x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Un american a devenit primul om din lume care a traversat Antarctica singur și fără asistență

Un american a devenit primul om din lume care a traversat Antarctica singur și fără asistență

27 Dec 2018   •   15:00
Un american a devenit primul om din lume care a traversat Antarctica singur și fără asistență

Un american a terminat miercuri prima traversare a Antarcticii de către un om într-o cursă solitară şi fără asistenţă, după ce a parcurs pe gheaţă o distanţă de aproape 1.600 de kilometri în 54 de zile, informează AFP. 

Colin O'Brady, un fost sportiv profesionist în vârstă de 33 de ani, a fost monitorizat doar prin GPS, iar detaliile aventurii sale au fost publicate în fiecare zi pe site-ul său oficial - colinobrady.com. 

Echipat cu schiuri de fond, el s-a deplasat pe gheaţă trăgându-şi singur pulka, un fel de sanie în care îşi transporta toate proviziile şi materialul necesar acestei expediţii, cu o greutate totală de 180 de kilograme. 

În 1996-1997, exploratorul norvegian Borge Ousland a fost primul om care a traversat "continentul alb" de unul singur, însă el a fost ajutat în deplasarea sa de un parafoil (un fel de parapantă). Alţi aventurieri au fost asistaţi de echipe care le aduceau provizii pe durata curselor. 

Locotenent-colonelul britanic Henry Worsley a murit în 2016 în timp ce încerca să traverseze Antarctica singur şi fără asistenţă. Alţi aventurieri s-au întors după ce au parcurs anumite distanţe şi au renunţat la aceste tentative. 

Pe 3 noiembrie, Colin O'Brady şi Louis Rudd, un militar englez în vârstă de 49 de ani, şi-au încercat la rândul lor succesul în această aventură. Au pornit împreună din tabăra Union Glacier şi apoi şi-au continuat deplasarea în mod separat. 

Englezul a condus pentru o vreme cursa, însă, în cele din urmă, americanul a fost cel care a trecut primul linia de sosire. 

După ce a ajuns la Polul Sud pe 12 decembrie, Colin O'Brady şi-a încheiat periplul miercuri pe Banchiza Ross, pe ţărmul Oceanului Pacific. Louis Rudd mai are nevoie de o zi sau două pentru a încheia această cursă. 

Americanul a decis, în timpul micului dejun de Crăciun, să parcurgă ultimii 125 de kilometri fără escală. 

"Când îmi puneam la fiert apa pentru terciul meu de ovăz, mi-a venit în minte o întrebare aproape imposibilă", a scris el pe Twitter. "Oare aş putea să alerg într-o singură etapă până la sfârşit?". 

"În momentul în care mi-am legat bocancii, acest plan imposibil a devenit un obiectiv foarte concret", a adăugat el. 

După 32 de ore, temerarul american, care nu a dormit deloc în acea ultimă etapă, a ajuns la destinaţie. 

The New York Times descrie această reuşită drept "una dintre cele mai remarcabile din istoria polară", ce poate fi comparată cu renumita "cursă pentru Polul Sud", care i-a opus pe norvegianul Roald Amundsen şi pe britanicul Robert Falcon în 1911. 

Colin O'Brady nu se află la primul său record. În 2016, el a escaladat cei mai înalţi munţi de pe cele şapte continente, inclusiv Everestul, în 132 de zile, fapt care l-a făcut să devină cel mai rapid "alpinist care a cucerit cele şapte piscuri".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: antarctica record