x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tren de plăcere în Africa "neagră" (XV)

0
Autor: Cornel Tabacaru 31 Aug 2008 - 00:00
Tren de plăcere în Africa

MIRODENII ● Hai la cuişoare, nucşoară şi piper, neamule!
De-a lungul vremii, Zanzibarul şi-a cîştigat un loc fruntaş pe plan mondial în ceea ce priveşte condimentele. Să nu omitem faptul că sultanatul de Zanzibar şi Pemba (perioada 1963-1964) avea pe drapel... două cuişoare!



MIRODENII ● Hai la cuişoare, nucşoară şi piper, neamule!
De-a lungul vremii, Zanzibarul şi-a cîştigat un loc fruntaş pe plan mondial în ceea ce priveşte condimentele. Să nu omitem faptul că sultanatul de Zanzibar şi Pemba (perioada 1963-1964) avea pe drapel... două cuişoare!

19 februarie (în cursul zilei)


Cînd am sosit aici îmi puneam următoarea întrebare: la ce e tare Zanzibarul? Răspuns: la producţia de piper, cuişoare, scorţişoară, ghimbir. În prezent, Zanzibarul este unul dintre cei mai importanţi producători de condimente din lume, care exportă anual cantităţi impresionante de nucşoară, piper şi cuişoare (a, stă bine şi la capitolul vanilie, printre altele). Sultanul Omanului a adus pentru prima oară aceste tipuri de condimente pe insulă în 1873. Multe dintre specii au proprietăţi medicinale şi sînt încă folosite de populaţia locală în tratarea anumitor boli. Plante rare, precum  henna, "copaci ai parfumului" şi "copaci ai rujului", sînt folosite în prepararea cosmeticelor. Atît Zanzibarul, cît şi mica insulă vecină, Pemba, dispun de terenuri agricole fertile. De exemplu, plantaţiile de cuişoare aduse în Mauritius în 1818 asigură şi renumele mondial al amîndorura (insula Pemba este în întregime acoperită de plantaţii de cuişoare, iar mirosul lor poate fi simţit de pe orice vapor!). Se spune că în anul 3 î.Hr. demnitarii chinezi care veneau în audienţă la împărat trebuiau să mestece cuişoare, pentru împrospătarea respiraţiei şi pentru a alunga gîndurile malefice! Primele referiri despre cuişoare datează din literatura chineză, în perioada Han, cînd erau cunoscute sub denumirea de "condimentele limbii de pui". De asemenea, specialiştii spun că durerile de măsele pot fi combătute cu succes prin introducerea unui cuişor în cavitatea măselei cariate!

Ca o mică bîrfă de Zanzibar, în prezent, pe plan local, condimentele sînt la o oarecare concurenţă cu... fermele de iarbă de mare. Un new entry ce le permite unora dintre localnici să facă afaceri profitabile cu companiile de cosmetice. Revenim la condimente. Accesul localnicilor la ele (prin preţul scăzut) face ca mîncărurile să fie nu numai diversificate, dar şi cu arome diferite, consistente. Într-un cuvînt, această multitudine de mirodenii, practic neîntîlnită în lume, face ca bucătăria din Zanzibar să întreacă bucătăria chinezească. Trezesc fetele şi pornim în vestitul "Spice Tour" – "Turul Condimentelor", cap de afiş în orice ghid turistic al Zanzibarului. Era de aşteptat să vizităm o plantaţie de mirodenii, nuuuuu? Alina este în elementul ei şi îl înnebuneşte pe ghid cu întrebările ei. "Cînd ne vom întoarce acasă, o friptură de vită la tavă, înnăbuşită şi condimentată cu astfel de mirodenii va face deliciul multor mese, iar invitaţii noştri vor fi încîntaţi. În trecut, în Europa mirodeniile erau folosite la ospeţele organizate la curţile regale şi nobiliare, ca prilej de laudă şi înaltă apreciere a bunăstării şi a gusturilor rafinate ale gazdei." Hai, nu mă înnebuni măi, Alino, măi! Şi nu ţi-ai găsit altundeva să dai explicaţii savante, decît lîngă nişte tufe de piper! Interesul îi este recompensat cu o groază de punguţe cu mirodenii plus instrucţiuni de folosire a lor.

Ne strîngem în jurul ghidului, al cărui ten întunecat "luminează" ce are în mînă: un soi de minirodie iute, nu dulce! Înăuntrul plantei se află bobiţe roşii şi iuţi. Fără nici o urmă de obscenitate, îmi trezeşte amintiri din tinereţe...

(Va urma)
Citeşte mai multe despre:   exotic,   cuişoare,   cui

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro
Doi antreprenori vor realiza un proiect turistic în zona Vârful Roman (1.850 de metri), aflat la 17 kilometri de oraşul Horezu. Investiția inițială va fi de 10 milioane de euro. Alessio...
Serviciul de email marketing furnizat de