x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unde fugim de ger, nu departe de casă. Cele mai accesibile destinaţii

Unde fugim de ger, nu departe de casă. Cele mai accesibile destinaţii

de Mădălina Codreanu    |    19 Dec 2017   •   20:50
Unde fugim de ger, nu departe de casă. Cele mai accesibile destinaţii

Meteorologii anunță un val de frig și de ninsori la noi în țară. Poate fi bucuria celor pasionați de schi, dar cum rămâne cu cei cărora le plac soarele și căldura? În lunile cele mai geroase, ianuarie și februarie, pot fugi într-un loc cu climă mai caldă, dar nu chiar departe de casă. Am pregătit un top al destinațiilor europene, și nu numai, cele mai căutate de către cei care vor să fugă de valul de frig, locuri fără viscol, cu soare blând și, neapărat, cu ieșire la mare.

Cipru: iarna la 17 grade

Cu temperaturi care iarna ajung la cel puțin 17 grade, Cipru este una dintre destinațiile cele mai accesibile pentru români. Situată la doar două ore de zbor de România, în Larnaca, capitala insulei, este primăvară în toată regula, cu temperaturi ridicate și pomi verzi. Vă așteaptă peisajele superbe ale zonelor de coastă accidentate, multe situri arheologice și așezări rurale idilice. Cipru nu e numai un loc cu căldură, ci și o destinație unde vă veți simți chiar ca acasă. Meniurile tradiţionale seamănă extrem de mult cu bucătăria urbană românească recentă – kebabul e la el acasă, iar carnea de vită și de miel se regăsesc la orice masă, alături de brânza halloumi la grătar și de un pahar de țuică din struguri.

Pentru o escapadă de trei nopți în Cipru, în ianuarie 2018, nu veți cheltui mai mult de 300 de euro de persoană (zbor cu avionul low-cost și cazare la hotel de 3 stele).

Malta: cald, distracţie şi ieftin

Malta e așezată la „soare” mai mult timp, temperaturile fiind plăcute tot anul. Pe cât de aglomerată este această insulă vara, în plin sezon, pe atât de liniștită este atmosfera în lunile de iarnă. Iar temperaturile ajung și la 18-20 de grade în mijlocul zilei, numai bine pentru a vizita tot ceea ce se poate fără stresul alergării zilnice la plajă. În Malta veți găsi de la temple megalitice, catacombe subterane și forturi, până la oraşe aflate în patrimoniul UNESCO, cum e capitala Valletta. Iar pentru cei care caută distracție, Malta este cunoscută pentru cluburi și viața de noapte foarte activă. Iar dacă stați mai multe zile, trebuie să știți că de aici se fac excursii cu vaporul până în Sicilia, care e doar la 100 de kilometri pe mare. Ca să vă faceți o idee despre bugetul necesar unei asemenea vacanțe, un bilet de avion low-cost ajunge în jur de 100 de euro de persoană, iar cazare găsiți cu mai puțin de 50 de euro, pe noapte, o cameră la un hotel cotat cu trei stele.

Insulele Canare, la pachet cu o baie în Atlantic

Islas Canarias, cum sunt ele denumite în limba spaniolă, sunt un arhipelag de şapte insule localizat în Oceanul Atlantic, la 100 de km de Maroc.

Insulele Canare sunt cunoscute turiștilor din întreaga lume în special datorită faptului că aici se află celebra insulă Tenerife, o destinație cautată insistent în decursul întregului an, dar în special în lunile de vară. Totuși, în afară de Tenerife, turiștii ajung în Insulele Canare și pentru Gran Canaria, Fuerteventura sau Lanzarote. În luna februarie, temperaturile în aer ajung la o medie de 18-19 grade, cu maxime de 22 de grade. Apa s-ar putea să li de pară unora puţin cam rece pentru că în acea perioadă are cam 20 de grade Celsius. Vă recomandăm Tenerife atât pentru plajele inedite, cu nisip negru, cât și pentru cel mai înalt petic de pământ al Spaniei, vulcanul Teide, pentru biodiversitatea care a determinat organizaţiile internaționale să o includă pe lista siturilor protejate UNESCO și pentru toată arhitectura și peisagistica unice în lume.

În Tenerife puteți zbura direct din București, sau cu escală, prețul unui bilet de avion pentru luna ianuarie fiind de aproximativ 200 de euro de persoană.

Sudul Spaniei vă îmbie cu Malaga

Și sudul Spaniei continentale este o opțiune de luat în seamă pentru lunile ianuarie și februarie. Cu puțin noroc, puteți prinde zile cu temperaturi de peste 20 de grade. Vă recomandăm să zburați până la Malaga, iar de acolo să porniți în excursii de câte o zi către superbele orașe andaluze, de o frumusețe și o bogăție culturală rare. Puteți face surf în Cadiz, să vedeți un spectacol de flamenco în Sevilla sau să hoinăriți cât e ziua de lungă prin pueblos blancos, satele de culoare albă, o moștenire maură, mai puțin bătute de turiști în această perioadă. Faceți o oprire și la Marea Moschee din Cordoba sau la Palatul Alhambra din Granada. Dacă vă hotărâți să zburați în februarie, un bilet de avion low-cost până la Malaga e în jur de 270 de lei de persoană.

Sudul Portugaliei vine cu privelişti fabuloase

Rămânem în sudul continentului, dar ne mutăm în Portugalia. Sezonul estival aduce sute de mii de turiști pe țărmurile Atlanticului, în regiunea Algarve, dar puțini revin și în lunile de iarnă, deși staţiuni precum Lagos, Portimao, Vilamoura sau Albufeira au un farmec deosebit, iar drumul pe lângă ocean oferă priveliști absolut fabuloase.

Dacă vă gândiți să mergeți în februarie, vă puteți aștepta și la câteva zile cu ploaie, dată fiind apropierea de Atlantic, dar temperaturile nu scad în timpul zilei sub 12 grade. Un bilet de avion în februarie 2018 pornește de la 100 de euro de persoană, iar cazările nu sunt deloc scumpe în această lună.

Un weekend prelungit la Tel Aviv

Un weekend prelungit la Tel Aviv poate fi o ocazie minunată de a da frigul de la noi pe o vreme primăvăratică la malul Mării Mediterane. Iar zborul de la București e doar de trei ore, mai puțin decât până în Portugalia.

Cel mai mare oraș din Israel are câte ceva de oferit tuturor: zgârie-nori, o plajă generoasă și bine întreținută, petreceri în aer liber, mâncare foarte gustoasă, dar și posibilitatea de a ajunge foarte repede la Ierusalim, Marea Moartă sau deșertul Masada. Cele 15-20 de grade din aer ar trebui să fie un motiv suficient de bun pentru a vizita Tel Avivul în ianuarie. Atenție: aveți nevoie de pașaport ca să călătoriți în Israel. O deplasare de trei nopți nu ar trebui să coste mai mult de 300 de euro de persoană cu cazare și transport incluse.

Madeira, insula primăverii eterne

Ultima în lista noastră, dar nu în cele din urmă, este Madeira. O insulă fabuloasă din Atlantic, în care vremea este bună în orice perioadă a anului. În ianuarie, în Madeira, sunt aproape 20 de grade ziua și 14-16 grade noaptea.

Capitala este Funchal, oraş în care veți găsi o renumită grădină botanică ce abundă în plante tropicale. Rezervați-vă o zi și pentru o plimbare pe unul dintre fostele apeducte folosite pentru a aduce apa din munți spre recoltele din câmpii. Astăzi, cei 2.170 km de apeducte au devenit puncte de atracție turistică. Două dintre cele mai populare pentru drumeții sunt Levada do Caldeirao Verde și Levada do Caldeirao do Inferno. Un bilet spre Madeira costă între 180 și 200 de euro, în ianuarie 2018, cu escală la Lisabona.

Litoralul turcesc, atractiv şi iarna

Antalya, Bodrum și Kusadasi pot fi idei bune pentru vacanța de iarnă. Stațiunile sunt situate în apropierea unor obiective turistice ce merită vizitate. Spre exemplu, Perge, unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice, întins pe aproximativ 15 kilometri pătrați, unde încă se mai fac săpături și care continuă să uimească vizitatorii cu nivelul de trai de acum 2.000 de ani. Deși nu puteți face plajă sau baie în mare, multe hoteluri au piscine interioare și funcționează în regim all inclusive și peste iarnă.

×
Subiecte în articol: destinaţii vacanta concediu distracţie