x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Singapore, F1 cu orhidee

Singapore, F1 cu orhidee

de Dan Constantin    |    27 Sep 2009   •   00:00
Singapore, F1 cu orhidee
Sursa foto: Dan Constantin/Jurnalul Naţional

În aceste zile, Singapore este (iar) un punct de mare atracţie: Marele Premiu al Formulei 1, găzduit pentru a doua oară de oraşul-stat din inima Asiei de Sud-Est. Transmisia tv a evenimentului ne poartă de-a lungul celor 5 km ai circuitului ce străbate bulevardele cartierului Marina Bay, inima comercială şi turistică a trepidantului Singapore.



Imaginile spectaculoase pot deschide şi gustul pentru o călătorie de vis. Singapore a devenit o importantă destinaţie turistică, depăşind 10 milioane de vizitatori anual. Planurile sunt însă şi mai ambiţioase, Guvernul având o strategie care ţinteşte dublarea acestui nivel în următorii cinci ani şi transformarea ţării nu într-un punct de tranzit, ci într-o destinaţie de vacanţă. Pentru o suprafaţă de doar câteva sute de kilometri pătraţi (581,5 km în 1960, 705 km în 2030 - extindere prin construirea de insule artificiale), planul pare foarte ambiţios, dar arhipelagul singaporez are atracţii care fascinează.

Superlativele încep de la Aeroportul Changi, poarta principală de intrare. Desemnat cel mai bun aeroport din lume, vezi aici imediat diferenţa de curăţenie şi servicii care se desfăşoară cu calm, într-o veritabilă grădină, cu arbori tropicali, flori exotice şi jocuri de apă. Regulile sunt stricte la intrare - fără chewin­gum, iar traficul de dro­guri atrage condamnarea la moarte. Poliţistul de frontieră te îmbie cu o bomboană ca semn de bun-venit.

Fiecare nou-sosit îşi poate construi itinerarul după pofta inimii. În primul rând, Singapore este un rai al shopping-ului pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Mall-uri peste mall-uri, cartiere şi străzi specializate pe tipuri de mărfuri, o abundenţă greu de închipuit pentru cel venit din Europa. Suntec City Mall - cu cele cinci turnuri care simbolizează chiar mecanismul comerţului - mâna cu cinci degete care numără banii când îi ia, mâna cu cinci degete care dă banii când cumpără - este în sine un oraş în care poţi face o vacanţă fără să ieşi din el. Are hoteluri, restaurante, centre sportive şi de sănătate, cinematografe, săli de spectacol.

Orchard Road este un alt reper al comerţului în care găseşti mărcile exclusiviste de modă, cosmetice, pantofi din toate pieile şi materialele posibile.
Little India, Arab Street şi Chinatown sunt cartiere bine definite etnic, gastronomic sau religios, unite în­tre ele prin spiritul comercial specific, unde pă­trunzi într-un univers al electronicii, manufacturii şi bijute­riilor.

Odată intrat pe aceste străzi, greu să nu fii subjugat de farmecul negocierii care duce spre bucuria unui preţ mai mic la orice produs, împlinită de delicatesele culinare sclădate în cocktailul de mirodenii. Iulie este în Singapore decretată o lună a gastronomiei, dar în cartierele etnice festivalul mâncărurilor este tot anul, ziua şi noaptea.

Alte atracţii care pot îmbogăţi o vacanţă în Singapore sunt Grădina Botanică şi Parcul Zoo. O extraordinară diversitate de orhidee, câteva zeci de mii, se constituie într-o enciclopedie a minunatei specii care simbolizează delicateţea femeii din Asia de Sud-Est, pu­terea ei de adaptare, dorinţa de a înfrumuseţa viaţa cu blândeţe, între lumină şi umbre. Aleile VIP stau mărturie pentru mărimile lumii care au vizitat grădina şi au plantat câte o orhidee.

Parcul Zoo atrage zilnic la rândul lui mii de turişti, cel mai spectaculos program fiind Night Safari. Un trenuleţ electric te poartă prin inima pădurii ecuatoriale, trecând aproape de tigrul malaiezian, leoparzi, rinoceri, elefanţi, păsări flamingo, tapiri, crocodili, lupi şi tot ceea ce ştii din Cartea Junglei.

Drumul de la Bucureşti la Singapore, de aproape 10.000 de kilometri, este fără îndoială obositor, scump, dar merită pe deplin să-l faci. Alegerea unei rute în salturi - Istanbul, Dubai sau Quatar, Singapore - îl face mai suportabil, iar căutarea ofertelor companiilor aeriene îl ieftineşte. Dolarul singaporez este jumătate de euro, aşa încât preţurile pot fi rapid socotite. În noiembrie şi decembrie este sezonul musonilor, iar în iunie-iulie cel mai cald.

Aşa că puneţi-vă pe planificat o călătorie care trebuie făcută măcar o dată în viaţă.

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice