x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ultimele plaje virgine ale Europei

Ultimele plaje virgine ale Europei

de Alexandru Nastase    |    07 Iul 2009   •   00:00
Ultimele plaje virgine ale Europei
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

150 de kilometri de plaje neamenajate sunt în pericol din cauza turiştilor şi rechinilor imobiliari



România este una dintre puţinele ţări din Europa care mai are plaje virgine. Din păcate, în ultimii ani, acestea au intrat în vizorul unor afacerişti care le vor transformate în staţiuni sau cartiere de vile. De la Sulina la Năvodari, aproximativ 150 de kilometri de plajă neamenajată sunt vizaţi de interese imobiliare.

ÎNTREŢINERE. Până nu de mult, singurul pericol pentru plajele virgine ale României erau turiştii, care, dornici de linişte, se refugiau aici. După transformările care au avut loc la Vama Veche şi Gura Portiţei, turiştii s-au orientat spre alte plaje, neamenajate. Aşa se face că, în momentul de faţă, cele mai frecventate sunt plajele din dreptul localităţilor Corbu şi Vadu, din judeţul Constanţa. Situate la nord de rafinăria de la Năvodari, cele două plaje oferă locaţia perfectă pentru nudişti, pentru cei care adoră să meargă la mare cu cortul sau pentru cei care nu mai suportă ţigănia şi mizeria din restul staţiunilor litoralului românesc. Asta, deşi cele două plaje sunt în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, iar accesul este teoretic restricţionat, putându-se face numai cu un permis cumpărat de la Tulcea, de la Administraţia Rezervaţiei. Din păcate, plajele de la Corbu şi Vadu riscă să ajungă foarte curând la fel de murdare ca tot litoralul. Nimeni nu se ocupă de curăţarea şi întreţinerea lor, iar agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vin rar prin zonă şi doar pentru a le da turiştilor permise, în nici un caz pentru a-i amenda că murdăresc sau fac zgomot.

"RECHINII". Un alt pericol pândeşte însă plajele virgine. Rechinii. Nu cei din Marea Neagră, ci cei imobiliari. Plaja Sulinei este numai bună pentru a deveni o zonă de agrement. Primăria a primit 20 milioane de euro pentru construirea de vile pentru turişti, de bazine, de terenuri pentru sport. Mai la sud, spre Sfântu Gheorghe, se pregăteşte o investiţie eo­liană. Plaja din Sfântu aşteap­tă şi ea investitori care s-o umple de moloz şi termopane. De asemenea, la Vadu şi Corbu, o întreagă staţiune ar trebui ridicată în anii următori. O staţiune de tip occidental, străbătută de canale şi care să rivalizeze cu Mamaia. Proiectul există deja pe hârtie, iar în culise se duc negocieri pentru în­ceperea construirii staţiunii. Un semn este şi scumpirea exagerată a metrului pătrat de teren intravilan în zonă. În cele două sate, curând se va da şi câte 100 de euro pentru un metru pătrat de teren construibil. Mai la nord, înspre Grindu Chituc (zonă strict protejată a Rezervaţiei, unde accesul este strict interzis), afaceriştii imobiliari vizează construirea unui cartier de vile. Pentru că acelea din Constanţa, Mamaia şi Năvodari au devenit aproape neîncăpătoare, e nevoie de terenuri noi unde îmbogăţiţii zilei să îşi poată petrece vacanţele.

×
Subiecte în articol: delta dunării