x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Trieste, oraşul Ştiinţei

Trieste, oraşul Ştiinţei

de Anca Aldea    |    25 Noi 2011   •   21:00
Trieste, oraşul Ştiinţei

Care este legatura intre automatul de cafea, Stendhal, elicea navala si James Joyce? Raspunsul corect si definitiv este orasul Trieste, din nord-estul Italiei. 'Bunicul' tonomatului de cafea de astazi a fost inventat, la Trieste, de Francesco (Ferenc) Illy, un contabil nascut la Ti­mi­soa­ra in 1892. In orasul care in limba romana se traduce prin 'Targul' a fost testata cu suc­ces una dintre primele elice navale, in­ven­ta­ta de austriacul Joseph Ludwig Franz Ressel. Scriitorul Henri-Marie Beyle, pe care il cunoastem sub numele de Stendhal, a reprezentat Franta, ca si consul, la Trieste, unde, se spu­ne, a finalizat ul­timul sau ro­man – 'Ma­nastirea din Parma'.

Cateva ge­­ne­­ratii mai tarziu, un alt scriitor isi facea apa­ritia pe strazile acestui oras, aflat, pana in pri­mul razboi mondial, pe teritoriul Austro-Ungariei. James Augustine Aloysius Joyce, poet, scriitor, profesor de limba en­­gleza si jurnalist, a trait o buna bucata de timp – aproximativ zece ani – la Tries­te, impreuna cu sotia sa, Nora. Aici i s-a nas­cut primul copil, George, si tot aici l-a cu­nos­cut pe omul care avea sa-i fie pri­e­ten pa­na in ultima clipa, Ettore Schimtz. In semn de recunostinta pentru contributia adu­sa literaturii secolului al XX-lea, tries­te­nii i-au ridicat statuie irlan­de­zului Joyce. Sculptura care pare vie a fost amplasata in 2004 pe podul care tra­ve­r­seaza Marele Canal, privirea ei fiind ori­en­tata spre casa in care a locuit odi­nioa­ra James Joyce, in Piata Ponterosso.

Nu foarte departe de Ponterosso – ora­sul este incantator daca nu iei cu asalt ma­­ga­zinele cu reduceri si te rezumi nu­mai la promenada – se afla Piata Unita d’Italia (Italia Unita), chiar la 'buza' Adria­ticii. Chiar aici, in a doua parte a lunii octombrie, minti luminate ale Europei stiintifice si teh­no­logice s-au re­u­nit pentru a identifica oportunitatile de cola­bo­rare in domeniu. A fost prima re­u­­niune stiin­ti­fica orga­ni­zata de Initiativa Central-Eu­ropeana (CEI, o forma flexi­bila de coope­ra­re regionala) de la in­fi­in­ta­rea sa din 1989, cu ajutorul Or­ga­ni­za­tiei de media din Europa de Sud-Est (SEEMO, South East Europe Media Or­ga­ni­zation, SEEMO), afiliata Institutului International de Presa.

Devenit cu decenii in urma Orasul Stiintei, adapostind opt centre de excelenta recunoscute pe plan international, Trieste a gazduit una dintre cele mai im­portante reuniuni stiintifice din cadrul CEI, la ni­vel de ministri, organizata sub pre­­se­din­tia Serbiei. Reprezentantul Ro­maniei, prof. Dragos Ciuparu, secretar de stat in Mi­nisterul Educatiei si presedintele Au­­toritatii Na­tionale pentru Cercetare Stiintifica, a stat la masa cu elite din lu­mea stiintei eu­ro­pene. El insusi un geniu si un reformator, cu­noscut si apreciat de toti participantii, D. Ciuparu le-a vorbit interlocutorilor despre un proiect stiintific in Delta Dunarii – construirea unui centru de cercetare multidisciplinara. In ansamblul ei, intalnirea de la Trieste s-a dovedit un succes, dupa cum a apreciat chiar trimisul Comisiei Europene, Tania Friederichs, a carei principala misiune a constat in identificarea potentialului din regiune si a excelentei in cercetare.

Vizita in Italia nu s-a rezumat numai la discutii de specialitate, ci si la un tur in forta la acceleratorul de particule Elettra (unde particulele sunt accelerate printr-un tunel in forma de inel, iar lumina rezultata se analizeaza), la laboratorul Fermi (unde se studiaza, intre altele, dinamiza materiei in timp foarte scurt) si la Centrul in­te­r­na­ti­o­nal pentru ingine­rie genetica si bio­teh­no­lo­gie (ICGB, un institut strict de cerce­tare in virusologie, imunologie moleculara, terapie gene­tica etc).

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică