel de statuete si podoabe de brad, la care oamenii vin ca sa se desprinda putin de zbuciumul obositor al zilelor obisnuite, sa uite ca timpul nu ne e intotdeauna cel mai fidel aliat. Din centrul pietei, vegheaza statuia lui Felipe al II-lea, autor moral al acestei capodopere arhitectonice, o statuie realizata de Pietro Tacca, la inceputul secolului al XVII-lea, pe care autoritatile o asezasera, initial, in alta parte, si care a fost adusa in Plaza Mayor in 1847.

Nu stiu daca Madridul este cel mai frumos oras din lume, cum spun cei mai iubitori dintre spanioli, nu stiu daca aceasta capitala seamana, intr-adevar, cu un intreg continent, cum mi-a spus cineva, acum nu foarte mult timp, cand ma straduiam sa inving departari si singuratati, dar Plaza Mayor merita respectul si admiratia noastra. De acolo se vede foarte bine cerul, de acolo pare mai aproape, chiar si in zilele innorate, acel albastru incredibil pe care doar Peninsula Iberica il cunoaste, atat in Spania, cat si in Portugalia, cu o noblete care seamana bine cu fiecare dintre noi, cu dorul pe care il purtam nelegitim in suflete, un dor pe care Plaza Mayor il gazduieste generos si dezinteresat.

×