x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Rhodos şi Helios

Rhodos şi Helios

de Carmen Plesa    |    07 Iul 2009   •   00:00
Rhodos şi Helios
Sursa foto: Carmen Pleşa/Jurnalul Naţional

Soarele face rar mofturi în Rhodos, iar plajele şi apa sunt "ca-n filme"



Rhodos este cea mai mare insulă din arhipelagul Dodecanez. A fost botezată "insula soarelui" sau "insula luminii" pentru că rar îi va fi dat călătorului să nimerească în acest loc o zi cu cer acoperit.

Dar nu numai bronzul pe care-l asi­gură soarele care străluceşte 3.000 de ore pe an şi plajele încântătoare îi atrag pe turişti, ci şi monumentele şi istoria zbuciumată a acestei insule.

Dacă ţărmurile Rhodosului sunt de multe ori stâncoase şi ameninţătoare, munţii insulei sunt domoli, acoperiţi de păduri de pin şi chiparoşi. În zonele joase ale insulei, vă veţi întâlni cu livezi de măslini, de portocali şi cu podgorii.

O MINUNE A LUMII. Cândva, Rhodos s-a mândrit cu una dintre cele şapte minuni ale lumii. Gigantica statuie din bronz botezată Colosul din Rhodos a fost distrusă de un cutremur în anul 224 înainte de Hristos. Se spune că un negustor a vândut-o pe bucăţi, pe alte meleaguri, iar insula nu mai păstrează astăzi nici o dovadă a prezenţei Colosului. Capitala insulei este oraşul Rhodos. Partea modernă a oraşului vă va tenta la cumpărături şi la lenevit în cafenele. Ca să puteţi "citi" istoria insulei, va trebui să mergeţi însă în oraşul vechi, numit şi oraşul medieval. Nu vă temeţi, nu veţi rătăci printre ruine cu soarele arzând deasupra capului. Partea medievală a Rhodosului are 6.000 de locuitori care trăiesc şi muncesc în aceleaşi clădiri în care au stat şi Cavalerii Ioaniţi.

Moschei, clădiri medievale, fântâni tradiţionale, arhitectură orientală, biserici bizantine şi gotice, magazine, cafenele, taverne, toate se îmbină pitoresc pe cele 200 de străduţe fără nume ale oraşului vechi din Rhodos.

Dacă aţi ajuns în Rhodos, trebuie să vă opriţi măcar o zi la Lindos, un vechi sat pescăresc, aflat pe coasta de est, la aproximativ 50 km de capitala insulei. Satul vă aşteaptă cu străduţe înguste şi răcoroase, case tradiţionale şi cafenele care au păstrat câteva ceva din Orientul care a trecut pe aici prin otomani.

Tot pe partea de est a insulei vă puteţi opri în satul Kosknou, ca să admiraţi casele tradiţionale, la Kalithea, sau în moderna staţiune Faliraki.

Util
● TRANSPORT. Pe timpul vacanţelor, există curse charter care fac legătura în­tre mai multe oraşe din România şi Rhodos. Se poate ajunge şi pe mare, cu feribotul, din Portul Pireus, de lângă Atena.

● CAZARE. În funcţie de numărul de stele al hotelului şi de tipul de masă ales, un sejur de o săptămână în Rhodos porneşte de la 200 de euro de persoană (loc în cameră dublă).

● OBIECTIV. Valea Fluturilor, aflată la 25 km de capitala insulei, nu denu­meşte metaforic o aşezare. Milioane de fluturi se adună vara în acest loc.

● MASĂ. Dacă ajungeţi în Rhodos trebuie să gustaţi: pitaroudia - cro­chete preparate din năut; kapamas - carne de capră la cuptor cu năut şi fa­so­le; soupio­rizo - risotto cu caracatiţă sau mana­tsouki - fasole sau năut preparate într-un vas de pământ.

Pitoresc
În Afandou, pe coasta estică, vă veţi putea bucura de cea mai lungă plajă de pe insulă, vă reîntâlniţi cu Rhodosul tradiţional, însă veţi putea juca şi golf pe terenul amenajat.

Arhangelos este cunoscut pentru frumoasele sale case tradiţionale, precum şi pentru ceramica şi covoarele care se lucrează aici. Haraki este un alt pitoresc sătuc de pescari, înălţat aproape de Golful Vlicha. Tot în zonă puteţi admira Castelul medieval Faraklos.

Chiar dacă drumul nu este unul dintre cele mai moderne, merită să vă aventuraţi către Peninsula Prassonissi şi dunele ei de nisip. Prassonissi este accesibilă doar pe timpul verii, pentru că iarna marea o transformă într-o adevărată insulă.

×
Subiecte în articol: insulei grecia rhodos