x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii România văzută din șaua calului

România văzută din șaua calului

de Mădălina Codreanu    |    09 Ian 2018   •   19:30
România văzută din șaua calului

Echitația nu este doar un sport minunat, este mai ales un excelent mod de a-ți petrece timpul liber, de a te relaxa și a interacţiona cu natura, oferind în același timp adrenalină, emoție și o incredibilă stare de bine. Pentru cei deja inițiati, pădurile și pajiştile din împrejurimile centrelor ecvestre sunt cadrul perfect pentru plimbări călare, în timp ce începătorii pot deprinde primele reguli și se pot împrieteni cu calul, în manejurile din centre. Nici cei mici nu au fost uitaţi, pentru ei centrele ecvestre având pregătiţi poneii.

Ranch-ul american de lângă Râşnov

Situată în frumoasa vale a Glăjeriei, la numai opt km de Râșnov, ferma e așezată într-un cadru ideal pentru a petrece timpul liber la aer curat. Maggie, gazda și în acelaşi timp antrenorul de cai al fermei, a vrut să ridice aici un loc care să îi amintească de zona montană din America de Nord și chiar a reușit, spun clienții. Pachetele de călărie sunt cele mai potrivite pentru familii, grupuri de prieteni și de turiști. Ele pot fi pentru un weekend sau pentru o săptămână întreagă. Ferma dispune de 12 camere, fiecare este dedicată unei rase de cal și este decorată individual, cu poze atent alese și cu informații cu privire la rasa respectivă. La fermă aveți de ales între diverse activități ecvestre. Pentru începători Maggi recomandă lecțiile de călărie unde sunt predate abilitățile și tehnicile necesare pentru a menține capacitatea de reacție a cailor, precum și atitudinea pozitivă a călăreţului. Copiii cu vârsta de minimum opt ani pot beneficia de lecții individuale pentru o jumătate de oră sau o oră. Arena interioră, construită în stil american, este dotată cu zonă de relaxare care are priveliște către manej.

La taberele de echitaţie pentru copii, cei mici petrec ziua nu numai facând echitaţie, ci învaţă, totodată, despre îngrijirea, hrănirea, psihologia cailor și gestionarea grajdului. În același timp, trainerii acestor tabere comunică cu copii în limba engleză. Călăreţii avansați sunt bineveniţi aici pentru lecții individuale sau de grup, dar şi ieşiri pe traseele din jurul fermei. Iarna, turiștii se bucură de plimbări cu sania trasă de cai.

Tarife Maggie’s Ranch


O oră de călărie 80.00 lei;

O jumătate de oră de călărie 50.00 lei;

Plimbări cu trăsura/sania 150.00 lei;

În galop pe Târnave

“Te invităm înapoi în natură e sloganul celor de la centrul ecvestru situat în zona Târnavelor, în județul Mureș. Pentru că de pe terasele domeniului, din piscină sau într-o excursie călare vă puteți lăsa încântați de peisajele transilvănene remarcabile. Aici e locul unde să schimbați telefonul mobil pentru o șa, unde copiii vor fi încântați de cai, dar și de animalele sălbatice și domestice sau de stâna amenajată la han. Centru ecvestru se întinde pe o suprafață de cinci hectare, iar spațiul de călărie e format dintr-un manej acoperit, de 1.000 de metri pătraţi, şi manej circular pentru antrenament în aer liber. Începători sau avansați, instructorii vă oferă sprijin prin cursuri teoretice de îngrijire a cailor și lecții de călărie, dar și trasee călare, în grupuri de 2-5 persoane. Iarna, pentru grupurile mai mari de cinci persoane se pot organiza plimbări cu sania cu zurgălăi. Pensiunea are 16 camere duble cu o suprafaţă cuprinsă între 24 şi 55 metri pătraţi. Iar după lecțiile de călărie puteți să vă relaxați în piscina din aer liber, sau la un minifotbal, în timp ce copiii se pot juca la locul special amenajat sau pot vizita miniferma de animale. Separat de pensiune, domeniul include și un han cu şapte camere triple și o cameră dublă, locuri amenajate pentru picnic, lac de pescuit, mini-insulă cu lebede, mini-grădină zoologică și o stână. O cameră dublă are un tarif minim de 180 de lei pe noapte cu mic dejunul inclus.

Ascunzătoarea montană de lângă Bucureşti

Vreți să vă relaxați în mijlocul naturii, departe de zgomotul orașului, într-un colț de rai, la doar o oră si jumatate de București? La Runcu, în județul Dâmbovița, la poalele munților Leaota, veți găsi “ascunzătoarea montană” cum i-au spus proprietarii. Pe coama unui deal, la trei km de cea mai apropiată casă, înconjurat de păduri, se află centrul ecvestru Potcoava. Parteneri în drumeții vă vor fi 13 cai din rasa Haflinger, selectați şi antrenați împreuna de cei mai buni instructori. Oricare ar fi nivelul de experiență în acest sport, există lecții de echitație în manej în timpul cărora veți deprinde abilitățile principale menite să vă facă excursia în natură sigură şi agreabilă. Este bine de știut că pentru ieșirile călare greutatea maximă recomandată este de 95 de kg. Pentru cei care depășesc această greutate, sunt disponibile plimbări în căruță sau cu sania atunci când este zăpadă. La Potcoava veți găsi 13 camere duble cu baie proprie, o zonă de zi, o zonă de SPA dotată cu salina, saună şi jacuzzi, şi un restaurant.

Tarife Potcoava

Inițiere în călărie (2 ore) - 195 lei;

Inițiere în călărie (weekend, include 2 nopți de cazare) - 695 lei;

Excursie călare (3 ore) - 200 lei;

Cu Furioso şi Lipițan prin Munţii Harghitei

Într-o poiană frumoasă, care primăvara se umple de narcise, la 14 km de Odorheiu Secuiesc, pe Podişul Cekend, vă primește husarul Szőcs Elek, gazda pensiunii şi a centrului de echitaţie Sopárkút. Caii centrului de rasă, Furioso şi Lipițan, ţinuţi pe păşune 365 de zile din an, obişnuiţi cu viaţa de munte, sunt foarte dinamici și excelenţi pentru excursii călare. Aici e punctul de plecare către peisajele frumoase ale Munților Harghita. Datorită serviciilor oferite și a capacității de cazare, pensiunea este un loc foarte potrivit pentru excursii şcolare şi pentru tabere de echitaţie. Cazarea se face în camere cu 2, 4 sau 5 paturi, dar există și spații de campare pentru cei care vin cu cortul. Programul taberei cuprinde o mulțime de activităţi și ocupații tradiționale, de instruire, cursuri de dans popular și drumeții.

Tarife Soparkut

O oră de echitaţie-40.00 lei;
Plimbări cu trăsura-15.00 lei;
Plimbări cu sania-15.00 lei;
Trasee de o zi (cu cazare, masă şi 4 ore de echitaţie)-275.00 lei;

Natură, tradiții şi „7 Cai” la Câmpulung

Ce poate fi mai frumos decât să plecați pe parcursul unei zile de la 700 metri altitudine, de la deal, și să urcați până la golul alpin al pășunilor de la 1.500 metri, acoperișul lumii cum zicea un cioban, unde faceți popas și un bulz pe jar, se odihnește calul și coborâți încet pe culme înapoi spre sat, în fapt de seară? O familie tânără care încearcă să împărtășească cu alții dragostea pentru animale, natură și tradiții muscelene, s-a reașezat la Nămăești, în Argeș, la cinci km de Câmpulung. Și-a întemeiat o gospodărie cu mulți cai, ponei, căței, văcuțe, păsări de curte, iepurași, porumbei și s-a specializat în călărie de agrement, mai ales plimbări pe munte călare. Pentru cei neinițiați gazdele oferă întâi o zi de inițiere pe o pășune de deasupra pensiunii, abia a doua zi se poate pleca cu calul pe munte. Traseele sunt pentru începători, cu o condiție fizică medie. Locul este ideal pentru team-building, tabere pentru copii sau ieșiri de weekend în familie. Spațiul de cazare este mic, pentru maximum 20 de persoane, dar primitor, cu mult lemn, piatră, obiecte vechi și covoare tradiționale.

 ALTE CENTRE ECVESTRE

Centrul de recreere Kentaur - http://www.kentaur-farm.ro

Ferma Brândușa - http://www.calarie-agrement.ro

Popasul Craiului - http://popasulcraiului.ro

Căsuța cu ponei -  http://www.casutacuponei.ro/

Cross Country Farm - http://www.cross-country.ro

Complexul Pănicel - panicel.ro

 Poveste cu cai la Snagov

La câțiva km de București, în Snagov, în imediata vecinătate a pădurii se află un centru de echitație cu poveste. Aici este un sanctuar pentru caii abuzați sau maltratați. Pentru că fiecare dintre căluţii centrului are în spate o poveste. Centrul adăposteşte nouă cai dintre care şapte au fost salvaţi şi recuperaţi fizic şi psihic după diverse traume. Toţi caii sunt antrenaţi pentru călărie, sunt blânzi, obişnuiţi cu copiii şi adoră să fie răsfăţaţi. Pentru cei care iubesc caii sau cei care vor să înveţe să îi cunoască şi să-i iubească, la “Poveste cu Cai” se fac cursuri de inițiere în echitație pentru copii și adulți, agrement cu cai și ponei, hipoterpie și echitație terapeutică sau reabilitate pentru cai cu probleme de tratament.

 

×
Subiecte în articol: echitatia romania echitatie