x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

România în care se poate: „baza intergalactică” de la Turda

0
Autor: Diana Scarlat 05 Mar 2019 - 13:13
România în care se poate: „baza intergalactică” de la Turda
Vezi galeria foto

Povestea transformării unei banale saline într-o „bază intergalactică” a început cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspiraţie, imaginaţie, voinţă şi fonduri PHARE. Astăzi, Salina Turda primeşte 700.000 de turişti anual, iar popularitatea acestei minuni a depăşit de mult timp graniţele României. Zona s-a dezvoltat şi continuă să se ridice noi spaţii de cazare şi de agrement, în jurul salinei, care atrag ca un magnet vizitatori din întreaga ţară şi din străinătate. Toţi vor să vadă minunea demnă de a concura cu orice bază stelară din filmele SF. Iar toate acestea sunt posibile pentru că oamenii locului au considerat că se poate face aşa ceva şi în România!

Salina Turda este, astăzi, un exemplu de succes în turismul din România, arătând că se poate transforma orice loc într-o atracţie de nerefuzat. Este şi „bază intergalactică”, şi loc de joacă pentru copii şi adulţi, şi spaţiu pentru relaxare, şi bază de tratament, şi un adevarat muzeu al mineritului în sare. În inima Transilvaniei, Salina Turda funcţionează ca liant între toate zonele turistice, de la Oradea la Sighişoara, de la Braşov sau Sibiu, către Deva şi Hunedoara. Pe oricare dintre circuitele turistice importante ale Transilvaniei, se poate face măcar un popas la Salina Turda. Sau din fiecare zonă turistică se poate face măcar o excursie de o zi aici. În anul 2005, istoria salinei s-a schimbat, după ce oamenii gospodari ai locului au accesat fonduri europene, nu pentru reparaţii superficiale, ci pentru un proiect grandios, care a fost realizat şi a devenit celebru. Salina Turda este societate pe acţiuni, având acţionar unic Primăria Municipiului Turda.

Modernizare prin programul PHARE

Ideea care unora li se putea părea absurdă în România, aceea de a transforma o salină într-o „bază stelară”, a fost implementată întocmai, aşa cum a fost concepută, dovedindu-şi eficienţa. „Aceasta a fost ideea, încă de la început, de la conceperea proiectului. S-au accesat fonduri PHARE, în 2005, şi proiectul s-a realizat. Din încasările salinei, noi, ca societate comercială, am renovat şi Hotelul Potaissa, care se află la circa cinci kilometri distanţă, în Turda. Hotelul include un complex balnear la fel de spectaculos, piscine cu apă dulce şi cu apă sărată adusă direct din mină. Apa este transportată cu cisterne, direct în bazinul de la SPA”, a explicat, pentru Jurnalul, Cătălina Podar, director de Marketing al Salinei Turda.

O istorie de... 13 milioane de ani

Este la fel de uimitoare şi istoria locului care astăzi surprinde prin decorurile futuriste şi îndrăzneala de a crea şi de a aduce ceva din viitor într-o aparent banală mină de sare. Se presupune că exploatarea sistematică a sării la Turda a început în perioada ocupaţiei romane în Dacia, făra a exista însă documente sau mărturii arheologice care să ateste existenţa acestor exploatări. Apariţia sării la suprafaţă, ca urmare a erodării de către Valea Florilor şi Valea Sărată a rocilor sterile situate în acoperişul zăcământului, a făcut ca prezenţa ei să fie cunoscută din cele mai vechi timpuri. Exploatarea sistematică a zăcământului a început prin lucrări miniere de suprafaţă şi mai târziu în subteran. „Depunerea formaţiunilor cu sare din bazinul Transilvaniei a avut loc în Badenianul mediu Wielician. Vârsta absolută atribuită depozitelor salifere din Transilvania este de 13,6…13,4 milioane de ani. Sedimentarea sării a avut loc în bazine marine izolate, în condiţii de climat cald şi relativ umed, cu slabe tendinţe de aridizare, pe fondul unei subsidenţe active. Evoluţia tectonică ulterioară a bazinului a determinat formarea de cute alungite orientate aproximativ N-S, dispuse în estul, respectiv vestul Depresiunii Transilvaniei, în axul cărora este cantonată sarea, sub forma unor sâmburi ce ajung până la suprafaţă”, spun specialiştii care au făcut cercetări la Salina Turda. Zăcământul de sare de la Turda aparţine aliniamentului de vest, care se dezvoltă începând din Maramureş, în nord, până în zona Sibiului, la sud. Aceluiaşi aliniament îi aparţin şi zăcămintele Ocna Dej, Sic, Cojocna, Valea Florilor şi Ocna Mureş. Situat în partea de N-E a oraşului, zăcământul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 45 km2. Grosimea medie a sării se situează în jurul valorii de 250 m. Urmele unor exploatări, despre care s-a presupus că ar data din perioada romană, au fost întâlnite în Valea Sărată, pe versantul nord-vestic al văii când, în 1862, galeria de trasaj a minei Ghizela a interceptat o lucrare minieră subterană despre existenţa căreia nu s-a ştiut nimic în momentul proiectării respectivei galerii. Camerele de exploatare aveau formă de piramidă, erau situate una lângă alta şi erau despărţite între ele printr-o împletitură de nuiele. De la retragerea aureliană până în secolul al XI-lea, nu există dovezi certe că extracţia sării ar fi continuat.

Pe urmele mineritului din preistorie

Cea mai indicată modalitate de documentare este chiar la faţa locului, unde se poate înţelege cel mai bine valoarea istorică, geologică, turistică şi curativă a Salinei Turda. De la finalul anului trecut s-a redeschis accesul prin strada Salinelor nr. 54B, în urma finalizării lucrărilor de modernizare. Vizitatorii mai trebuie să ştie că intrarea este gratuită pentru copiii cu vârsta sub trei ani, preţul biletului este 15 lei pentru elevii şi studenţii la cursuri de zi, în baza carnetului sau a legitimaţiei. La fel şi pentru persoane cu dizabilităţi, cu însoţitorii acestora, precum şi pentru pensionari, care trebuie să-şi dovedească această calitate cu talonul de pensie. Pentru ceilalţi vizitatori, preţul unui bilet este 30 de lei.

Hotelul Potaissa ne aparţine, ca şi bazinul olimpic de înot didactic din Turda. Investiţia în hotel este a saline

Potaissa SPA Center de la Turda

Centrul SPA al Salinei Turda se află în incinta Hotelului Potaissa, din Turda. Turiştii au la dispoziţie o piscină cu apă dulce, încălzită la 28-30 de grade, trei jacuzzi, dintre care unul cu apă rece, două tipuri de saună (umedă şi uscată) şi o sală de fitness cu echipamente profesionale. Potaissa SPA este un centru modern, amenajat după ultimele tendinţe în domeniu, care oferă oaspeţilor şi o piscină specială, cu apă sărată, adusă direct din salină, care se poate folosi şi pentru diverse tratamente balneare. Atractivă este şi amenajarea centrului SPA, ce aminteşte, deloc întâmplător, de „baza intergalactică” de la Salina Turda, căreia, de altfel, îi aparţin hotelul şi centrul SPA.

 

 

 

 

 

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Familia Băitoi a câștigat sezonul special Chefi la cuțite: Florin Dumitrescu, încă un titlu în palmares

Familia Băitoi a câștigat sezonul special Chefi la cuțite:  Florin Dumitrescu, încă un titlu în palmares
Galerie Foto Finala sezonului special Chefi la cuțite a fost de poveste, iar spectacolul asigurat de cele mai talentate familii și de cei trei chefi a clasat emisiunea în topul preferințelor românilor. Cel mai iubit show...

Câștigător finală "Chefi la Cuțite". Cine a luat Marele Premiu

Câștigător finală "Chefi la Cuțite". Cine a luat Marele Premiu
Câștigător finală "Chefi la Cuțite". Familia Băitoi, în tunici galbene, alături de Chef Florin Dumitrescu, a câștigat sezonul special "Chefi la Cuțite". Marii câștigători i-au adus încă un trofeu lui...

Chef Cătălin Scărlătescu, surpriză pentru Ana Crudu în finala sezonului special Chefi la cuțite

Chef Cătălin Scărlătescu, surpriză pentru Ana Crudu în  finala sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Așteptarea a luat sfârșit, căci diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează finala sezonului special Chefi la cuțite, în care trei echipe talentate vor intra în cursa pentru titlu și premiul de 10.000 de Euro....

Festin cu fructe de mare, la Dalboca

Festin cu fructe de mare, la Dalboca
Galerie Foto Foarte aproape de Vama Veche, la Dalboca, în Bulgaria, a fost scos din anonimat un loc despre care nimeni n-ar fi crezut că va ajunge vreodată pe harta turismului european. Un mal stâncos, abrupt, greu accesibil, und...

Mofete şi relaxare cu ape minerale, la Covasna

Mofete şi relaxare cu ape minerale, la Covasna
Galerie Foto În inima României, la doar 60 de kilometri distanţă faţă de Braşov, Covasna este locul ideal pentru relaxare şi tratamente balneo-climaterice. Judeţul are peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu...

Aurel a căzut în ispită pentru a doua oară în actualul sezon din Insula Iubirii: “Nu știu ce s-a întâmplat cu mine!”

Aurel a căzut în ispită pentru a doua oară în actualul sezon din Insula Iubirii:  “Nu știu ce s-a întâmplat cu mine!”
Galerie Foto În ziua cu numărul 6 la Insula Iubirii Minitelul a fost afundat într-un sentiment generat de noaptea provocărilor: rușinea cauzată de conștientizarea penibilelor situații la care fetele s-au expus în urmă...

O doctoriță a pierdut dreptul de a profesa pentru că a pozat în costum de baie

O doctoriță a pierdut dreptul de a profesa pentru că a pozat în costum de baie
Galerie Foto O doctoriță birmaneză a făcut apel sâmbătă împotriva interdicţiei de a profesa medicina, măsură ce i-a fost impusă după ce a postat poze în care apare în costum de baie sau în lenjerie intimă pe...

Rivalitatea dintre două concurente pentru cucerirea ispitei ia o nouă întorsătură la Insula Iubirii

Rivalitatea dintre două concurente pentru  cucerirea ispitei ia o nouă întorsătură la Insula Iubirii
Galerie Foto Cel mai nou episod din Insula Iubirii, difuzat în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 scoate în evidență rivalitatea dintre Denisa și Geanina. Dacă inițial le-au unit trăirile pentru bărbații cu care au...

Campion al trofeelor Chefi la cuţite, Chef Bontea nu are nicio echipã în finala aceasta

 Campion al trofeelor Chefi la cuţite, Chef Bontea nu are nicio echipã în finala aceasta
Galerie Foto Mâine searã, de la 20:00, la Antena 1, sezonul special Chefi la cuţite, dedicat familiilor îşi va desemna câştigãtorul. Vedete, foști concurenți, juniori pasionați de gătit sau oameni în vârstă cu...

Transpiri mult? Cum să te descurci cu mirosul urât și petele de la axilă

Transpiri mult? Cum să te descurci cu mirosul urât și petele de la axilă
Transpiri mult, iar transpirația ta este urât mirositoare? Nu știi ce să faci cu asta și nici cu petele urâte care „strică” imaginea ta și deteriorează bluzele, la axilă? Cu totii stim cat de greu este...

Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli

Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli
Comunitățile tradiționale din județul Hunedoara sunt căutate de gurmanzi pentru cârnăciorii Virșli, specifici zonei. Rețeta acestor cârnați picanți, speciali, este veche de peste 300 de ani și a fost...

DEALUL LUI DUMNEZEU. Locul ULUITOR din ROMÂNIA unde trăiește un ANIMAL BIBLIC, UNIC în lume

DEALUL LUI DUMNEZEU. Locul ULUITOR din ROMÂNIA unde trăiește un ANIMAL BIBLIC, UNIC în lume
Nimeni nu are curajul să calce prin acele locuri, de frica unui animal unic în lume și extrem de periculos. Zona de stepă, cu stâncă, nisip și ierburi înalte din rezervația ”Dealul lui Dumnezeu”, în...

GALERIE FOTO: Street Delivery 2019. Strada a devenit o adevărată scenă pentru artişti.

GALERIE FOTO: Street Delivery 2019. Strada a devenit o adevărată scenă pentru artişti.
Galerie Foto A 14-a ediție Street Delivery București se concentrează pe inspirația scoasă în stradă prin artă, cuvânt, design, arhitectură, prin poeticile cotidianului, geografiile literare și metaforele orașului. Plus do...

Prăjitură cu fructe de sezon: Plăcintă cu cireşe

Prăjitură cu fructe de sezon: Plăcintă cu cireşe
Pentru această prăjitură avem nevoie de următoarele ingrediente: 6 gălbenuşuri 6 albuşuri bătute 250 g zahăr 250 g margarină sau unt 250 g făină 50 ml lapte 1 pachet cu zahăr vanilat 1 pachet cu...

Street Food In The Park: Mâncare stradală şi muzică live, de vineri până duminică, în grădina ParkLake

Street Food In The Park: Mâncare stradală şi muzică live, de vineri până duminică, în grădina ParkLake
O nouă ediţie a Street Food In The Park Summer Edition debutează vineri, timp de trei zile, în ParkLake Shopping Center, bucureştenii fiind invitaţi să sărbătorească vara într-o atmosferă relaxată şi...
Serviciul de email marketing furnizat de