x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Raymond Blanc: un sfert de secol “înstelat” de Michelin

0
Autor: Simona Lazar 10 Apr 2011 - 14:43
Raymond Blanc: un sfert de secol “înstelat” de Michelin
160586-raymond-blanc.jpgRaymond Blanc ste probabil unul dintre cei mai importanţi bucătari ai planetei şi, cu siguranţă, singurul căruia i-a reuşit performanţa de a obţine şi de a păstra, pentru el şi pentru restaurantul său, timp de 25 de ani, prestigioasele stele Michelin. Şi când te gândeşti că până la 28 de ani fusese un simplu chelner şi că i-a fost necesar exact un an de zile, ca să-i convingă pe inspectorii Michelin că merită steaua aia, prima lui stea!

În 1984, Raymond Blanc a hotărât să îşi facă propriul restaurant, în comitatul Oxfordshire, nu departe de Londra. A creat totul, de la concept la reţete, şi a trecut cu arme şi bagaje din restaurant în bucătărie. În 1985 câştiga steaua aia pentru care unii muncesc o viaţă! Pentru "Le Manoir aux Quat'Saisons”, hanul de ţară (e un fel de a spune "de ţară”, poate pentru că e situat într-un pitoresc peisaj rural) cu 32 de camere, începea o lungă epocă de glorie. Nu doar Ghidul Michelin îl citează, de atunci, an după an, dar şi numeroase alte topuri, precum Relais and Chateaux, Zagat sau AA Restaurant Guide.

Obsesia grădinilor
"Le Manoir aux Quat'Saisons” a fost amenjat în vechiul conac Chiltern, datând din secolul XV, în sătucul Great Milton. Proprietatea este înconjurată de pajişti cu statui şi garduri vii, are mai multe iazuri, o grădină japoneză şi un heliport privat. Pentru că, de două decenii, Raymond Blanc este unul dintre cei mai activi susţinători ai mişcării ecologiste, el şi-a amenajt şi o grădină de doi acri unde cultivă legumele şi verdeţurile de care are nevoie în bucătărie. Raymond Blanc consideră că grădina este parte integrantă a experienţei culinare şi estetice. Este şi motivul pentru care a adăugat, clasicei grădini de legume, una cu ierburi şi condimente malaysiene, dar şi o peluză provensală, unde vara are loc o adevărată explozie de levănţică şi albăstrele. Ca să nu mai vorbim de noutatea absolută a grădinii cu ciuperci sălbatice comestibile, de unde Raymond aprovizionează bucătăria cu 15 sortimente diferite de bureţi.

Luna de miere, în "Columbar”
Nu vom face acum o prezentare exhaustivă a hanului/conacului – să spunem doar că designul interior este semnat de Emily Todhunter şi că este de o modernitate atât de perfect integrată elementelor tradiţionale, încât nimic nu impietează şi sentimentul pe care îl are călătorul este acela de a se regăsi într-un spaţiu familiar, nicidecum într-o cameră de hotel. Totul e mai degrabă o dulce provocare, precum apartamentul numit "Dovecote” (columbar), destinat cuplurilor aflate în luna de miere, situat în exteriorul clădirii principale, într-un vechi... porumbar de secol XV. Apartamentul este utilat cu o cadă de baie victoriană care tronează în mijlocul unei băi cu pereţi de sticlă şi jeturi de apă, şi are la etaj un dormitor decorat cu o pânză cu porumbei violeţi semnată de Picasso. V-am povestit asta ca să vă faceţi o idee despre ce alte surprize îl aşteaptă pe călătorul care alege o vacanţă în acest loc exclusivist, cu apartamente care reproduc fie oranjeria unui palazzo italian, fie o veche casă din Provence, fie Orientul Îndepărtat, delicat în tonuri de jad.

Şcoala de gastronomie Raymond Blanc
Însă atuul cel mai important pentru "Le Manoir aux Quat'Saisons” rămâne, de un sfert de secol, arta culinară, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai bune restaurante cu specific franţuzesc nu doar din Marea Britanie, ci de pe planetă. Secretul lui Raymond Blanc? Simplitatea. "Dar niciodată ceva simplu nu este atât de simplu pe cât ţi se pare!”, obişnuieşte el să spună. Şi pentru că nu-i place să ţină ce ştie numai pentru el, a înfiinţat, în urmă cu 20 de ani, "Raymond Blanc Cookery School”, singura şcoală de gastronomie din lume unde poţi învăţa tehnicile culinare într-un restaurant care deţine două stele Michelin (pentru că, da, între timp, "Le Manoir aux Quat'Saisons” a trecut de la o stea, la două).

Zilele acestea, "Le Manoir aux Quat'Saisons” este şi unul dintre cele mai căutate restaurante din Marea Britanie. Turismul în această ţară pare să fie impulsionat de apropiata nuntă a Prinţului William cu Catherine Middleton, Londra este luată cu asalt, iar cei cu dare de mână îşi trec în program şi un prânz sau o cină la celebrul restaurant, care, cum spuneam se află în proximitatea Londrei. Tentaţiile sunt mari, cu atât mai mult cu cât poţi ajunge acolo în numai câteva minute, cu elicopterul. Iar dacă eşti în vacanţă cu familia, nu ai nevoie de bonă pentru copii, cât tragi o fugă să cinezi, pentru că "Le Manoir aux Quat'Saisons” este unul dintre puţinele restaurante din lume cu două stele Michelin unde la masă sunt acceptaţi şi copiii.

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Bijuterii din ateliere celebre

Bijuterii din ateliere celebre
Cu două zile înainte, ziua de 26 februarie oferă o surpriză tuturor doam- nelor care şi-au propus să apeleze la o alternativă rafinată a mărţişoarelor obişnuite. Bijuterii vintage sau creaţii ieşite din...

Diana Matei este o fire foarte organizată: “Fac planuri și liste în permanență. Nimic nu se mișcă fără să știu eu”

Diana Matei este o fire foarte organizată: “Fac planuri și liste în permanență. Nimic nu se mișcă fără să știu eu”
Diana Matei, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea, din această toamnă, la Antena 1, în postura de concurentă a show-ului Te cunosc de undeva!, își învață în mașină rolurile care îi revin din cadrul...

Jurata iUmor, Delia: „Peste încã douã sezoane pot sã devin psiholog, fãrã probleme!”

Jurata iUmor, Delia: „Peste încã douã sezoane pot sã devin psiholog, fãrã probleme!”
Filmãrile pentru cel de-al şaptelea sezon iUmor sunt în plinã desfãşurare în aceste zile, astfel cã cei trei juraţi, Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac au apucat sã îşi facã deja o impresie despre ce se va vede...

Ce să faci de ziua ta

Ce să faci de ziua ta
Deși un eveniment fericit în viața fiecăruia dintre noi, ziua de naștere ne poate da bătăi de cap. Fie vrem să sărbătorim cu lume multă dar nu știm unde și cum, fie dorim să petrecem într-un cerc...

Dan Badea, despre cum i s-a schimbat viaţa de când a devenit tatã: „Nu te pregãteşte nimeni pentru ce va urma!”

 Dan Badea, despre cum i s-a schimbat viaţa de când a devenit tatã: „Nu te pregãteşte nimeni pentru ce va urma!”
Galerie Foto                     Aflat la filmãri pentru cel de-al şaptelea sezon iUmor, emisiune care va fi difuzatã în aceastã...

Șerban Copoț a renunțat temporar la muzică, pentru copiii săi

Șerban Copoț a renunțat temporar la muzică, pentru copiii săi
Concurentul face echipă cu Cezar Ouatu, în noul sezon  Te cunosc de undeva! Șerban Copoț, care va face echipă cu Cezar Ouatu, în cel de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, este un familist...

Denis Hanganu este pasionat de sporturile extreme: „Plãnuiesc sã fac o şcoalã de paraşutism!”

Denis Hanganu este pasionat de sporturile extreme: „Plãnuiesc sã fac o şcoalã de paraşutism!”
Galerie Foto                           Protagonistul celui mai nou proiect produs de Ruxandra Ion şi difuza...

Neatza cu Răzvan și Dani revin cu un nou sezon, de la malul mării

Neatza cu Răzvan și Dani revin cu un nou sezon, de la malul mării
Din 2 septembrie, cei mai iubiți matinali revin la Antena 1 cu sezonul cu numărul 22, și, ca de fiecare dată, promit multă distracție și voie bună, mai ales că primele două săptămâni de transmisii live vor...

Regizorul Quentin Tarantino şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil

Regizorul Quentin Tarantino şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil
Regizorul american Quentin Tarantino (56 de ani) şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil, a informat miercuri revista People. Daniela şi Quentin au transmis că sunt "extrem de încântaţi să anunţe că...

Vinurile dobrogene vor fi promovate la Festivalul Pontus Euxinus din Constanța

Vinurile dobrogene vor fi promovate la Festivalul Pontus Euxinus din Constanța
La cea de-a doua ediție a Festivalului Pontus Euxinus care se va desfășura în perioada 22-25 august în Piața Ovidiu din Constanța, vor participa meșteșugari, ansambluri folclorice și proprietari...

Liviu Vârciu: “De mic am fost îmbrăcat în rochițe, pentru că mama și-a dorit o fetiță”

Liviu Vârciu: “De mic am fost îmbrăcat în rochițe,  pentru că mama și-a dorit o fetiță”
Din toamnă, el va face din nou echipă cu Andrei Ștefănescu, la Te cunosc de undeva! Liviu Vârciu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor revedea în această toamnă, în noul sezon Te cunosc de undeva!...

Între 29 august și 1 septembrie, Chef Scărlătescu organizează ediția de toamnă a Festivalului Scoicilor

Între 29 august și 1 septembrie, Chef Scărlătescu organizează ediția de toamnă a Festivalului Scoicilor
Galerie Foto Toamna aceasta, chef Cătălin Scărlătescu își va relua locul la masa jurizării pentru cel mai nou sezon Chefi la cuțite, însă, până atunci, juratul are în plan să transforme ultimele zile de vară într-un a...

Ce să faci când te plictisești în casă

Ce să faci când te plictisești în casă
Tuturor ni se întâmplă să ne plictisim, mai ales când stăm acasă. Fie că suntem bolnavi ori în formă maximă, vremea urâtă de afară sau chiar și atunci când este prea cald, nu putem ieși din casă. Dacă...

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani
Actorii americani Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie care a durat şase ani, a anunţat luni seară site-ul pagesix.com.  După apariţia pe internet a unor fotografii în care Jamie...

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani
Actorii americani Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie care a durat şase ani, a anunţat luni seară site-ul pagesix.com.  După apariţia pe internet a unor fotografii în care Jamie...
Serviciul de email marketing furnizat de