x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţă la mare, fără loc de cazare

Vacanţă la mare, fără loc de cazare

de Theodora Şutiu    |    08 Aug 2018   •   12:50
Vacanţă la mare, fără loc de cazare
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Vacanţa pe litorarul românesc este un coşmar pentru toţi turiştii care se aventurează în această perioadă a sezonului estival. Hotelurile sunt pline până la refuz, atât cele de 5 stele, unde o cameră costă şi 1.500 de lei pe noapte, cât şi cele modeste, de o stea sau două. Preţurile mici, plaja aproape şi faptul că unele au fost renovate, au fost avantaje care i-au făcut pe mulţi turişti să le ia în considerare pe acestea din urmă.

La hotelurile de două sau trei stele, preţurile pentru o noapte de cazare încep de la 270 de lei şi ajung până la 300 de lei, la camerele standard. În acest moment, în staţiunea Mamaia, spre exemplu, hotelurile de o stea şi două stele au toate camerele rezervate până la sfârşitul lunii septembrie.

Spre nord, întâlnim hotelurile de o stea. În ultimii ani, proprietarii au investit în modernizarea unora dintre ele. Nu oferă condiţii de lux, însă nicio cameră nu rămâne neocupată. Dacă ai planificată o evadare de weekend, trebuie să te gândeşti de două ori. Specialiştii în turism spun că nu mai există locuri la hoteluri şi pensiuni până după Sfânta Maria, atunci când va fi următoarea minivacanţă pentru bugetari. Există, totuşi, pentru turiştii mai pretenţioşi şi dornici de aventură, câteva variante alternative.

Casuţe, campinguri şi rulote

Pe lângă mult prea cunoscutele hoteluri comuniste sau cele de lux, ridicate după 1990, turiştii pot opta pentru o cazare în campinguri, la casuţe sau parcuri de rulote. La cort, preţurile încep de la 20 de lei de persoană, în Mamaia Nord, şi pot ajunge până la 25 de lei în Vama Veche. Cele mai ieftine campinguri de pe litoralul românesc pentru iubitorii aventuri în natură sunt în Năvodari, Eforie Sud şi Eforie Nord.

Totodată, există şi varianta căsuţelor, care însă sunt ceva mai scumpe decât cortul. Preţul pe noapte al unei căsuţe, în luna august, începe de la 80 de lei (fără baie în cameră), în sudul litoralului, şi pot ajunge până 350 de lei, în partea de nord, la Mamaia sau Năvodari. Dacă ai o rulotă, sau posibilitatea de a închiria una, nu sta foarte mult pe gânduri. Cazarea la rulotă este 18 lei de persoană în inima staţunii Mamaia, iar în sud pot ajunge la 25 de lei. Mai mult, în Vama Veche există un camping unde poţi închiria o rulotă la faţa locului.

Atenţie la indicaţiile salvamarilor

Dornici de distracţie, turiştii de pe litoral ignoră zilnic pericolele la care se expun. Nu ţin cont de avertizările salvamarilor în zilele cu valuri mari, însă chiar şi fără vânt, marea rămâne periculoasă. Curenţii puternici au făcut la sfârşitul săptămânii mai multe victime. Cadavrul unei femei, în vârstă de aproximativ 65-70 de ani, a fost adus de valuri la mal, în noaptea de luni spre marţi, pe o plajă din Mangalia, în județul Constanța. Un bărbat s-a înecat duminică, 5 august, în stațiunea 2 Mai. Scafandrii l-au recuperat din apă iar paramedicii au încercat să-l resusciteze mai bine de 40 de minute. Din păcate, a fost prea târziu și victima a fost declarată decedată.

Locurile de  cazare pentru weekendul viitor, dar şi în minivacanţa de Sfânta Marie, sunt epuizate. Chiar și-n stațiuni precum Neptun sau Olimp, mai puțin bătute de turiști, e full.

În  staţiunile Vama Veche şi 2 Mai puteţi găsi, dacă vă înarmaţi cu multă răbdare, locuri de cazare în casele sătenilor. În plus, sunt mulţi localnici care oferă loc de campare în propriile curţi.

×