x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţă în camping

Vacanţă în camping

de Luciana Cocoș    |    23 Iun 2015   •   16:08
Vacanţă în camping
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Fie că vreți să mergeți la munte sau la mare, sau chiar peste hotare, concediile la cort sau cu rulota sunt o alternativă rezo­nabilă dacă ați plănuit să petreceți mai mult timp în mijlocul naturii, făcând totodată și economii în bugetul de vacanță.

Cu rulota sau cortul, la drum

Numărul locurilor de cazare în campinguri la nivel național este de 15.056, conform Autori­tății Naționale pentru Turism, anul acesta nefiind clasificată nicio unitate nouă. Față de alte țări din Europa, avem foarte puține campinguri, în jur de 50, însă numărul românilor care vor o vacanță la cort sau cu rulota este în creștere. „Dacă în anul 2010 erau maxim 15.000 de rulote în România, iar acum sunt în jur de 40.000, asta poate părea o creștere spectaculoasă de 300%, dar în valoare abso­lută nu înseamnă mult”, spune consultantul în marketing turistic, Răzvan Pascu. Iar prin­cipala problemă este infrastruc­tura care lasă de dorit.

Totuși, românii care nu-și iau casa la spinare spre des-tinații exotice profită de fru-musețile mioritice. Şi cum vara este anotimpul cel mai potrivit pentru o vacanță la cort, lito­ralul românesc este presărat, de la nord la sud, cu câteva locuri de campare.

Cortul personal sau „la cheie”

Însă trebuie să știți că nu trebuie neapărat să aveți cort sau rulotă. Campingurile pun la dispoziția turiștilor și căsuțe de 2 sau 3 locuri, unele chiar cu baie proprie și aer condiționat. De asemenea, unele campinguri sunt dotate cu spații de joacă pentru copii, au plaja proprie, restaurant și magazin, astfel încât să nu fie nevoie să vă deplasați pentru cumpărături. Au apărut însă și campingurile unde puteți închiria cortul „la cheie”. În Vama Veche, de exemplu, o noapte la cort, pentru 2 persoane, costă în jur de 80 de lei. În preț sunt incluse perne, saltele și saci de dormit. Însă cine vine cu propriul cort plătește doar 20 de lei de persoană pe zi, la care se adaugă între 5 și 20 de lei, în funcție de dimensi­unea cortului. În stațiunea 2 Mai însă, se află unul dintre puținele locuri de pe litoral unde poți campa direct pe plajă. Locul nu este îngrădit, iar turiștii au acces la grupu­rile sanitare. Dar de liber­tatea unei vacanțe în natură vă puteți bucura în multe zone din țară. În Prahova, de exemplu, Valea Cerbului din Bușteni se umple până la refuz vara. Aici, sute de oameni petrec poate cel mai ieftin concediu la corturi sau rulote, plătind doar 10 lei pe zi.

Sunt însă și locuri unde ex-periența unei vacanțe în natură este completată de facilități moderne. Într-un complex de agrement din județul Brașov, prețul pentru camparea cu rulota este de 40 lei pe noapte, și include accesul cu autovehiculul în incinta bazei de agrement, energie electrică și alte utilități la care se adaugă și prețul de intrare la ștrand. Pentru camparea cu cortul prețul este de 10 lei de persoană pe noapte.

×
Subiecte în articol: vacanta canping