x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unde putem merge la schi aproape de România

Unde putem merge la schi aproape de România

de Mădălina Codreanu    |    28 Dec 2017   •   20:50
 Unde putem merge la schi aproape de România

Înainte să vă faceți rezervare pentru o vacanță la schi pe Valea Prahovei sau în Austria, aruncați un ochi și pe sugestiile noastre. Există pe lângă România multe alte locuri la fel de frumoase și, cu siguranță, mai puțin aglomerate. Iar dacă sunteți în căutarea unei destinații cu pârtii de schi potrivite atât pentru începători, cât și pentru experți, cu peisaje montane superbe și condiții ideale de cazare, nu ocoliți Slovenia, Slovacia sau chiar Grecia.

 

Bulgaria, cele mai apropiate oferte

Bulgaria are multe de oferit: case şi străduţe tradiţionale, pensiuni rustice cu bucătărie extraordinară, precum şi domenii schiabile cu foarte multe posibilităţi, care se întind pe lanţurile montane impozante cum ar fi Rila sau Pirin. Deoarece această ţară a fost ocupată în trecut de diverse naţiuni, are o cultură deosebită, care include tradiţii de comerţ, textile şi sculptură în lemn admirabile şi, în general, o foarte frumoasă îmbinare a tradiţionalului cu modernul. Sezonul de schi în Bulgaria se deschide la început de decembrie şi se termină în mai, având o durată medie de circa 130 de zile.

 

Ce stațiuni să alegeți

Domeniul schiabil Bansko, cu ai săi 75 de km de pârtii şi 14 instalaţii pe cablu, este acum unul dintre cele mai importante şi moderne din Europa de Est. Aici sunt multe hoteluri atractive, cu diferite standarde şi niveluri de preţ, diverse posibilităţi de distracție, după schi, în baruri sau restaurante tradiţionale sau în zone de spa.

 

Borovets este a doua cea mai mare stațiune de schi din Bulgaria, situată într-o zona superbă din Munții Rila. Are peste 35 de pârtii, condiții pentru schi nocturn, snowboarding, cross-country și biatlon. Echipamentul de schi excelent atrage zeci de mii de iubitori de sporturi de iarnă. Aceștia au la dispoziţie 58 km de partii, care diferă ca grad de dificultate şi lungime, grupate pe trei regiuni. Pârtiile din Yastrebec sunt cele mai bune, majoritatea competiţiilor de anvergură din regiune desfăşurându-se aici.

 

Domeniul schiabil Pamporovo, situat în inima Munților Rodopi, face parte din cea mai însorită stațiune montană din Bulgaria, cu zăpadă execelentă pe durata întregului sezon. Panta blândă a muntelui face ca pârtiile sale să fie ideale pentru începători. Se găsesc totuși și piste potrivite pentru schiorii avansați, cum e pârtia Stenata. Stațiunea se află la 240 km departare de Sofia și la 85 km de Plovdiv.

 

Bansko

Km de pistă: 70

Număr total de piste: 14

Telescaune: 7

Teleschiuri: 16

Funicular: 1

 

Borovets

Km de pistă: 58

Număr total de piste: 15

Telescaune: 4

Teleschiuri: 13

Funicular: 1

 

Pamporovo

Km de pistă: 18

Număr total de piste: 14

Telescaune: 6

Teleschiuri: 13

 

Slovacia, schi în inima Europei

Slovacia este o ţară predominant muntoasă, iar acest fapt, împreună cu clima interioară, creează condiţii foarte favorabile pentru schi. Sporturile de iarnă sunt foarte îndrăgite în această țară. Centrele cu infrastructură bună atrag în fiecare an nu doar localnicii, ci şi mulţi turişti străini. În munţi vă aşteaptă 36 de centre moderne de schi, cu condiţii perfecte, pe toate gusturile. Dar şi în afara pârtiilor oferta este mare: puteţi face, de exemplu, snowtubing, kitewing, să vă dați pe derdeluş sau să patinați.

 

Ce stațiuni să alegeți

Tatra Mare este cea mai importantă destinaţie pentru schi din Slovacia. Acest munte se întinde în două treimi din Slovacia şi este o garanţie a zăpezii proaspete. Regiunea oferă numeroase domenii schiabile de dimensiuni mici şi medii, cu pârtii pentru toate nivelelurile de cunoştinţe. La sud de Tatra Mare se află centrele de schi Starý Smokovec, Tatranská Lomnica şi Štrbské Pleso, care se întind de-a lungul văii de 30 de km. Sezonul de schi în Slovacia începe în decembrie şi se termină în aprilie. Cea mai bună perioadă pentru schiat este în februarie-martie, deoarece nu este atât de frig ca în ianuarie.

Tatra Mică se află de cealaltă parte şi aparţine, de asemenea, Carpaţilor. Aici cea mai interesantă adresă este Valea Demänovská, renumită şi datorită complexului de peşteri cu o lungime de 15 km. Chiar în inima Tatrei Mici vă aşteaptă şi domeniul schiabil Jasná – unul dintre cele mai mari şi mai îndrăgite din ţară, cu 45 km de pârtii. Din decembrie până în aprilie, puteţi aluneca pe pârtii alpine şi de schi fond perfect amenajate, la altitudini între 950 şi 2.024 m.

 

 

Slovenia oferă peste 60 km de pârtii

Cu toate că este una dintre cele mai mici state din Europa, Slovenia este din punctul de vedere al reliefului foarte diversificată. Peisaje de vis, păduri nesfârşite, suprafeţe întinse de roci carstice și munţi lini îmbogăţesc diversitatea peisajelor Sloveniei. În regiunea muntoasă nordică, aerul uscat şi rece şi căderea precipitaţiilor sub formă de zăpadă favorizează dezvoltarea sporturilor de iarnă. Deoarece aici nu există gheţari, sezonul este concentrat, în special, în cele trei luni de iarnă.

 

Ce stațiuni să alegeți

Într-un peisaj de vis, la nord de vârful Triglav (2.864 m), este situat unul dintre cele mai cunoscute domenii schiabile ale Sloveniei, Kranjska Gora. Aici vă stau la dispoziţie 20 km de pârtii şi 17 instalaţii pe cablu, care au servit drept gazdă a Cupei Mondiale de schi şi care au primit de numeroase ori distincţia de cel mai bun domeniu schiabil din Slovenia.

La nord-est, la graniţa cu Austria şi Ungaria, se înalţă până la 1.500 m altitudine Munţii Pohorje. La poalele lor, în faţa oraşului Maribor, se află cel mai mare domeniu schiabil al ţării, cu circa 42 km de pârtii, Maribor Pohorje. Altitudinea este mai joasă şi oferă platouri line, pârtii cu înclinaţie redusă și multe panorame superbe. Este o regiune ideală pentru familii şi pentru toţi cei care caută un concediu liniştit. În jurul Maribor se află diverse atracţii turistice, restaurante cu specialităţi regionale, băi termale şi multe posibilităţi pentru petrecerea timpului liber, în munţi şi în oraş.

 

Kranjska Gora

Km de pistă: 20

Număr total de piste: 20

Telescaune: 4

Teleschiuri: 13

 

 

Kaimaktsalan, oferta grecească pentru schiori

Când se gândesc la Grecia, cei mai mulți oameni își imaginează insule aproape pustii, cu case mici și albe, plaje cu nisip fin şi marea de un albastru ca cerul. Dar Grecia e o țară muntoasă, cu vârfuri la fel de înalte ca în Alpi, iar când vine iarna, aici ninge, câteodată abundent. Și nu numai apropierea de casă ar trebui să fie un motiv să veniți la schi în Grecia, ci și faptul că prețurile sunt mai mici acum decât în sezonul estival.

 

Ce stațiuni să alegeți

Dacă e să alegeți un singur munte pe care să schiați în Grecia, acesta trebuie să fie neapărat Muntele Olimp. Domeniul Elatochori este situat pe versantul nordic al celebrului masiv și are 10 pârtii cu o lungime de 13 km, 5 instalații pe cablu, precum și pârtie specială de snowboard și de săniuș. Pistele sunt deschise de la începutul lunii decembrie până la finalul lunii martie.

 

Pârtiile de la Kaimaktsalan s-au deschis pentru prima dată în 1995 și de atunci au devenit una dintre destinațiile favorite de schi ale grecilor. Aflată pe partea nordică a Munților Voras, la o altitudine de peste 2.000 de metri, stațiunea se laudă cu 13 piste care însumează peste 15 kilometri, operate de şase lifturi. Așteptați-vă la prețuri ceva mai mari, Kaimaktsalan fiind un resort de lux supranumit și “Mykonosul de iarnă”.

 

Foarte aproape de granița cu Albania, la 15 km de orașul Florina, se află domeniul de schi Pisoderi. Aici se găsește cea mai lungă pistă pentru snowboarderi din Grecia, de 2.100 de metri, realizată la standarde olimpice. Iar dacă preferați schiurile, aveți la dispoziție 12 pârtii deservite de 5 instalații pe cablu. Cazare ieftină găsiți la pensiunile din jur sau în orașul Florina.

 

 

CELE MAI FRUMOASE GARI. ARAD

Una dintre cele mai tranzitate gări din regiunea de Vest a României şi, totodată, una dintre cele mai frumoase din punct de vedere arhitectural este gara din Arad. Primul tren care a circulat în Arad a fost în 25 octombrie 1858, anul deschiderii liniei Lőkösháza-Curtici-Arad. Trenul a fost compus din două locomotive cu abur, două vagoane de bagaj şi trei vagoane clasa I. Clădirea actuală, a treia gară a orașului, a fost construită în anul 1910 în stil Secession, după planurile arhitectului maghiar Pfaff Ferenc și detaliată de către arădeanul Ludovic Szantay. Un moment de răscruce a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când clădirea gării a fost bombardată puternic, în octombrie 1944, de către trupele germane, însă a fost refăcută între anii 1950-1953. Gara Arad a fost modernizată și redeschisă pentru călători în anul 2015, fiind acum una dintre cele mai moderne clădiri de acest fel din România.

 

STAȚIUNI BALNEARE DIN ROMÂNIA. CĂLIMĂNEȘTI-CĂCIULATA

Situată la o distanţă de 17 km de oraşul Râmnicu Vâlcea, într-o zonă subalpină, pe malul râului Olt, staţiunea Călimăneşti-Căciulata funcţionează toată perioada anului. Este cunoscută pentru importanţa deosebită ale apelor minerale din izvoarele termale şi atermale, indicate pentru tratarea afecțiunilor tubului digestiv, hepatobiliare, renale, dar și metabolice și de nutriție. Datorită așezării într-o zonă colinară, climatul este lipsit de contraste termice, verile sunt răcoroase și iernile sunt blânde.

Jumătate din suprafața stațiunii este împădurită, ceea ce oferă posibilităţi generoase de drumeţii în aer liber, puternic ozonat. Cele două baze de tratament din Călimăneşti-Căciulata dispun de instalatii pentru băi calde cu ape minerale, pentru electroterapie şi hidroterapie sau magnetoterapie. Capacitatea totală a celor două baze de tratament este de 6.500 de proceduri pe zi.

×