x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Se dă startul petrecerilor de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie

Se dă startul petrecerilor de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie

de Oana Portase    |    14 Noi 2017   •   20:50
Se dă startul petrecerilor de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie

Hotelierii și proprietarii de pensiuni din întreaga țară se pregătesc de zor pentru vacanța de Sfântul Andrei  şi cea de pe 1 decembrie. Prețurile pachetelor sunt pentru toate buzunarele. Cei mai puțin pretențioși pot alege un sejur de 3 nopți care pornește de la aproximativ 300 de lei de persoană. În schimb, turiștii care vor un pachet la un hotel de lux cu SPA vor plăti chiar și 350 de euro de persoană pentru 2 sau 3 nopți. Multe dintre oferte au incluse micul dejun și cina festivă de 1 Decembrie.

Anul acesta, următoarea vacanță legală va fi pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, și pe 1 Decembrie, ambele zile fiind chiar înainte de weekend. Astfel românii vor avea cel puțin patru zile libere pentru a pleca într-o minivacanță. Destinațiile preferate de români la început de decembrie sunt stațiunile montane sau cele balneare. Predeal, Bușteni, Băile Felix sau Sovata sunt principalele stațiuni vizate în fiecare an de români.

Relaxare și tratament la “Perla Moldovei”

Slănic Moldova era pe vremuri o stațiune balneară renumită pentru tratarea anumitor afecțiuni. Izvoarele sale miraculoase și salina au reprezentat o atracție importantă în turismul medical. O vreme a dispărut din destinațiile preferate ale românilor, însă în ultimii ani a revenit în catalogul ofertelor. Stațiunea Slănic Moldova este renumită pentru izvoarele care au fost descoperite în anul 1801. Acestea au ape carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale. Apele minerale de aici au obținut numeroase medalii la expozițiile internaționale de la Paris, Viena sau Frankfurt, iar specialiștii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy sau Aix-les-Bains.

Stațiunii i se mai spune “Perla Moldovei” și este destinația perfectă pentru cei care suferă de diverse afecțiuni, de la tulburări digestive, boli metabolice, nutriționale, până la astm și alergii.

Centrele de tratament de aici au instalații pentru băi calde în cada cu apă minerală, instalații pentru terapie respiratorie (aerosoli și inhalații), electroterapie și hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, mofete, instalații pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice, și pentru gimnastica medicală. La câțiva kilometri de Slănic Moldova se găsește și salina Târgu Ocna.

Slănic Moldova – Hotel 4*

mic dejun inclus;

Tarif: 114 EUR / sejur 2 nopți;

Perioada: 01.12 – 03.12;

Tarif: 148 EUR / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

Slănic Moldova – Hotel 3*

mic dejun și cină festivă;

Tarif: 413 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

Băile Herculane – Hotel 3*

mic dejun;

Tarif: 350 RON / sejur 2 nopți;

Perioada: 01.12 – 03.12;

Băile Felix – Hotel 3*

demipensiune;

Tarif: 454 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 - 03.12, 01.12 – 04.12;

Tarif: 567 RON / sejur 4 nopți;

Perioada: 30.11 – 05.12;

Băile Herculane – Hotel 4*

demipensiune;

Tarif: 590 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

Covasna – Hotel 3*

mic dejun și cină festivă;

Tarif: 700 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

Băile Felix – Hotel 4*

pensiune completă;

Tarif: 750 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

Tarif: 950 RON / sejur 4 nopți;

Perioada: 30.11 – 04.12;

Sovata – Hotel 4*

demipensiune;

Tarif: de la 885 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 29.11 – 03.12;

Geoagiu Băi – Hotel 4*

pensiune completă;

Tarif: 287 EUR / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

Băile Felix – Hotel 5*

demipensiune;

Tarif: 1.326 RON / sejur 4 nopți;

Perioada: 29.11 – 03.12;

 

Un pachet pentru minivacanța de 1 Decembrie în Slănic Moldova pornește de la aproximativ 400 de lei de persoană pentru 3 nopți la un hotel de 3 stele. Pentru un hotel de 4 stele, veți plăti în jur de 114 euro pentru 2 nopți sau 148 de euro pentru 3 nopți.

 

Oferte în staţiunile balneo

 Băile Herculane, Băile Felix, Covasna, Sovata sau Geoagiu Băi sunt alte stațiuni balneare pregătite să-și primească turiștii la final de noiembrie. Ofertele pentru un hotel de 3 stele în Băile Herculane încep de la aproximativ 350 de lei de persoană pentru 2 nopți și ajung la aproape 1.400 de lei de persoană pentru un sejur de 4 nopți, în Băile Felix, la un hotel de 5 stele. Pachetele includ și micul dejun, în unele variante fiind incluse și cina festivă și accesul la SPA.

 

Pachetele premium au în această perioadă reduceri de peste 50%. Sunt hotelieri care oferă regim All Inclusive, iar printre serviciile incluse se numără acces nelimitat la SPA, saună, băi termale și masaj. Cinele festive și petrecerile cu lăutari nu lipsesc din program.

 

Se fac ultimele pregătiri la munte

 Proprietarii de pensiuni și hoteluri de pe Valea Prahovei s-au pregătit și ei pentru primirea turiștilor. În stațiuni precum Sinaia, Bușteni sau Predeal un sejur de 4 nopți la o pensiune pornește de la 400-450 de lei de persoană. Prețurile urcă în funcție de preferințe. Cinele festive și petrecerile cu lăutari sunt alte suprize cu care proprietarii unităților de cazare își așteaptă turiștii.

 

CÂT COSTĂ VACANȚA LA MUNTE

Predeal – Hotel 4*

mic dejun;

Tarif: 420 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

 

Predeal – pensiune 3*

Regim demipensiune;

Tarif: 390 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 - 03.12, 01.12 – 04.12;

Tarif: 490 RON / sejur 4 nopți;

Perioada: 30.11 - 04.12, 01.12 – 05.12;

 

Predeal – Hotel 3*

mic dejun și prânz festiv pe 2 decembrie;

Tarif: 315 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

Tarif: 397 RON / sejur 4 nopți;

Perioada: 29.11 - 03.12, 30.11 – 04.12;

 

Bușteni – Hotel 3*

mic dejun + cină festivă de 1 decembrie;

Tarif: 290 RON / sejur 2 nopți;

Perioada: 01.12 – 03.12;

Tarif: 380 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

 

Vatra Dornei – Hotel Bradul 3*

mic dejun;

Tarif: 267 RON / sejur 3 nopți;

Perioada: 30.11 – 03.12;

 

 

Pachetele premium, reduceri de până la 60%

 Hotelurile de lux care în timpul anului au pachete premium vin acum cu reduceri de până la 62% în unele cazuri. O astfel de reducere oferă un hotel de 4 stele din Mamaia. Veți avea incluse în pachet micul dejun și cina, un cocktail de “bun venit”, turul orașului Constanța și acces la parcul de aventură Paradis Land din Neptun. Prețurile pornesc de la 120 de lei de persoană pe noapte. Un alt exemplu de pachet care are o reducere de 57% este la un hotel de 3 stele din Baia Mare. Pentru 100 de lei pe noapte veți avea două mese incluse și acces la un SPA cu piscină interioară, saună și fântână de gheață. Dacă vrei să ai parte de un răsfăț complet, atunci poți alege oferta unui hotel de 4 stele din Roman unde vei avea 20% reducere la toate terapiile SPA și acces nelimitat la hammam, cortină de apă, saună uscată, dușuri emoționale, băi Kneipp și jacuzzi. Pentru un astfel de răsfăț vei plăti în jur de 140 de lei pe noapte.

Cei care au un buget consistent se pot îndrepta spre hotelurile care cer peste 500 de lei pe noapte pentru un sejur de cel puțin 3 nopți. O astfel de variantă cuprinde un regim all inclusive, acces nelimitat în centrul SPA, masaje zilnice, petrecere la grătar, foc de tabără și petreceri live cu invitați surpriză.

 

Ce destinații externe preferă românii

 Turiștii care vor să plece în afara țării în minivacanța de 1 Decembrie preferă țări precum Italia, Spania, Austria sau Germania, arată un studiu realizat de momondo.ro. Ofertele pentru aceste țări au rămas aproximativ la același nivel cu cele de anul trecut. Roma rămâne în top cu prețuri accesibile la biletele de zbor, fiind preferată de români în orice perioadă a anului. Barcelona este alt oraș care îi atrage pe turiștii români, în ciuda turbulențelor politice din această perioadă. Preţul ofertelor de zbor către capitala Cataloniei are cea mai mare scădere din top 10 cele mai căutate destinaţii, arată autorii studiului. Austria domină în această perioadă mai ales datorită Târgului de Crăciun de la Viena, iar Germania continuă să fie o destinație accesibilă.

 

UNIC PE PLAIURI MIORITICE

 

Atelierul de iască din Corund

 În satul Corund din Harghita se află singurul atelier de prelucrare de iască din țară și din Europa. Iasca este o ciupercă găsită în pădurile de fag, pe arborii bătrâni de cel puțin un secol. În Corund mai sunt doar câteva familii care transformă iasca în obiective decorative sau vestimentare de mare preț. Iasca se găsește tot mai greu, așa că meșteșugarii sunt nevoiți să meargă și sute de kilometri să o găsească. Pe vremuri, iasca era folosită pentru aprinderea focului. Acum, ciuperca este transformată cu multă măiestrie în pălării, poșete, brățări, coliere și multe alte obiecte decorative. Pentru prelucrarea ciupercii, meșteșugarul o curăță de coajă, o taie felii și o bate cu ciocanul. Apoi iasca este modelată în funcție de obiectul în care va fi transformată. Ca să ajungeți la meșteșugarii de iască din Corund trebuie să apelați la localnici pentru indicații. Unele ateliere nu au program de funcționare, dar meșteșugarii au mereu ușa deschisă pentru vizitatorii curioși.

 

DESTINAŢIA SĂPTĂMÂNII

 

Zurich, oraşul în care se trăieşte cel mai bine

 

Zurich este o destinaţie exclusivistă din Elveţia care nu se află neapărat printre priorităţile turiştilor, însă cu siguranţă merită să ajungi acolo măcar o dată în viaţă. Peisajul spectaculos îi uimeşte pe turişti încă din prima clipa, fiind un oraş din care munţii şi lacurile nu lipsesc. O croazieră pe lacul din Zurich ar trebui să fie de nelipsit şi chiar dacă oraşul este un puternic centru financiar, mereu aglomerat şi agitat, turiştii pot găsi nenumărate metode de a se relaxa. Zurich se află de multe ori în clasamente şi studiile au arătat că este oraşul unde se trăieşte cel mai bine. Pe lista obiectivelor mai găseşti Muzeul Naţional al Elveţiei, biserica Fraumunster, Marea Catedrală din Zurich – Grossmunster dar şi turnul lui Grossmunster care oferă turiştilor o panoramă spectaculoasă asupra oraşului. Locurile de promenadă, destinaţiile renumite de shopping, restaurantele faimoase nu lipsesc din acest loc idilic, care îmbină modernul cu tradiţionalul.

 

 

 

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături

 

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături reprezintă o arie protejată din estul Transilvaniei, în judeţul Mureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Sovata. Zona este o rezervaţie naturală de tip mixt şi se întinde pe o suprafaţă de 79 de hectare. Rezervaţia a fost înfiinţată în anul 1993 şi declarată arie protejată în anul 2000. Aria naturală reprezintă o zonă formată din masive de sare, aglomerate vulcanice dar cuprinde şi Lacul Ursu care a fost declarat monument al naturii. Lacul Ursu este un important lac sărat helioterm format odată cu prăbușirea unei exploatări de sare, care s-a umplut apoi cu apa care a coborât de pe versanţii din apropiere. În arealul rezervaţiei mai sunt incluse și Lacul Aluniș, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei, Lacul Roșu și Lacul Verde. Fauna rezervației este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile și pești. Unele dintre animalele aflate în rezervaţie sunt protejate de lege.

 

 

 

 

 

×