x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanta - Maramuresul, taram mioritic de basm

Vacanta - Maramuresul, taram mioritic de basm

de Iohanna Onaca Purdea    |    06 Aug 2006   •   00:00
Vacanta - Maramuresul, taram mioritic de basm

Maramuresul este una dintre zonele turistice romanesti care pastreaza nealterate obiceiuri si traditii stravechi. O vacanta pe aceste meleaguri iti umple sufletul de bucurie.

Daca ati vizitat Spania, Malta, Grecia sau alte destinatii straine, minunandu-va de frumusetile si bogatia istorica a vecinilor, sau daca ati petrecut o vacanta in tara, pe plajele de la Marea Neagra sau in statiunile montane, va propunem acum o calatorie aparte: redescoperirea tinutului maramuresean. Stravechea tara a Maramuresului pastreaza si astazi din aerul vechi de altadata, iar satele linistite de pe Valea Izei sau a Tisei par sa nu fie atinse atat de puternic de suflul modernismului.

ARTA LEMNULUI. Ajunsi in Maramures, veti fi fascinati de frumoasele biserici din lemn, cu acoperisuri inalte si ascutite, care strapung cerul, construite asa poate din dorinta oamenilor de a fi mai aproape de Dumnezeu. Biserica Manastirii Sapanta-Peri, cu o inaltime de 75 de metri, se pare ca este cea mai inalta din lume. Cea mai veche este Biserica Balcului din Ieud (Biserica din Deal), construita in 1364, in podul careia s-a descoperit cel mai vechi text in limba romana - Codicele de la Ieud.

SAPANTA. Cimitirul Vesel este unicat in lume, face parte din patrimoniul cultural universal si se afla sub egida UNESCO

Locasurile de cult din tinutul maramuresean iti incanta privirea si sufletul prin frumusetea si simplitatea lor. Complexul monahal de la Barsana concentreaza tot ce e mai frumos in arta si spiritul maramuresean, fiind un loc de unde pleci intinerit si cu pace in suflet.

Portile maramuresene, impodobite cu modele traditionale, sunt specifice pentru aceasta zona. Arta sculptatului in lemn este un mestesug stravechi, transmis din tata in fiu, care se pastreaza si astazi. Intr-o vizita in Maramures trebuie sa includeti neaparat si Cimitirul Vesel de la Sapanta, un adevarat monument dedicat spiritului si intelepciunii romanesti prin modul de-tasat de a privi moartea.

"Maramuresul este o regiune a Romaniei atat de cunoscuta si, in acelasi timp, atat de putin cunoscuta in toata profunzimea ei... Reprezinta una dintre destinatiile turistice de top ale Romaniei, precum si un paradis al turismului rural. Traditiile si obiceiurile s-au pastrat ca niciunde in Romania, iar oamenii sunt cu adevarat ospitalieri", spune Maria Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural. Asociatia a lansat recent o editie speciala a revistei Vacante la tara dedicata acestei zone.

PORT TRADITIONAL. Baticul cu flori este nelipsit chiar si de pe crestetul fetitelor de-o schioapa

OSPITALITATE. Maramuresenii sunt oameni simpli, dar foarte primitori. Aici puteti petrece o vacanta minunata la pensiuni, la preturi modice. Cu 50-70 de lei pe noapte va puteti caza la pensiuni de doua sau trei margarete, cu masa in regim de demipensiune. Toata luna august vor avea loc in zona o multime de festivaluri care merita vazute. La 15 august, in ziua in care crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, grupuri de pelerini cu copii imbracati in alb se indreapta catre cele mai mari manastiri din zona. Intre 19 si 20 august are loc Festivalul Stuparilor la Cernesti, o celebrare a traditiei apicole din zona, cu expozitii si concursuri tematice. Alte festivaluri, dedicate conservarii traditiilor si portului popular, aduna laolalta mesteri, ansambluri de muzica populara si multi vizitatori, care au ocazia sa guste din imbelsugatele bucate specifice zonei.
×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie