x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Serbia, o destinație puțin cunoscută

Serbia, o destinație puțin cunoscută

de Diana Scarlat    |    23 Iun 2020   •   13:04
Serbia, o destinație puțin cunoscută

Cei care vor să călătorească mai aproape de casă, cu mașina personală, pot vizita Serbia în această vară. Sunt multe atracții pentru toate categoriile de gusturi și multe lucruri puțin cunoscute, din istoria zbuciumată a acestei țări, puse acum în valoare prin turism.

 

Belgrad este varianta urbană a mitologicei păsări Phoenix, pentru că a renăscut de 45 de ori din propria-i cenuşă, ultima oară fiind bombardat în 1999. Este oraşul contrastelor şi al paradoxului, în care traumele istorice strigă şi astăzi în mijlocul străzii. Una dintre poveștile adevărate ale orașului spune, de exemplu, că atunci când viaţa culturală a transformat barbaria în viaţă, „manufacturierul de capete” care deținea un atelier de împăiere, în vremuri foarte sângeroase, a devenit cârciumar, iar restaurantul este deschis și astăzi, pentru turiști, numindu-se “La trei capete”, iar execuţiile publice s-au oprit, pentru a lăsa loc teatrului, muzicii, dansului şi artelor, pe străzilie care poartă astăzi doar amintirea suferinţelor greu de imaginat ale poporului sârb. Astăzi, toate semnele istoriei convieţuiesc într-o armonie perfectă, care a transformat Belgradul într-o capitală europeană turistică de top.   

 

Turism rural cu mâncare sănătoasă

 

Pe lângă principalele atracții, respectiv vechile cetăți ale Serbiei, Belgrad și Novi Sad, mare parte din turism este rural și se pune accent pe produsele de bază din gospodăriile țărănești, acestea fiind incluse în circuite, pentru excursii opționale, în timp ce cazarea se face, în mare măsură, în orașe. Serbia și-a dezvoltat agroturismul fără a avea foarte multe atracții deosebite. Orice zonă rurală este exploatată la maximum și promovată agresiv, pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, în special turiști străini. Două atuuri intens promovate sunt mierea naturală și vinurile, iar zonele în care există podgorii și producători de vinuri și de miere sunt incluse în circuitele turistice naționale. În plus, locuitorii Belgradului au deja o tradiție a petrecerii timpului liber în zonele rurale din împrejurimi, unde se bucură de aer curat și de mâncare sănătoasă. 

 

 

 

Un trend devenit brand de țară

 

Circuitele pentru turiști includ locuri unde vizitatorii pot degusta și cumpăra cea mai bună miere, dar și vinuri din producția locală. O astfel de masă cu vin și miere se lasă cu o ușoară amețeală, dar experiența este unică și astfel a devenit una dintre cele mai cerute excursii opționale în circuitele din Serbia. Foarte multe astfel de mici afaceri din gospodării oferă doar câteva ore de relaxare la țară, cu mâncare proaspătă și sănătoasă. Iar succesul acestei forme de agroturism culinar, axat mai mult pe produsele de bază din gospodării decât pe preparate tradiționale sofisticate, atrag deopotrivă turiștii sârbi și pe cei străini care vizitează țara.

 

 

Degustările de vinuri se îmbină perfect cu cele de miere. În Serbia, mierea este în sine o atracție pentru vizitatori. Există muzee dedicate acestui adevărat medicament natural, iar producătorii au moștenit îndeletnicirea din tată-n fiu, de multe generații. 
 

×
Subiecte în articol: serbia turism