x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Trento, intre tradiţie şi modernism

Trento, intre tradiţie şi modernism

de Marcel Raducanu    |    10 Iun 2007   •   00:00
Trento, intre tradiţie şi modernism

Scăpată pentru trei zile din agitaţia bucureşteană, in Trento aveam să descopăr acea linişte care lipseşte cu desăvărşire marilor oraşe. Ai timp să te plimbi, să te redescoperi, să te surprinzi zămbind sau, de ce nu, chiar să răzi cu poftă, fără să te grăbeşti şi să fii presat de timp.

După un zbor nu tocmai plăcut (ba chiar mai mult, cu ceva emoţii!), incep să prind culoare in obraji cănd pilotul ne anunţă că se apropie aterizarea. In sfărşit, pămănt!

Ora 16:00. Aeroportul din Veneţia. Miroase a pizza şi a cafea italiană. Nu ai loc să arunci un ac. Mulţi turişti, multă agitaţie. Deşi destinaţia mea era Trento, un oraş din regiunea Trentino-Tirolul de sud al Italiei, m-am bucurat preţ de căteva secunde să mă aflu pentru prima oară in oraşul-talisman al romantismului intregii lumi: cocheta şi misterioasa Veneţie. După un drum de vreo patru ore cu autocarul (noroc că se circula bine!), cam pe la ora 21:00 am ajuns in Trento. O zonă de vis care surprinde prin forme şi arhitectură, dar care păstrează o relaţie foarte strănsă cu tradiţia. Aşezat intr-o vale imensă, unde răurile Fersina şi Avisio se unesc cu Răul Adige (al doilea ca mărime din Italia), oraşul este practic inconjurat de munţi.

Scăpată pentru trei zile din agitaţia bucureşteană, in Trento aveam să descopăr acea linişte care lipseşte cu desăvărşire marilor oraşe. Ai timp să te plimbi, să te redescoperi, să te surprinzi zămbind sau, de ce nu, chiar să răzi cu poftă, fără să te grăbeşti şi să fii presat de timp. Te poţi răsfăţa cu o porţie de rizzoto sau de paste (chiar de la mama lor!) "in compania" unui vin de calitate, deoarece Trento este faimos pentru regiunile sale viticole. Centrul oraşului este mic, populat de clădiri medievale şi renascentiste, restaurate sau nu, zugrăvite in nuanţe pastelate şi cu balcoane de lemn. Monumentele reprezintă punctul de atracţie pentru turiştii care se aventurează in zonă. Duomo (Catedrala Sfăntului Virgiliu), un edificiu romano-gotic din secolul al XXII-lea, este construit pe ruinele unei vechi biserici, iar Biserica Santa Maria Maggiore are jumătate de mileniu. Vila Madruzzo şi Vila Bortolazzi, pe care am avut plăcerea să le vizitez, reprezintă două piese de atracţie ale regiunii Trentino.

Prima a luat numele celei mai importante dinastii de episcopi pe care Trentino a avut-o vreodată: dinastia Madruzzo. Se pare că vila a fost construită la sfărşitul anilor ’400 şi aparţinea cardinalului Cristofoto Madruzzo, una dintre cele mai importante figuri ale perioadei. Vila Bortolazzi, in prezent nelocuită, a avut de-a lungul timpului mari personalităţi care au influenţat anumite evenimente ale istoriei Europei: in 1796, aici a locuit Napoleon Bonaparte.

Un alt punct de referinţă al regiunii il reprezintă compania Tassullo, cu o tradiţie indelungată in domeniul producţiei de materiale inovatoare pentru sectorul construcţiilor. Infiinţată in 1909, in provincia Trento, Tassullo este prezentă pe toată piaţa din Italia, propunănd soluţii specifice pentru renovarea faţadelor, pentru restaurarea şi conservarea monumentelor istorice, edificare şi bioconstrucţie.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie trento