x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turist la castel

Turist la castel

de Luciana Cocoș    |    15 Sep 2015   •   17:16
Turist la castel
Sursa foto: Christian Silva/INTACT IMAGES

„România, tărâmul turnurilor medievale şi a cetatilor ce par scoase din Hansel şi Gretel”, titra recent cotidianul LA Times după ce o jurnalistă a petrecut o săptămână cutreierând ţara noastră. Străinii rămân muţi de uimire când întâlnesc frumuseţea României şi descoperă locuri unice. Unora li se pare că se întorc în timp când ajung la noi, şi tocmai asta îi încântă. Turiştii sunt atraşi mai ales de zonele în care istoria este reînviată, oferind adevărate incursiuni în spaţiu şi timp.

România medievală, magnet pentru turişti
Poate că România nu se compară cu Germania sau Scoţia în ceea ce priveşte numărul de castele, însă are "bijuteriile'' ei încărcate de poveşti nespuse şi mai puţin cunoscute. Castelele din Transilvania, şi nu numai, atrag în fiecare an mii de turişti dornici să descopere poveşti cu prinţese şi cavaleri. „Vacanţele cu tematică medievală pot fi un apanaj al României turistice”, spune consultantul în turism, Ciprian Enea. „Avem câteva castele de care se vorbeşte mult în presa străină: Castelul Bran, unul dintre cele mai cunoscute datorită mitului lui Dracula, Castelul din Hunedoara, cetăţile Râşnov şi Sighişoara, una dintre puţinele cetăţi medievale locuite, inclusă în patrimoniul UNESCO. De altfel, Castelul Corvinilor din Hunedoara, a fost inclus în Top 15 cele mai uimitoare castele din lume, conform unui clasament publicat de sitelul traveltips4life.com.

Turismul medieval este o nişă cu potenţial pentru ţara noastră, spune Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic la Asociaţia Travel Focus, care recomandă românilor să nu rateze vizitarea acestor obiective turistice unice: „Ce este fantastic la România este că, în funcţie de zona în care mergi, vei observa că aceste conace diferă foarte mult ca stil şi arhitectură, de la conacele în stil brâncovenesc din Muntenia, până la culele din Oltenia sau castelele grofilor din Secuime. Şi casele foştilor saşi din Transilvania devin puncte de atracţie pentru străini.”

Turiști la castel
Dar și românii încep să descopere farmecul aparte al României. Chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase precum castelele de pe Valea Loirei sau din Bavaria, castele de la noi, unele incluse în patrimoniul UNESCO, oferă azi ocazia unui sejur unic. Preţurile sunt accesibile: de la 150 la 250 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, cu micul dejun inclus.


O NOAPTE LA CASTEL
Cameră 160-200 lei/noapte/mic dejun
Tarif demipensiune: 35 lei/zi/persoană
Tarif pensiune completă: 75 lei/zi/persoană
Sursa: Castel Templul Cavalerilor>

Cele mai multe castele-pensiune se află în Transilvania, unde turiştii pasionaţi de istorie pot vizita, de asemenea, cetăţi medievale şi biserici fortificate.

Străini în lume de poveste

Turismul medieval îi atrage pe străini ca un magnet. Agențiile de turism au simțit imediat oportunitatea și au creat pachete special destinate acestora. Străinii care pun România pe harta lor de interes știu foarte bine de ce, spune consultantul Ciprian Enea. “Avem un potențial foarte bun pentru a-i determina să petreacă mai multe zile în România și să opteze pentru circuite mai mare, de 7, 8 sau 10 zile, sau, combinate cu un sejur de 14 zile. Câteva în locațiile medieval, completat cu un sejul în Delta Dunării, de exemplu. Costurile pentru un asemenea produs este de aproximativ 700 de euro pentru cazare, masă și transport pe teritoriul României.

Potențial cu profit
“Turismul medieval este o nișă cu potențial pentru România și mă bucur să văd că și în țara noastră se investește din ce în ce mai mult în facilitati cu iz medieval. Fie că este vorba despre restaurante prin Transilvania sau prin alte părți, hoteluri sau chiar evenimente care readuc în atenție perioada medievală, toate acestea aduc un plus de culoare și autenticitate. Următorul pas este să dezvoltăm facilități de cazare cu tematică medieval sau să renovăm vechi castele și proprietăți pentru a le transforma în boutique hoteluri. E nevoie și de mulți bani, dar și de dăruire și voința din partea mediului privat”, conchide consultantul Răzvan Pascu.


×