x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță în Țara Moților

Vacanță în Țara Moților

de Luciana Cocoș    |    05 Aug 2015   •   16:44
Vacanță în Țara Moților
Sursa foto: CONSTANTIN DUMA/ROMPRES/

Când vine vremea planificării vacanţei, de cele mai multe ori, ne grăbim să trecem graniţa, căutând pe hartă un loc care să ne satisfacă gusturile, în loc să aruncăm o privire la noi în ţară. Sunt încă puţini românii care au străbătut România în lung şi-n lat şi care au descoperit ce locuri minunate avem.

Munţii Apuseni se află printre cele mai interesante destinaţii turistice din România datorită reliefului, florei şi faunei speci-fice. Suficiente motive ca zona să fie declarată rezervaţie naturală. Această parte de Românie a fost numită de Geo Bogza „Țara de piatră” datorită cheilor, gheţarilor, a cetăţilor de piatră şi a peşte-rilor ascunse în adâncul pădurilor. Aici, în Munţii Apuseni, se găsesc câteva dintre cele mai impresionante fenomene carstice din România.

Gheţarul Scărișoara
Printre obiectivele turistice din Apuseni găsim cel mai mare gheţar subteran din România şi al doilea din Europa ca volum de gheaţă. Peştera Gheţarul de la Scărişoara, aflată la doi kilometri de localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba, adăposteşte un uriaş bloc de gheaţă, cu o vechime de 4.000 de ani. Peştera este obiectiv turistic de interes naţional. De aici a dezvoltat Emil Racoviţă o nouă ştiinţă, biospeologia, viaţa din peşteri. Gheţarul stă mărturie vremu-rilor, dezvăluind cercetătorilor o mulţime de date importante din trecutul acestei regiuni: cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000, când au fost incendii în zonă, chiar şi cât aur se ex- ploata în Apu- seni pe vremea dacilor. Atracţiile Gheţarului din Scărişoara sunt : Sala Mare, Biserica şi o sală cu sta- lagmite de gheaţă.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Moţii, locuitorii Apusenilor, sunt cunoscuţi drept oameni destoinici şi primitori. Sunt renu-miţi pentru obiectele din lemn pentru uz gospodăresc, pe care continuă să le confecţioneze de generaţii întregi, mergând să le vândă în toată ţara. Și tot moţii sunt renumiţi în România pentru păstrarea tradiţiilor. Una dintre ele este Târgul de Fete care are loc de sute de ani în acelaş i loc, pe Muntele Găina sau Muntele Dragostei, în luna iulie. Se spune că târgul a apărut în vremurile în care Soarele era venerat de popoare. Cu ocazia târgului, muntenii veneau mai aproape de Soare, pentru a-i aduce ofrande şi mulţumiri. Pentru că satele Apusenilor erau risipite unele faţă de celelalte, iar petrecerile câmpeneşti, un mod de întâlnire, se spune că fetele nemăritate veneau pe munte cu familiile lor şi-şi etalau zestrea. Astfel se găseau mult mai repede peţitori, iar căsătoriile se oficiau direct pe munte, de unde şi numele Târgul de Fete. Azi, legenda s-a risipit în favoarea unui târg comercial, cu munteni din peste 80 de sate din Apuseni veniţi cu produse locale pe platoul Muntelui Găina. Lor li se alătură în fiecare an mii de turişti din ţară şi de peste hotare.

Dealul cu Melci
O altă atracţie a Munţilor Apuseni este Dealul cu Melci din localitatea Arieşeni. Este, aşa cum îi şi spune, un deal de melci pietrificaţi, de forme şi mărimi diferite. Cochilii de piatră ale unor melci ce au trăit în aceste locuri cu mult timp în urmă. Cei care se uită atent pe stânci pot vedea formele a zeci de specii de pietricele-melc cimentate împreună în stâncă. La atingerea acestora încă se mai simte spirala fină a cochiliilor. Acestea sunt doar câteva dintre bogaţiile Munţilor Apu- seni, un ţinut în care se găsesc nu mai puţin de 400 de peşteri dato-rită reliefului carstic. Prin- tre cele mai importante se află Peştera Poarta lui Ionele, Peştera Porţile Bihorului şi Peştera Urşilor. De asemenea, Cascada de la Vidra (Pisoaia) este un alt obiectiv turistic important în zonă. O frumoasă cădere de apă de peste 18 metri înălţime. Iar nu departe de Dealul cu Melci, la intrarea în comuna Avram Iancu, se află Casa Memorială Avram Iancu, precum şi un muzeu bogat în exponate din mai multe domenii: istorie, port popular, meşteşuguri şi unelte agricole. Alte locuri ce merită vizitate în Apuseni sunt Biserica veche din Vidra, Sfinții Trei Ierarhi, construită în anul 1712, şi Cheile Văii Morii.
 

×