x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Schimb de turiști între România și Bulgaria

Schimb de turiști între România și Bulgaria

de Diana Scarlat    |    01 Mai 2018   •   10:42
Schimb de turiști între România și Bulgaria

1 Mai Muncitoresc se sărbătorește pe ambele maluri ale Dunării, unde, între România și Bulgaria se face un adevărat schimb de turiști. În zona Ostrov-Silistra, unde granița cu țara vecină este aproape insesizabilă, românii și bulgarii își schimbă locurile de relaxare, deja în mod tradițional, trecând fie pe Dunăre, fie cu mașina, dincolo de frontieră. Bulgarii care vor să petreacă 1 Mai într-un resort de lux aleg Ostrovul, unde se bucură de o priveliște diferită de cea a malului din țara vecină.

 

„Venim de mulți ani la rude, la Silistra, dar acum am ales Ostrovul, pentru câteva zile, cu familia, pentru relaxare. Nu e departe de casă și mai schimbăm atmosfera, iar prisajul de aici este superb. Venim și pentru că ne plac vinurile din podgoria de la Ostrov. Bunicul a avut vie și ne place foarte mult să ne petrecem timpul în zone viticole”, spune Nadejda, una dintre turistele din țara vecină care au ales malul românesc al Dunării pentru câteva zile.

 

Spre deosebire de litoral sau de zonele montane, aglomerate în această perioadă, atât în România, cât și în Bulgaria, localitățile de pe ambele maluri ale Dunării sunt mai puțin cunocute, dar în ambele țări s-au făcut investiții în baze turistice, în ultimii ani, iar cei care vor să-și petreacă minivacanțele în zone nou dezvoltate descoperă din ce în ce mai multe oferte. Ostrovul are avantajul așezării pe malul Dunării, iar creșterea numărului de turiști încurajează investițiile private, inclusiv în agrement.

 

„Noi avem șalupe și mergem pe Dunăre, bulgarii au veliere. În zile de sărbătoare sunt foarte mulți turiști care vor să se plimbe pe apă. Mulți întreabă și de pescuit și vin aici pentru pește. La noi e aproape ca în Deltă și oamenilor le place”, spune Matei, un localnic de la Ostrov, comuna de pe malul românesc al Dunării de la care începe, practic, Dobrogea, dar care face și legătura cu Bulgaria.

 

Zone precum domeniile Ostrov, dezvoltate în ultimii ani, fac posibil transferul turiștilor din zona litoralului către localitățile mai puțin aglomerate, dar perfecte pentru vacanțe. „La noi vin foarte mulți constănțeni care preferă să plece de acasă în perioadele aglomerate. Mulți vin aici pentru liniște, dar și pentru a se bucura de un vin bun și de o masă tradițională, pe malul Dunării. Dar au început să guste frumusețea Domeniilor Ostrov și bucureștenii. Ne ajută și distanța destul de scurtă, de numai 130 de kilometri, între Ostrov și Constanța, cam tot atât fiind și până la București. Aici au tot ce își doresc, de la peisaj, până la piscină, foc de tabără, excursii pe care le pot face în împrejurimi. Unii vin să stea câteva zile și trec în Bulgaria, apoi se întorc, bulgarii vin aici la plajă sau la masă”, spune administratorul pensiunii Curtea dintre vii, de la Ostrov. 

Tradiționalii mici se combină aici mai mult cu vinul decât cu berea, chiar și de 1 Mai. Domeniile Ostrov însumează peste 2.200 de hectare de vie, iar producția de vinuri românești de aici este impresionantă. Întreprinzătorii din zonă vor să se asigure că se poate ajunge la Ostrov cu ușurință, astfel încât bacul care face legătura cu localitatea (de la Chiciu, zonă situată la zece kilometri de ieșirea din Călărași, și malul Ostrovului), circulă în fiecarfe zi, de la ora 5.00 dimineața, până după miezul nopții.

×