x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacantele ce vor veni... Cu schiurile pe ghetar

Vacantele ce vor veni... Cu schiurile pe ghetar

de Tudor Cires    |    29 Sep 2013   •   10:21

Cum este să schiezi la o altitudine atât de mare, încât ai impresia că poţi atinge cu mâna sau cu schiurile cerul? Dacă sunteţi curioşi, îndrăzniţi să experimentaţi fascinantul Les Deux Alpes, o staţiune din Alpii francezi, care vă poate oferi cea mai frumoasă şi completă vacanţă. Şi asta pentru că este o staţiune mare, cu numeroase mijloace de divertisment, chiar şi pentru cei care nu au venit doar să schieze. Iată doar câteva date care vă vor stârni interesul: cel mai mare gheţar schiabil din Europa, pârtii de schi pentru toate nivelurile, cu o lungime totală de 225 kilometri, un gheţar aflat la 3 600 metri altitudine, un parc excepţional pentru amatorii de sporturi de iarnă, restaurante şi baruri primitoare, care servesc preparate tradiţionale franceze, multe magazine şi programe turistice ce se adaptează fiecărui turist în parte.


PUNCT DE PORNIRE
Ca să ajungeţi la Les Deux Alpes, cel mai uşor ar fi să apelaţi la o cursă aviatică (merită să luaţi în considerare şi varianta low cost) până la Grenoble. De aici, mai aveţi de străbătut mai puţin de 100 de kilometri şi puteţi opta pentru un autobuz care face transferul între cele două localităţi la tariful de aproximativ 70 de euro (dus- întors). Bineînţeles că cel mai simplu ar fi să vizitaţi o agenţie de turism care vă va oferi preţuri imbatabile pentru o săptămână de schi.

Cazarea se poate face în apartamente (complet dotate, astfel încât sunt ideale pentru familiile care vor să se autogospodărească), case de vacanţă, pensiuni şi hoteluri. Aceasta din urmă este varianta cea mai scumpă, dar trebuie să luaţi în calcul posibilitatea de a vă relaxa în piscina cu apă termală sau de a petrece câteva ore la Spa. În acelaşi timp, restaurantele hotelurilor sunt dintre cele mai rafinate, unul dintre ele având o stea Michelin.


PÂRTII PENTRU TOATE SCHIURILE
Sezonul de schi începe la data de 27 noiembrie şi se încheie la sfârşitul lunii aprilie. În toată această perioadă zăpada este garantată (în timpul nopţii, cele 200 de tunuri de zăpadă intră în funcţiune, creând senzaţia unei ninsori ireale), iar sistemele care previn avalanşele fac sigur zborul pe pârtii. În acelaşi timp, acesul la cele 93 de pârtii (23 verzi, 43 albastre, 16 roşii şi 11 negre) se face prin intermediul schi lifturilor, gondolelor, telescaunelor, tele schiurilor sau funicularului (acesta ajunge până la gheţar). Numărul acestora este atât de mare încât posibilitatea de a sta la coadă este minimă. La baza pârtiilor se află restaurante care servesc mâncăruri create special pentru a-i revigora pe turişti, astfel încât ei să pornească din nou pe pârtii până la lăsarea serii. Alte opt restaurante sunt situate la peste 3 000 de metri, altitudine de unde pot fi observate cele mai semeţe creste ale Alpilor.


INEDIT ALB
Cei care ajung la altitudinea de 3 400 de metri pot intra în măruntaiele unui gheţar, admirând sculpturile din gheaţă ce împodobesc galeriile. Tariful de intrare este de doar 4 euro. O plimbare pe gheţar cu un crawler, străbătând o mare de gheaţă, costă nu mai puţin de 7 euro de personă (se acceptă grupuri de 12 persoane). Aceeaşi mare de gheaţă poate fi survolată cu elicopterul pentru 65 de euro. Amatorilor de adrenalină le este pus la dispoziţie un parc special amenajat cu rampe, obstacole şi pârtii extrem de rapide, pe măsura celor care stăpânesc foarte bine sporturile de iarnă.

La lăsarea serii, turiştii au parte de alte distracţii: schi pe o pârtie dotată cu nocturnă, plimbare cu rachetele până la cabanele aflate în imediata apropiere (oaspeţii sunt aşteptaţi cu jeniper- un lichior pe bază de ienupăr - şi vor mânca în jurul focului), patinoar, saună, piscină, dar şi discoteci deschise cu mult după miezul nopţii.


PREŢUL DISTRACŢIEI
Începătorii pot urma cursurile şcolii de schi din Les Deux Alpes, una dintre cele mai mari din Franţa. Monitorii de schi se ocupă chiar şi de către cei mai mici schiori sau îi pot însoţi pe cei care vor să se aventureze pe pârtii mai dificile. De asemenea, există numeroase centre care închiriază echipamente de schi de cea mai bună calitate, adaptate cerinţelor fiecărui turist în parte. Pentru un schi pass valabil 6 zile tariful este de 189 de euro de persoană. Există însă şi oferte personalizate care cuprind un număr de zile neconsecutive, acces la patinoar sau parc. Spre exemplu, pentru o familie de patru persoane (doi adulţi şi doi copii) un schi pass valabil 6 zile ajunge la 600 de euro, o economie considerabilă la buget.

Les Deux Alpes este vizitat de turişti şi în timpul verii, putându-se face drumeţii pe munte, mountain bike, parapantă, dar şi schi pe gheţar (la altitudinea de peste 2 800 de metri unde este zăpadă tot timpul anului). Dacă vă propuneţi să ajungeţi în mijlocul Alpilor iarna aceasta, trebuie să ştiţi că la Les 2 Alpes se organizează trei evenimente importante: Rock on Snowboard Tour (24-25 octombrie), The 2 Alpes Powerweek (10-15 ianuarie) şi The Junior Foliz (12-16 aprilie).

Agenţiile din România oferă cazare în apartamente de trei stele, foarte moderne, complet utilate, situate în centrul staţiunii, foarte aproape de pârtii. Pentru două persoane tariful este în jurul sumei de 400 euro (6 nopţi), iar pentru patru persoane - 630 euro. În acest preţ nu sunt incluse mesele şi nici transportul. 

×
Subiecte în articol: Jurnalul de Weekend