x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turism - Litoralul are putini vizitatori in mai

Turism - Litoralul are putini vizitatori in mai

de Iohanna Onaca Purdea    |    Elena Stan    |    21 Mai 2006   •   00:00
Turism - Litoralul are putini vizitatori in mai

Vremea rece, dar si lucrarile de pe Litoral ii tin inca departe de statiunile de la mare pe turistii romani.

O parte din plaje nu au fost inchiriate, iar altele nu au fost inca amenajate, chiar daca a trecut mai bine de jumatate din luna mai.

Ne aflam in plin sezon estival, insa Ministerul Mediului nu se grabeste sa emita ordinul prin care sa poata fi organizata cea de-a treia runda de licitatii pentru inchirierea sectiunilor de plaja ramase nealocate. "Ministerul Mediului trebuie sa decida si sa ne comunice cand trebuie organizata licitatia pentru sectoarele de plaja ramase neinchiriate", a explicat Catalin Anton, purtator de cuvant la Directia Apele Dobrogea Litoral (DADL). Sectoarele de plaja Navodari I si IV, Tuzla, Agigea, Cap Aurora, Mangalia, cordon Eforie Nord-Sud si Eforie Sud nu au fost atractive niciodata. "Sectoarele neinchiriate au fost tot timpul administrate de DADL deoarece nu sunt atractive pentru agentii economici. Daca aceste sectoare vor ramane tot la DADL, noi vom asigura curatenia pe plaja, vom instala cosuri de gunoi, dusuri, salvamar, vom curata marea de alge. Singurele lucruri pe care nu le putem realiza sunt beach-barurile, adica nu putem realiza nici o activitate economica", a explicat Catalin Anton. Procedurile de licitatie trebuia sa fie incheiate inainte de inceputul sezonului.

DECIZIE. Executivul a stabilit ca plaja Marii Negre sa fie impartita in 33 de sectoare ce vor fi scoase la licitatie publica pentru a fi inchiriate pe o perioada de zece ani. Agentii economici castigatori sunt obligati sa nu ridice constructii din beton si sa desfasoare activitati de comert, cu respectarea regulilor de protejare a mediului. Jumatate din fondurile obtinute prin inchiriere vor fi incasate de DADL si jumatate din sume vor fi varsate la bugetul de stat. Banii vor fi folositi pentru reabilitarea plajelor.

MAI MULTI TURISTI IN IUNIE. Prima parte a lunii mai a fost cam slaba pentru turismul de pe litoral, in ciuda ofertelor la pret redus din programul "O saptamana la mare". Poate ca si pregatirile care inca nu au luat sfarsit, renovarile inca in desfasurare in unele locatii si intarzierea amenajarii plajelor au dezorientat putin turistii. Dar multi au ocolit marea din cauza vremii mai reci. "Primele doua saptamani din luna mai nu au mers prea bine, dar se remarca o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut", spune Traian Badulescu, consilier de presa al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Daca luna mai e mai slaba in vanzari, pentru primele saptamani ale lunii iunie unele agentii au vandut deja toate biletele alocate programului pe litoral. "Programul «O saptamana la mare» a inceput sa se vanda; in ultima saptamana am avut vanzari mai mari pentru litoral. Atunci cand cumpara biletul, pe turist nu il intereseaza situatia plajelor neaparat, ci consecintele", spune Lucia Morariu, presedintele agentiei Eximtur. Motivele pentru care turistii nu au aratat prea mare interes pentru luna mai au fost perioada inundatiilor, dar, dupa cum spune Lucia Morariu si lipsa publicitatii de stat. "Pana acum, vanzarile au mers mai rau fata de anul trecut, dar pentru perioada de dupa 1 iunie nu mai avem locuri, pentru prima parte a lunii s-a vandut tot", a spus Dragos Raducan, directorul agentiei Magest Travel. El spune ca anul acesta turistii au inceput sa se intereseze mai tarziu de concedii, spre deosebire de anul trecut, cand s-a remarcat ca romanii isi rezervau vacantele mai din vreme.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie