x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Raymond Blanc: un sfert de secol “înstelat” de Michelin

0
Autor: Simona Lazar 10 Apr 2011 - 14:43
Raymond Blanc: un sfert de secol “înstelat” de Michelin
160586-raymond-blanc.jpgRaymond Blanc ste probabil unul dintre cei mai importanţi bucătari ai planetei şi, cu siguranţă, singurul căruia i-a reuşit performanţa de a obţine şi de a păstra, pentru el şi pentru restaurantul său, timp de 25 de ani, prestigioasele stele Michelin. Şi când te gândeşti că până la 28 de ani fusese un simplu chelner şi că i-a fost necesar exact un an de zile, ca să-i convingă pe inspectorii Michelin că merită steaua aia, prima lui stea!

În 1984, Raymond Blanc a hotărât să îşi facă propriul restaurant, în comitatul Oxfordshire, nu departe de Londra. A creat totul, de la concept la reţete, şi a trecut cu arme şi bagaje din restaurant în bucătărie. În 1985 câştiga steaua aia pentru care unii muncesc o viaţă! Pentru "Le Manoir aux Quat'Saisons”, hanul de ţară (e un fel de a spune "de ţară”, poate pentru că e situat într-un pitoresc peisaj rural) cu 32 de camere, începea o lungă epocă de glorie. Nu doar Ghidul Michelin îl citează, de atunci, an după an, dar şi numeroase alte topuri, precum Relais and Chateaux, Zagat sau AA Restaurant Guide.

Obsesia grădinilor
"Le Manoir aux Quat'Saisons” a fost amenjat în vechiul conac Chiltern, datând din secolul XV, în sătucul Great Milton. Proprietatea este înconjurată de pajişti cu statui şi garduri vii, are mai multe iazuri, o grădină japoneză şi un heliport privat. Pentru că, de două decenii, Raymond Blanc este unul dintre cei mai activi susţinători ai mişcării ecologiste, el şi-a amenajt şi o grădină de doi acri unde cultivă legumele şi verdeţurile de care are nevoie în bucătărie. Raymond Blanc consideră că grădina este parte integrantă a experienţei culinare şi estetice. Este şi motivul pentru care a adăugat, clasicei grădini de legume, una cu ierburi şi condimente malaysiene, dar şi o peluză provensală, unde vara are loc o adevărată explozie de levănţică şi albăstrele. Ca să nu mai vorbim de noutatea absolută a grădinii cu ciuperci sălbatice comestibile, de unde Raymond aprovizionează bucătăria cu 15 sortimente diferite de bureţi.

Luna de miere, în "Columbar”
Nu vom face acum o prezentare exhaustivă a hanului/conacului – să spunem doar că designul interior este semnat de Emily Todhunter şi că este de o modernitate atât de perfect integrată elementelor tradiţionale, încât nimic nu impietează şi sentimentul pe care îl are călătorul este acela de a se regăsi într-un spaţiu familiar, nicidecum într-o cameră de hotel. Totul e mai degrabă o dulce provocare, precum apartamentul numit "Dovecote” (columbar), destinat cuplurilor aflate în luna de miere, situat în exteriorul clădirii principale, într-un vechi... porumbar de secol XV. Apartamentul este utilat cu o cadă de baie victoriană care tronează în mijlocul unei băi cu pereţi de sticlă şi jeturi de apă, şi are la etaj un dormitor decorat cu o pânză cu porumbei violeţi semnată de Picasso. V-am povestit asta ca să vă faceţi o idee despre ce alte surprize îl aşteaptă pe călătorul care alege o vacanţă în acest loc exclusivist, cu apartamente care reproduc fie oranjeria unui palazzo italian, fie o veche casă din Provence, fie Orientul Îndepărtat, delicat în tonuri de jad.

Şcoala de gastronomie Raymond Blanc
Însă atuul cel mai important pentru "Le Manoir aux Quat'Saisons” rămâne, de un sfert de secol, arta culinară, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai bune restaurante cu specific franţuzesc nu doar din Marea Britanie, ci de pe planetă. Secretul lui Raymond Blanc? Simplitatea. "Dar niciodată ceva simplu nu este atât de simplu pe cât ţi se pare!”, obişnuieşte el să spună. Şi pentru că nu-i place să ţină ce ştie numai pentru el, a înfiinţat, în urmă cu 20 de ani, "Raymond Blanc Cookery School”, singura şcoală de gastronomie din lume unde poţi învăţa tehnicile culinare într-un restaurant care deţine două stele Michelin (pentru că, da, între timp, "Le Manoir aux Quat'Saisons” a trecut de la o stea, la două).

Zilele acestea, "Le Manoir aux Quat'Saisons” este şi unul dintre cele mai căutate restaurante din Marea Britanie. Turismul în această ţară pare să fie impulsionat de apropiata nuntă a Prinţului William cu Catherine Middleton, Londra este luată cu asalt, iar cei cu dare de mână îşi trec în program şi un prânz sau o cină la celebrul restaurant, care, cum spuneam se află în proximitatea Londrei. Tentaţiile sunt mari, cu atât mai mult cu cât poţi ajunge acolo în numai câteva minute, cu elicopterul. Iar dacă eşti în vacanţă cu familia, nu ai nevoie de bonă pentru copii, cât tragi o fugă să cinezi, pentru că "Le Manoir aux Quat'Saisons” este unul dintre puţinele restaurante din lume cu două stele Michelin unde la masă sunt acceptaţi şi copiii.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  
Galerie Foto Seara de marți și cel de-al patrulea battle pe echipe au adus schimbări în ceea ce privește dinamica echipelor din sezonul 7 Chefi la cuțite. După o confruntare în care chef Cătălin Scărlătescu a reușit să...

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...

Marocul, o destinație mereu însorită

Marocul, o destinație mereu însorită
Galerie Foto Românii încep să guste din ce în ce mai mult vacanțele complexe, iar Marocul este pe lista celor care vor să viziteze cât mai multe destinații, în circuite turistice. Tendința de ultim moment este aceea de a...

Salina Turda, între distracție și tratament

Salina Turda, între distracție și tratament
Salina Turda este una dintre atracțiile turistice de top ale României, atât pentru modul în care a fost amenajată – asemenea unei baze intergalactice – dar și pentru tratamentele balneare care se pot face...

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!
Ori de câte ori găteşti, cheamă-ţi copilul în bucătărie şi preparaţi mesele împreună. Cel mic va accepta provocarea, mai ales dacă vei prezenta totul ca pe-o joacă, şi va învăţa o mulţime de lucruri no...

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor
Câştigãtorul celei de-a zecea ediţii iUmor, din cel de-al şaptelea sezon al show-ului i-a cucerit pe juraţi încã din primele momente pe scena show-ului. “Sunt Cristian Deniş şi sunt scamator!”, şi-a...

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 se anunţã una foarte durã. Se vor face reproşuri, se vor lansa critici usturãtoare, tensiunea va pune stãpânire...

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!
Exista oferte dupa Black Friday? Daca v-ati pus aceasta intrebare raspunsul este simplu! Da, exista, in noua campanie de reduceri Cyber Week iar discounturile ajung pana la 80%. La SomProduct veti gasi o...

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...
Serviciul de email marketing furnizat de