x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pregătiri pentru vacanţa de iarnă: early booking la SPA

Pregătiri pentru vacanţa de iarnă: early booking la SPA

de Diana Scarlat    |    06 Aug 2019   •   11:27
Pregătiri pentru vacanţa de iarnă: early booking la SPA

Luna august este dedicată concediilor, mai ales pe litoral, dar şi rezervărilor timpurii pentru minivacanţa prilejuită de sărbătorile de iarnă. Agenţiile de turism şi hotelierii oferă reduceri semnificative de preţ pentru cei care fac rezervări de acum, pentru Crăciun şi Revelion. Cele mai bune oferte, perfecte pentru cei care vor să se relaxeze, într-un miniconcediu, sunt în zonele cu ape termale, în special la Oradea, Băile Felix şi Băile Herculane.

Preţurile sunt mai mici cu până la 30-40%, pentru pachetele turistice cumpărate în regim „early booking”, pentru sărbătorile de iarnă, iar avantajele sunt multiple. Cei care cumpără de acum vacanţe la tratament balnear şi SPA cu ape termale se asigură din timp că pot alege din cele mai bune oferte, beneficiind şi de reducerile de preţuri şi de bonusurile oferite de hotelieri. Avantajele unei vacanţe de iarnă în staţiunile cu ape termale sunt mai ales pentru cei care au o viaţă sedentară şi au nevoie de o astfel de relaxare, indiferent de vârstă. Un tratament sau câteva şedinţe la SPA în perioada sărbătorilor de iarnă ajută şi pentru detoxifiere. Proprietăţile apelor termale de la Herculane, Băile Felix şi Oradea sunt diferite, dar toate au efecte benefice. Cei care vor să se relaxeze şi să-şi îmbunătăţească sănătatea ar trebui să se documenteze înainte de a face alegerea, dacă nu suferă de afecţiuni grave şi vor doar o vacanţă de relaxare, benefică sănătăţii. Dacă, însă, au deja afecţiuni grave, oamenii trebuie să consulte mai întâi medicul şi să-i urmeze sfaturile, pentru că apele termominerale sunt recomandate doar în anumite condiţii.

 

Proprietăţi diferite, de la un izvor la altul

 

Zona Oradea-Băile Felix este foarte căutată pentru apele termominerale de aici, dar puţini ştiu că proprietăţile apelor din cele două localităţi învecinate nu sunt la fel, pentru că sursele de apă termală sunt diferite, ca şi conţinutul de minerale şi alte componente. Apele de la Băile Felix nu au o concentraţie foarte mare de minerale, fiind permis scăldatul pentru o perioadă mai îndelungată decât în alte staţiuni, precum Herculane, dar, chiar şi aşa, nu se poate face abuz de scăldatul în aceste ape cu efecte curative. Chiar şi fără afecţiuni, turiştii trebuie să ţină cont de indicaţiile medicului şi de faptul că nu trebuie să depăţească trei ore de scăldat pe zi, pentru că apa nu este doar caldă, ci acţionează asupra organismului prin mineralele pe care le conţine. Resursa de apă termominerală de la complexul turistic President, de la Băile Felix, care include şi Aqua Park Băile Felix, nu este epuizabilă, pentru că apa se află într-un circuit natural. Se alimentează permanent din Munţii Apuseni, zonă care este unul dintre cele mai mari rezervoare de apă dulce din Europa. Rezerva de apă termală este influenţată doar de cantitatea anuală de precipitaţii. Când hotelierul a făcut primul foraj pentru Aqua Park, la 108 metri adâncime, a ajuns la un strat de calcar poros prin care apa trece, îmbogăţindu-se cu săruri minerale şi încălzindu-se, în urma reacţiei chimice.

 

Diferenţe între tratamente, relaxare şi distracţie

 

Celelalte piscine de la Băile Felix şi de la Oradea au alte surse de apă termală, cu proprietăţi asemănătoare, dar nu identice. La fel este şi la Băile Herculane, unde izvoarele de apă termală au proprietăţi diferite, în aceeaşi zonă, şi, bineînţeles, diferite faţă de celelalte zone cu ape termale. Proprietăţile fizico-chimice fiind diferite, apele termale tratează alte tipuri de afecţiuni, fiecare izvor fiind recomandat pentru diverse proceduri. Băile Herculane sunt recomandate mai mult pentru tratamente balneare decât pentru SPA, mai ales pentru că în apa de aici nu se recomandă îmbăierea mai mult de 20 de minute zilnic şi nu mai mult de 15 zile consecutiv, mai ales la Hotelul Ferdinand, din centrul istoric al staţiunii, unde piscina este construită pe locul fostei băi romane. Dar în zona nouă a staţiunii s-au făcut şi investiţii pentru cei care vor distracţie şi relaxare. Astfel, Hotelul Afrodita are, pe lângă oferta de băi cu ape termale din izvorul propriu, mai multe piscine cu apă fără proprietăţi curative, unde se poate înota în voie, fără niciun risc. Tot aici, hotelierii au forat la adâncimea de 450 de metri şi au descoperit o nouă sursă de apă geotermală, în anul 2017. A fost primul foraj după aproape 50 de ani în care nu s-au mai căutat izvoare de apă termală în această saţune.

 

Perioadele cu scăderi de preţuri şi oferte speciale

 

Preţurile scăzute în perioada de „early booking” sunt similare cu cele de după sărbătorile de iarnă, când în toate zonele se înregistrează scăderi de circa 20%. Pentru un pachet de cinci zile la un complex de patru stele, un cuplu plăteşte circa 1.500 de lei, iar unii hotelieri au oferte şi pachete speciale, cu reduceri. Pachetele sunt concepute, în general, astfel încât să stimuleze ocuparea în timpul săptămânii, de luni până vineri, dar şi în perioadele de după sărbătorile de iarnă. În weekend şi în timpul sărbătorilor, gradul de ocupare în staţiunile cu ape termale este de până a 100%. Cel mai mare avantaj al acestor staţiuni este că, spre deosebire de litoral sau Delta Dunării, sezonul este permanent, iar principala atracţie este posibilitatea de a putea înota în apă fierbinte, chiar şi în aer liber, atunci când afară este zăpadă.

 

Promovate în trecut ca staţiuni balneo-climaterice, zonele cu ape termale s-au transformat într-o nouă atracţie, cu  oferte de SPA, relaxare şi distracţie acvatică, pentru toate vârstele şi toate gusturile.

 

Investiţiile în spaţii de cazare, piscine acoperite sau în aer liber, din staţiunile cu ape termale le-au transformat în atracţii pentru turişti de toate vârstele, pe tot timpul anului.

 

Radioactivitatea apelor termale nu este nocivă

 

Cei care aleg un tratament sau chiar relaxarea în zone cu ape termale trabuie să ştie că unul dintre motivele pentru care nu se recomandă scăldatul în exces este o radioactivitate foarte scăzută. De fapt, tocmai această proprietate a apelor termale stă la baza efectelor miraculoase ale acestor ape. Vindecarea oaselor, în special, nu ar fi  posibilă dacă nu ar exista această uşoară radioactivitate. „Toate apele geotermale au o anumită radioactivitate pe care o dau stronţiul şi radiul, motiv pentru care procesul de îmbăiere trebuie să fie supus unei anumite doze care nu trebuie să depăşească 15-20 de minute. Radiul şi stronţiul sunt în concentraţie mică. Au efectul comparabil cu o chimioterapie, dar de aici până la a se spune că apele nu sunte benefice, e cale lungă. De aceea sunt indicaţii şi contraindicaţii. Apele acestea ajută la refacerea ligamentelor şi în multe alte afecţiuni”, explică Florian Malancu, geologul care a descoperit cel mai nou izvor de apă termominerală de la Băile Herculane.

 

 

×
Subiecte în articol: vacante iarna