x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii S-a dat startul la distracție. Cu ce își așteaptă litoralul turiștii

S-a dat startul la distracție. Cu ce își așteaptă litoralul turiștii

de Oana Portase    |    16 Mai 2017   •   22:10
S-a dat startul la distracție. Cu ce își așteaptă litoralul turiștii

Sezonul estival 2017 s-a deschis oficial cu vacanța de 1 Mai, iar litoralul este pregătit pentru valul de turiști din această vară. Românii se plâng în fiecare an că nu au condițiile de la vecinii bulgari sau de la greci, însă, cu toate acestea, dau năvală, vară de vară, în hotelurile de pe plajele românești. Noul sezon vine cu ceva schimbări în bine. Zboruri spre litoral și hoteluri cu all inclusive.

Drumul spre mare rămâne la fel de anevoios pentru turistul român, mai ales că autoritățile ne-au anunțat că Podul Agigea va fi închis până la sfâșitul lunii mai. Ne consolăm cu gândul că din această vară vacanța va fi doar la o oră distanță, pentru că vom putea lua avionul până pe litoral. Constanța va avea pentru prima oară, după 25 de ani, curse interne. Locuitorii din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara îl vor întrece pe bucureștean în cursa spre litoral, iar compania aeriană care va opera zborurile promite prețuri începând de la 89 de lei pentru biletele de avion.

PRIMELE ZBORURI LA MARE

18.06.2017: Timişoara - Constanţa şi Cluj - Constanţa;

19.06.2017: Iași - Constanța;

În costul biletului de avion sunt incluse un bagaj de mână de 10 kg/persoană şi un bagaj de cală de 25 kg/persoană.

Noi mergem cu mașina și facem prima oprire în Constanța. Deja miroase a vară, iar la restaurantele din port se poate sta la terasă pentru un pahar de vin și o porție de midii, prețurile fiind accesibile pentru orice buzunar. Plaja din Constanța este mai ofertantă pentru turiști, pentru că a fost inclusă în programul de extindere. Riscam să rămânem fără plaje dacă autoritățile nu demarau programul de lărgire a acestora. Constanța, Mamaia și Eforie au deja plaje mai mari, urmând ca până în 2019 să fie extinse și restul, până la Vama Veche.

Liniştea din-naintea furtunii

Constanța este încă o zonă liniștită, localnicii și turiștii se bucură de razele blânde de soare și se plimbă pe faleză, pozează Cazinoul sau se înfruptă cu o masă copioasă la terase. Peste doar două luni, faleza va fi cel mai tare loc de distracție din România, pentru că aici se va desfășura “Neversea”, un festival asemănător cu vestitul “Untold” de la Cluj-Napoca. Organizatorii se așteaptă la 150.000 de spectatori și promit că pe cele șapte scene ale evenimentului vor urca peste 100 de artiști internaționali de top.

Festivalul “Neversea” va avea loc în perioada 7-9 iulie la Constanța și va cuprinde artiști precum Tiesto, Fatboy Slim sau Dua Lipa. Abonamentele pentru cele trei zile de festival vor costa între 225 de lei și 600 de lei.

Capitala fițelor de pe litoral

Mergem spre Mamaia, capitala fițelor de la malul mării. Trecem pe lângă Rex, care rămâne închis și anul acesta. Sunt mai bine de șase ani de când proprietarii se chinuie să-l renoveze și să-l reintroducă în circuitul turistic. Resursele financiare, mai multe incendii izbucnite în clădire, dar și condamnarea și apoi moartea lui Dan Adamescu, cel care a deținut hotelul, au dus la stagnarea lucrărilor.

Rex a fost inaugurat în anul 1936 de către regele Carol al II-lea și era la vremea respectivă cel mai modern și luxos hotel al Balcanilor. A devenit rapid emblema stațiunii și a găzduit o mulțime de vedete internaționale.

Acum, faimosul Rex se zbate pentru surpaviețuire, iar emblema stațiunii s-a mutat la Loft, clubul unde își duc zilele de vară copiii de bani gata ai României. Și de 1 Mai a fost înghesuială mare în celebrul club. S-au plătit zeci de mii de euro doar la o masă, pentru o noapte de distracție. Astfel, Mamaia este noua stațiune care strălucește la malul mării pentru tineri, iar dacă îi întrebi pe petrecăreți dacă le lipsește ceva, nu se plâng. Cei cu buget generos își permit șampanie lângă șezlong, icre negre la micul dejun și masaj la SPA-urile din hotelurile luxoase. Mai întâlnim câțiva nostalgici după carele alegorice ale fostului primar Radu Mazăre.

Străzile nu mai vuiesc a carnaval, dar petrecerea este mereu în toi.

Proprietarii de hoteluri și vile au investit masiv în Mamaia, așa că luxul este la el acasă, mulți oferind acum și all inclusive pentru a-i bate pe vecinii bulgari. Bani să ai! Mai la sudul stațiunii se găsesc și hoteluri pentru cei cu buget redus și câte un împinge tava rătăcit. Asta ca să nu spui că nu ai fost în Mamaia.

La Corbu au campat primii turişti. În gunoaie

Înainte să ne îndreptăm spre alte perle ale litoralului românesc, dăm o fugă până pe plaja Corbu, vestită pentru sălbăticia sa. Aici vin cei care caută pace și liniște, iubitorii de cort și de sunetul valurilor. Cei care vin anul acesta la Corbu ar trebui să știe că sălbăticia înseamnă şi lipsa  facilităţi în cel mai elementar sens, adică nu există pubele sau toalete ecologice. Găsim plaja plină de ambalaje, hârtii și pet-uri, însă niciun coș de gunoi.

Pentru că zona ţine de Biosfera Deltei Dunarii, edilul din Corbu spune că nu este treaba primăriei să se ocupe de amenajarea plajei.

Își cere scuze față de turișt, dar spune că s-a și săturat să strângă după ei. Administratorii Deltei promit, în schimb, că se vor ocupa de amenajarea plajei. Câteva rulote au campat deja la Corbu, unii dintre turiști fiind chiar străini. Pentru o vacanță pe plaja din Corbu veți plăti o taxă de 5 lei pe zi și 15 lei pentru o săptămână.

Stațiunile apuse de la Marea Neagră

Ne urcăm în mașină și continuăm drumul pe lângă mare până în Costinești, o stațiune a cărei strălucire a apus. Pe vremuri era centrul disctrației, mai ales pe 2 mai, de Ziua Tineretului. Acum, tinerii au dat Costineștiul pe corturile din Vamă și fițele din Mamaia. Spectacolele cu artiști români au dispărut, locul lor fiind luat pe afișe de diverși DJ și artiști străini.

Costineștiul încearcă să atragă tinerii din nou prin relansarea bătrânului complex Vox Maris.

Vox Maris Grand Resort vine cu oferte șoc, pentru a se promova intens. Promit prețuri începând de la 79 de lei pe noapte pentru o persoană, petreceri tematice și petreceri cu DJ în clubul ce poate găzdui peste 3.000 de petrecăreți. Se întinde pe şapte hectare din inima stațiunii și are un ansamblu de vile cu o capacitate de 400 de camere, sală de fitness cu antrenor, teren de tenis de câmp, bowling, biliard, trei piscine pentru adulţi şi una pentru copii, jacuzzi, loc de joacă pentru copii și centru de conferinţe format din 11 săli.

Neptun, staţiunea de lux a anilor '80

Lăsăm Costineștiul acum pustiu în urmă, în speranța că tinerii nu vor uita de el în această vară. Mergem spre altă stațiune preferată de tineri, dar până atunci, facem o mică oprire și în Neptun. O altă stațiune a cărei perioadă de glorie a apus. În anii ’80, era printre cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc şi era căutată de străini. Este clar că Neptun nu mai e ce a fost. Anul acesta, de la deschiderea sezonului estival, puţini au fost patronii care au scos în faţa restaurantelor câteva mese şi umbrele pentru a-i atrage pe eventualii turişti. Cei care au venit totuşi în Neptun au ales staţiunea fie din nostalgie pentru timpurile trecute, fie au fost doar în trecere spre alte locuri mai zgomotoase şi cu mai mult renume de pe litoralul românesc. Hotelierii nu se mai obosesc să facă mari investiții dar speră că turiștii le vor trece pragul și anul acesta.

“Suntem fideli acestei stațiuni, ne place Neptun, ne place și Jupiter. Sunt mai potrivite pentru familii, pentru cei care au copii. Vin aici de când eram mic”, un turist de pe plaja din Neptun.

La plajă printre boemi

Gata. Pornim spre Vama Veche, o stațiune fără pereche, în opinia unora. Sau, tocmai, unde îți găsești perechea, după cum spune un cântec. De multe ori auzim “Vama nu mai e ce-a fost”. Generațiile noi au schimbat stațiunea rebelă și printre corturile vamaioților și-au făcut apariția și câteva unități de cazare rupte din peisaj, potrivite mai mult pentru Mamaia, sau zone special amenajate de camping. Să mergi în Vamă, măcar în trecere, este o modă chiar și pentru tinerii mai de fițe. Rockerii, în schimb, îi rămân fideli și nu concep să meargă în altă stațiune. Vama Veche a crescut în popularitate încât îi aruncă mănușa stațiunii Mamaia, în competiția pentru gradul de ocupare și distracție, după cum spune primarul. De ce veniți în Vamă? “În Vamă ești liber. În Vamă vii să bei, să te distrezi și să dansezi până la răsărit.”, îmi spune un tânăr pe care îl întâlnesc pe plajă. “Și să faci sex.”, adaugă râzând prietena lui. Dacă în Vama Veche rămâi fără bani, îți pui de gât o pancartă “1 sărut = 1 leu” și îți mai scoți banii pentru drumul spre casă. Libertate și lipsă de griji, prețuri și condiții pentru toate categoriile de turiști. Încercăm și noi faimoșii “cozonaci” din Vamă, o băutură devenită faimoasă aici, și ne încheiem aventura cu un răsărit de soare care face ca toate neajunsurile de pe litoral să fie uitate.

×
Subiecte în articol: distracţii litoral