x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţă în Cetatea lui Aristotel

Vacanţă în Cetatea lui Aristotel

de Carmen Dragan    |    24 Mai 2010   •   00:00
Vacanţă în Cetatea lui Aristotel

Halkidiki.Tărâmul plajelor curate şi liniştite, al muntelui care îndrăzneşte să intre în mare, al mănăstirilor greu accesibile vederii de pe Muntele Athos... Un spaţiu care a devenit destul de familiar românilor care ajung aici cu maşina personală în maximum zece ore sau cu avionul şi atunci doar o oră îi desparte de un loc minunat.


PE URMELE FILOSOFULUI
Însă o dată ajuns aici, te simţi mai aproape de sferele înalte, eşti mai... filosof. Pentru că aici, în Stagira, s-a născut în anul 384 î.Hr. Aristotel, marele filosof, Stagiritul cum i se mai spunea, după numele cetăţii. Venind dinspre aeroportul din Salonic, sfidăm puţin cronologia şi ne oprim în noul oraş Stagira, în apropierea căruia se află Parcul Aristotel, nu departe de valurile mării. De aici, în zilele senine, poţi privi prin telescoape câteva dintre mănăstirile de pe muntele Athos, poţi analiza ceasul solar, lentila uriaşă, compasul, discurile optice, turbina cu apă, reflectoarele parabolice etc. Aici realizezi că filosofia aristotelică este baza gândirii ştiinţifice contemporane. Pentru a ajunge în Vechea Stagira tăiem muntele prin pădure. Din când în când, şoseaua are vedere la mare, iar  Golful Ierissos şi Muntele Athos ni se dezvăluie dintr-un unghi inedit. Ajungem la ruinele cetăţii fondate în anul 655 î.Hr. de coloniştii ionieni din Andros. Astăzi se mai pot vedea ruinele amfiteatrului, pivniţa cu vase imense în care vechii greci puneau la păstrare vinul, locul unde se bănuieşte că se storceau strugurii etc. Domeniul este foarte întins, însă nu avem vreme să atingem fiecare piatră, fiecare urmă.


PLECI ÎNTOTDEAUNA CA PRIETEN
Coborâm  pe  jos într-un mic sat, Olympiada, aflat la doar 700 metri de cetatea în care s-a născut filosoful. Încă de la prima vedere ne spunem că este locul perfect pentru o vacanţă liniştită, cu familia. Zona aceasta din Peninsula Halkidiki poartă numele de Liotopi, aşa că ne oprim la pensiunea cu acelaşi nume, pentru a afla mai multe despre viaţa de aici, despre atracţiile turistice. Surfing, pescuit, volei pe apă, basket, excursii cu barca sau cu vaporaşul, dar şi pe uscat cu autobuzul, prin împrejurimi, sunt doarcâteva dintre lucurile de care te poţi bucura în peisajul mirific. Mâncare grecească servită cu ospitalitatea specifică,  muzică grecească... Cam tot ce îşi poate dori o familie pentru a se relaxa. Lulu, gazda hotelului, ne spune că la ea turiştii vin ca nişte simpli clienţi şi plecă întotdeauna ca prieteni. Ştie că aceştia au muncit o lungă perioadă ca să îşi poată permite un weekend relaxant şi de aceea face tot posibilul ca ei să se simtă bine. Printre lucrurile deosebite pe care le face pentru ei ne aminteşte de  micul dejun pe care îl serveşte întotdeauna în grădina plină de flori şi care are vedere la mare, iar printre delicatesele culinare pe care le oferă se află gemurile şi dulceţurile din fructe exotice, preparate de ea însăşi. În fiecare weekend organizează picnicuri în pădurea din apropiere, iar clienţii ei se pot plimba gratuit cu bicicleta prin împrejurimi. Preţul este foarte accesibil. Cu 70 de euro poţi petrece o noapte într-o armosferă liniştită, în care ai toate condiţiile, cu mic dejun şi cină incluse. Pentru o petrecere mai extravagantă, terasa hotelului Germany-Liotopi îşi aşteaptă clienţii cu preparate speciale pe bază de peşte.

Înainte de a ne întoarce la aeroport încercăm să analizăm tot ce am văzut şi ne spunem că reuşita acestei afaceri e ilustrată de o maximă ce îi aparţine lui Aristotel: "Totul începe şi se termină cu organizarea". Ne despărţim cu greu de gazdele noastre, dar ne consolăm cu spusele filosofului: "Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri". Iar pentru a defini frumuseţea locului, tot Aristotel ne salvează: "Natura nu face nimic fără folos".

×
Subiecte în articol: descoperĂ... grecia