x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Poftiţi la Mercado, în Carcavelos!.

Poftiţi la Mercado, în Carcavelos!.

de Vlad Teodorescu    |    27 Mai 2011   •   21:00
Poftiţi la Mercado, în Carcavelos!.

Aflat la circa 12 kilometri vest de Lisabona si aproape 10 minute de mers cu trenul, Carcavelos este prima localitate in ordinea departarii de ca­pi­tala Portugaliei, in care iti dai seama in sfarsit ca esti pe malul Oceanului. Satul - pentru ca un sat este de fapt (dar in acceptiunea portughezo-eu­ro­peana a termenului), este renumit, dupa cum spun locuitorii cu modestie, pentru nisip si apa.

Adi­ca, pentru plaja lunga si fina, cu nisip ce-ti man­gaie talpile si pentru valurile perfecte, asa cum nu mai intalnesti nicaieri de-a lungul litoralului lusitan. Ce am putea admira in Carcavelos? In pri­mul rand Fortul São Julião da Barra, aflat pe pla­ja, in imediata vecinatate si care a fost, in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, una dintre cele mai cum­plite inchisori portugheze. In prezent, conturul fi­o­ros al fortaretei pare a se asorta perfect, in lumina rasaritului sau al apusului, cu siluetele zvelte, bron­zate si … mai mult dezbracate in minuscule cos­tume de baie. Trebuie spus ca localitatea s-a fa­cut cunoscuta din cele mai vechi timpuri pana si in China, atunci cand, in anul 1782, regele Por­tu­­galiei a trimis o sticla cu vin alb de Carcavelos im­pa­ratului chinez.

Dar Carcavelos nu este doar paradisul tineri­lor indragostiti de soare, valuri si surfing, ci si al ce­lor care se dau in vant dupa shopping. Si doua ar fi obiectivele, daca e sa nu punem la socoteala puz­de­ria de magazine si magazinase in care se vand suveniruri si, desigur, celebrul vin alb. In pri­mul rand, in fiecare zi de joi a saptamanii, tra­seul ce duce de la gara in centrul localitatii se trans­forma intr-un lung si colorat bazar de unde se pot cumpara numai articole textile, dar la pre­turi incredibil de mici chiar si pentru comertul por­tu­ghez. Este ziua cand turisti din toate celelalte ora­se, ba chiar si din Lisabona, se inghesuie pe stra­zile inguste si curate pentru a apuca un fular, o bluza din panza topita, o basma inflorata la pret de dumping. Este ziua cand sintagma “clientul nostru, stapanul nostru' iese din sfera sa­bloa­ne­lor si intra in vorbirea nu numai curenta, ci si obligatorie!

Al doilea obiectiv, de data aceasta deschis zilnic, este celebra Mercado, piata din Carcavelos. O vezi inca din tren, peste acoperisurile celor cateva case care separa gara de principalul centru co­mercial al localitatii. Vezi culorile si simti mirosul. Amestecat. Paine proaspata, celebrul peste sarat, mezeluri de casa, fructe bio la care acasa nu am intoarce privirea, miere, legume, flori. Este locul in care multi turisti, chiar daca nu aveau in plan o escala pe drumul spre Estoril, se opresc pret de un sfert de ora, care se dovedeste a fi in final, o dimineata intreaga!

×
Subiecte în articol: reportaj