x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Un „Machu Pichu” în munții României. Ce știm și ce nu știm despre cetățile strămoșilor?

Un „Machu Pichu” în munții României. Ce știm și ce nu știm despre cetățile strămoșilor?

de Simona Lazar    |    30 Iul 2014   •   21:04
Un „Machu Pichu” în munții României. Ce știm și ce nu știm despre cetățile strămoșilor?

Cele două „Sarmizegetuse” - una dacică, alta romană - și încă 5 cetăți de apărare - Costeşti-Cetăţuie, Blidaru, Piatra Roşie, Baniţa şi Căpâlna - ascund încă istorii neștiute ale existenței strămoșilor noștri. Arheologicii, istoricii și... paranormalii, fiecare dintre ei au încercat să dea de urma misterelor ascunse în piatră, în pământ, în legendă...

Cât de multe știm despre cetățile geto-dace? Cât și-au devoalat ele misterele? Am auzit de Sarmizegetusa Regia, de Ulpia Traiana - dar câți dintre noi știu că alte cinci cetăți ale dacilor sunt incluse deja în patrimoniul UNESCO? Munții Daciei ascund un „Machu Pichu” al Europei de Est,,,

Sarmizegetusa, marea capitală a statului dac, principalul centru politic şi religios, este, sau ar trebui să fie pentru români, ceea ce este Mecca pentru musulmani. Loc încărcat de istorie şi sacralitate, dovadă de necontestat a sângelui nostru dac, un Machu Pichu al Europei de est, cetatea dacică dezvăluie stilul de viaţă al unei civilizaţii cucerite şi subjugate, dar care îşi păstrează încă identitatea şi tăria. Complexul din comuna Orăştioara, cu sistemul său de fortificaţii şi cetăţi, creionează o lume de mult apusă, dar care încă ne marchează prezentul. Un adevărat monument al istoriei, pe care UNESCO l-a introdus în patrimoniul său mondial.

SARMIZEGETUSA REGIA sau CASA REGILOR DACI
Cea mai veche construcţie, dintre cele 6 intrate în Patrimoniul UNESCO, este Sarmizegetusa Regia. A fost capitala dacică preromană, alcătuită dintr-un complex de sanctuare, la altitudinea de 1200 de metri, în Munţii Orăştiei. Se presupune că a fost construită în secolele III-II î. Hr., dar sunt şi specialişti care afirmă că a fost construită chiar cu 600 de ani mai devreme, iar una dintre explicaţii ar fi faptul că Marele Sanctuar Circular din interiorul complexului seamănă izbitor cu cel de la Stonehenge.

Citeștearticolul integral AICI.







×
Subiecte în articol: felicia istorie legenda