x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un spion francez la curtea Principelui Carol I (11)

1
Autor: Tudor Cires 10 Aug 2013 - 10:02
Un spion francez la curtea Principelui Carol I (11)
Scrisorile secrete ale lui Emile Picot, secretarul francez al lui Carol I între anii 1866-1868.

Auguste Emile Picot (1844-1918) este unul dintre marii bibliografi ai Franţei – îi datorăm bibliografia exhaustivă a operei lui Corneille, de exemplu –, unul dintre primii care au cules ştiinţific şi au răspândit în Occident folclorul românesc, e cel care a înfiinţat prima catedră de limba română la o universitate vest-europeană (la Paris, în 1875)... Lui Emile Picot, Franţa, ca şi România, îi datorează mult, în plan cultu-ral. Puţini însă îl cunosc într-o altă postură a lui, cea de... spion al lui Napoleon al III-lea la curtea Principelui Carol I. Ca secretar francez al Principelui Carol I, a tras cu ochiul, a analizat şi a trimis informaţiile la curtea imperialăde la Paris, pe masa de lucru a lui Napoleon al III-lea. Codificate sau pur şi simplu strecurate ca nişte in¬formaţii oarecare printre date de interes general sau istorii de fa¬milie, relatările sale ajungeau mai întâi la mama sa sau la Madame Hortense Cornu (sora de lapte a împăratului) , de unde apoi erau retransmise la curtea de la Tuileries. Toate aceste scrisori sunt publicate acum pentru prima dată în limba română.
________


Scrisoarea VIII
Bucuresti, 24 februarie/8 martie 1867

Domnule Consul General,

Conform cererii pe care ati binevoit a mi-o adresa, am onoarea sa va trimit, alaturat, copia scrisorii prin care Dl. Baron de Elder a fost acreditat, in calitate de Agent si de Consul general a M.S. Imparatul Austriei pe langa guvernul Altetei Sale.
Imi iau libertatea de a va face sa remarcati ca aceasta comunicare are un deplin caracter personal, adica va trebui sa ramana numai intre noi, pentru a nu da, din partea altor persoane, prilejul unor cereri de aceasta natura, cereri care nu vor putea fi satisfacute.
Ma folosesc cu placere de aceasta ocazie pentru a reinnoi, Domnule Consul General, asigurarea inaltei consideratiuni cu care am onoarea a fi

Umilul dumneavoastra servitor, Emile Picot.
Domnului Saint-Pierre, Agent si Consul General al Majestatii sale, Regele Prusiei. 


Scrisoarea a IX-a
Bucuresti, 4/16 martie 1867

Draga si buna mea mama,


Iata ca au trecut opt zile de cand nu ti-am scris si ai dreptate sa te plangi de tacerea mea; asa ca ma grabesc sa-ti fac cunoscuta cauza acestei intarzieri prelungite. Criza ministeriala, despre care v-a anuntat telegraful s-a prelungit foarte mult si am fost nevoit sa alerg de colo-colo pentru a-i conduce sau chiar a-i aduce pe candidatii la posturile de ministru. Pana la urma, iata ca avem un cabinet; n-a ramas decat un fotoliu neocupat, din cauza refuzului lui Dimitrie Rosetti, in ultimul moment. Va avea noul guvern viata lunga? Din nefericire, ne este permis sa avem indoieli... Dincolo de faptul ca noii administratori nu-mi par suficient de activi, ei n-au, probabil, nici inteligenta necesara pentru o buna si oportuna tratare a problemelor tarii si, in aceste conditii, e greu de crezut ca un Consiliu de Ministri atat de greu alcatuit ar putea avea un viitor stralucit. Macar - si asta e o chestiune importanta - nimeni nu poate pune in discutie onorabilitatea si probitatea ministrilor. E o bila alba pe care acestia o primesc, de la inceput.
Cabinetul n-a fost constituit definitiv decat marti, noaptea tarziu. A doua zi, Printul Frederic trebuia sa faca o excursie in munti iar Printul Charles, gandindu-se ca nu o sa ma supar daca imi intrerup ocupatiunile, m-a intrebat daca nu vreau sa merg cu el. Raspunsul meu a fost favorabil si m-am pregatit imediat pentru plecare. Mai intai, insa , am expediat depese la Paris si la Berlin, pentru a anunta formarea noului Consiliu, ceea ce m-a retinut pana la ora 2 si jumatate iar la ora 5 si jumatate eram gata, in tinuta de calatorie. Plecarea a fost la ora sase fix. Echipajul se compunea din doua trasuri; in prima, era Printul Frederic si bravul colonel care-l insoteste, Davilla; in a doua, eram eu impreuna cu inginerii berlinezi, Stumpf si Becker, carora trebuia sa le fac o idee despre bogatia tarii.
Nimic nu se compara cu rapiditatea cu care se poate calatori in aceasta tara, mai ales cand esti print! In 3 ore si jumatate, am parcurs pe un drum foarte bun cei 63 km care separa Bucurestiul de Ploiesti si ne-am asezat la masa cu prefectul, un baiat dragut pe care-l cunosteam de la inceputul misiunii mele in Romania. La ora 11 si jumatate, ne-am reluat calatoria cu trasura escortata de jandarmi. Ne-am indreptat catre Slanic unde se afla cea mai importanta salina din Romania. Drumul e prost si uneori se parcurge prin albia raului, fara insa ca acest lucru sa reprezinte un obstacol serios.
La ora 2 si jumatate, ajungem la Slanic, unde ne insotesc prefectul judetului si subprefectul si unde suntem primiti de directorul si de muncitorii exploatarii. Salina de la Slanic e o minunatie: daca drumurile ar fi mai usoare, ea ar putea da sare pentru toata omenirea. Exploatarea, in lipsa comenzilor, e din pacate, pastrata la proportii restranse, cu toate ca lucrul se efectueaza intr-o maniera sistematica. Galeriile sunt sapate la 4 de metri adancime, la baza muntelui si se coboara la ele pe niste scari destul de comode.
Galeriile sunt vaste si luminate cu mii de lampi. Ele ofera vizitatorului o priveliste foarte frumoasa. Am asistat la extractia unui bloc enorm care a fost detasat in cateva clipe. Sarea asta e magnifica; are niste vine albe, ca de nichel si din ea pot fi facute mese, candelabre, chiar si matanii.
Mi-am oferit placerea de a ma urca intr-un vagonet, impreuna cu minerii, mijloc mai expeditiv decat scarile de acces. Dupa un pranz la directorul salinei, o vizita la biserica si la scoala, ne-am reluat calatoria, cu intentia de a dormi la Campina. Plecati din Slanic la ora 3 si jumatate, am urmat din nou drumul de-a lungul raului, apoi am escaladat un munte pe care-l credeam de netrecut; mai curand as fi crezut daca mi s-ar fi spus ca voi trece cu trasura pe deasupra unor case...
Langa Campina, se traverseaza locuri destul de periculoase pe langa niste prapastii dar acesta n-a fost un motiv sa ne oprim din drum. Escortati de barbati cu torte, am fost ajutati sa ajungem, pe la ora 10 si jumatae la Campina. Aici, masa de seara, cu cateva sticle de vin care ne-au inveselit. Printul isusi a fost foarte binedispus si am stat bucurosi de vorba pana la miezul noptii. Gazda noastra a fost subprefectul acestei asezari pitoresti, situata in zona muntoasa.
Noaptea, a nins fara incetare iar dimineata la 6 cand ne-am trezit, am vazut in jur siluetele albe ale caselor si ale copacilor. A trebuit sa renuntam la excursia proiectata la Muntele Sinaia, cel mai important varf din regiune si ne-am indreptat spre Telega, o alta salina exploatata de ocnasi.
Dupa o vizita detaliata a minei si dupa ce ne-am oprit la puturile de petrol, ne-am reintors la Ploiesti, si apoi la Bucuresti unde am ajuns pe la ora 6 si jumatate, seara, dupa ce am trecut prin numeroase localitati si am baut Dumnezeu stie cate sticle devin.
Partea proasta a expeditiei a fost vantul rece care a suflat continuu si care ne-a umflat oribil la fata.
Iata, buna si draga mama, detaliile cele mai insemnate ale acestui mic turneu de care as fi fost foarte multumit daca nu m-ar fi pus in imposibilitatea de a-ti scrie. Nu se stie cu adevarat cat de bogata e tara aceasta. Cei doi ingineri germani sunt inca uimiti. Cred ca vor fonda, cu concursul bancherilor din Berlin, societati puternice in care vor lucra indigenii, romanii. Ar putea sa reuseasca si de asta depinde viitorul lor.

La revedere, draga si buna mama; prefer sa scurtez aceasta scrisoare,decat sa pierd curierul care o va duce la tine.
Mii de sarutari tie si tuturor.

Fiul tau respectuos,
Emile Picot






Traducere din limba franceză de Tudor Cireş
 

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop
Galerie Foto Anul acesta, campania de Black Friday a magazinului de ceasuri WatchShop începe în seara zilei de joi, 14 Noiembrie 2019 și va ține până duminică seara, 17 Noiembrie 2019. WatchShop va avea o multitudine de oferte...

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală
Eduard și Bianca se cunosc de mai bine de 10 ani, iar de 9 ani s-au apucat de magie împreună. Nu sunt un cuplu doar pe scenă, de un an și jumătate sunt căsătoriți și se completează foarte bine! Cu un număr ca...

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani
Actrița Laurel Griggs, care a avut peste o mie de apariții în reprezentanții pe Broadway și a participat de două ori la emisiunea Satruday Night Live, a murit la vârsta de 13 ani, în urma unor...

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni seară se aruncă zarurile, căci cei 21 de concurenți aleși de Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu vor intra pentru prima oară în bucătăria Chefi la cuțite, în formula aleasă de...
Serviciul de email marketing furnizat de