x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turist cu undiţă

Turist cu undiţă

de Luciana Cocoș    |    08 Sep 2015   •   19:10
Turist cu undiţă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Vacanţa nu înseamnă neapărat aglomeraţie şi multă vervă. Foarte mulţi turişti preferă concediile liniştite, în mijlocul naturii şi în deplină armonie cu destinaţia aleasă. Aşa s-a dezvoltat ecoturismul, o formă aparte de turism în care respectul faţă de natură şi tradiţii este esenţial.

„Pescaturismul”, lansat la apă
Pasionaţii de pescuit şi nu numai, au primit de curând o veste bună chiar de la marele Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canoe. Asociația "Ivan Patzaichin - Mila 23" a lansat recent, la Tulcea, proiectul "Lotca Habitat: Pescaturism în Delta Dunării". Este practic o mână întinsă comunităților din Deltă dar şi un stimulent pentru dezvoltarea turismului în zonă, spune campionul Ivan Patzaichin. “Este o soluție din care toată lumea are de câștigat: turistului i se oferă o experienţă unică în Deltă, pescarul poate câștiga mai mult pescuind mai puţin, ceea ce reduce presiunea pe resursa de pește, protejând-o. Turiștii, comunitățile din Deltă și mediul, au cu toții de câștigat, în egală măsură.”

Experienţă unică la...fir întins

Preţ de câteva ore turiştii, însoțiți de gazde, pot asista din lotcă cum decurge o zi la pescuit, implicându-se în toate activităţile specifice. Peştele prins este apoi gătit fie în gospodăriile localnicilor, fie în locuri special amenajate. Legendele pescărești vă vor îmbogăți masa plină de preparate tradiţionale cum numai bucătăresele din Mila 23 ştiu să facă. Aveţi astfel prilejul unei experiențe inedite, de cultură și gastronomie pescărească, în armonie cu natura bogată a Deltei Dunării. “Prezentăm astfel întotdeauna Delta alături de o oferta mult mai mare, cea a unei Românii dinamice, cu un turism modern, cu deschidere către internaţional şi cu un potenţial extraordinar de creştere”, mai spune Ivan Patzaichin, promotor al turismului pe apă. Campionul român ne-a mărturisit că va contimua demersul de promovare a turismului romnesc aşa cum ştie mai bine. “Nu este o problemă să-l convingi pe un turist să vină dacă ai ce să-i oferi cu adevărat şi chiar să găsească ce i-ai promis. Turiștii pe care îi vizăm noi caută vacanțe inedite, dar autentice, și se informează în general de pe forumuri și din experiența altor turiști. Așa că dacă avem pescaturism, lotca este obligatorie; dacă avem traseu gastronomic, trebuie să avem un cuptor tradiţional; dacă avem casă tradiţională ea trebuie să pastreze identitatea locală, adică să fie construită în armonie cu arhitectura locului, nu doar să aibă de stuf bătut “nemteşte”, adaugă Patzaichin.



IVAN PATZAICHIN
“Dacă lucrăm cu înțelepciune și puțină răbdare, dacă știm să cooperăm, lucrurile pot fi foarte simple pentru localnici, fascinante pentru turiști, neinvazive pentru mediu şi ne pot aduce satisfacție tuturor celor care punem umărul la o Romanie cu care sa ne mandrim.”

În ultimii ani, turismul în Delta Dunării a cunoscut un avânt semnificativ datorită nueroaselor investiţii care s-au făcut. Pe piaţă există tot mai multe oferte care-i atrag pe turişti. De exemplu, dacă vreţi să faceţi o escapadă de weekend, agenţiile specializate vă pun la dispoziţie de la bărci simple şi cu motor, până la echipament de pescuit şi ghid specializat.


WEEKEND LA PEŞTE ÎN DELTĂ
Transfer+partida de pescuit: 250 lei/barca (maxim 4 pers)
Inchiriat scule de pescuit 10 - 15 lei/zi
Momeli - 35 lei/zi
Inchiriat echipamente de observare - 15 lei/zi
Inchiririat canoe - 50 lei/zi
Inchiriat echipament de ploaie -10 lei/zi
SURSA: www.deltatour.ro>


 

×
Subiecte în articol: pescuit delta dunării