x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Varlaam, tărâmul cu legende

0
Autor: Alina Ramona Anghel 17 Mai 2010 - 00:00
Varlaam, tărâmul cu legende
Vezi galeria foto
Am mers de curând într-un loc mirific, unde istoria se întâlneşte cu prezentul şi tradiţia cu modernul. Varlaam, căci despre el este vorba, este un loc plin de verdeaţă, oameni primitori şi gospodari, aflat la 16 kilometri de Buzău, la confluenţa a două râuri, Bâsca Mare şi Bâsca Mică, ce se întâlnesc la Stânca lui Nichita Blidaru. Râurile izvorăsc din acelaşi loc, din Munţii Năsăud, din judeţul Vrancea. Bâsca mică e mai firavă şi mai lină, iar Bâsca Mare mai largă şi mai repezită. Drumurile care merg pe lângă cele două râuri se întâlnesc la Comandău, localitate din judeţul Covasna. Este un traseu ce merită parcurs de orice turist ce trece prin Buzău, deoarece drumul nu necesită prea multe reparaţii, deci este mai uşor de "colindat".

Aşa cum am aflat, Varlaamul nu aparţinea la început de comuna Gura Teghii, ci de comuna Goideşti, care este peste dealurile din dreapta râului Siriu spre amonte, de abia în anul 1920 Varlaamul fiind "legat" de Gura Teghii. Denumirea localităţii vine de la Mitropolitul Varlaam, care a fost surghiunit între într-un loc aflat între actualul Varlaam şi unele sate din judeţul Vrancea.


OCUPAŢII DE BAZĂ ÎN TRECUT ŞI PREZENT
Ocupaţia de bază de acum 100 de ani, în afara exploatării lemnului, era oieritul, fiecare gospodărie având obligatoriu măcar două oi. Atunci, ca şi acum, în luna mai se adunau oile în mai multe turme şi plecau la munte, la 10-30 de kilometri distanţă, spre Covasna şi Vrancea. Tot din oierit s-au ivit anumite sărbători, cum ar fi cea din luna mai, "Înţărcatul mieilor" sau la Sfântul Dumitru, "Răvăşitul oilor", când se împart oile proprietarilor de drept. Apoi la fiecare stână există câte o mică adunare, pentru a măsura laptele şi a şti câtă cantitate de brânză trebuia să ia fiecare, în funcţie de câte oi a avut la stână.

"Mersul la stână este un ritual", ne spune domnul Blidaru, "oamenii se trezesc devreme şi merg la stână, apoi se face o masă mare. La plecare, cei ce au avut oi la stână îşi iau brânza ce li se cuvine pe o lună, două sau cât durează păstoritul. Oierul îşi ia cota parte pentru muncă, în brânză sau bani, iar dacă se întâmplă să se piardă o oaie sau să o mănânce lupul, acesta trebuie să-i aducă proprietarului o dovadă, o ureche de la oaie, cu însemnele specifice fiecărui proprietar în parte".


LEGENDELE BUZĂULUI
Zona Buzăului este plină de legende, cea mai recentă dacă putem spune aşa, fiind cea a lui Nichita Blidaru. Povestea acestuia ne-a fost relatată de Pompiliu Blidaru, unul dintre proprietarii de pensiune din Varlaam.

"Nichita Blidaru era un hoţ din zonă, care se ocupa de furtul cailor. La un moment dat a fost prins de către mocani (comunităţi pastorale autohtone de oieri români, asemănătoare în multe privinţe cu aromânii şi, până nu demult, asociaţi cu transhumanţa) şi a fost obligat să aleagă din două lucruri: ori să sară de pe o stâncă înaltă, ori să fie ucis pe loc. A ales să sară şi nu a murit, ulterior devenind haiduc. După un timp, a fost prins de poteră, legat de un copac şi lăsat să moară de foame. Cea care a ajutat la prinderea lui a fost chiar mama iubitei lui, care nu îl plăcea şi nu vroia ca fiica ei să aibă de-a face cu el".

O altă legendă din Buzău este cea a haiducului local Gheorghelaş, despre care se spunea că "era pregătit la orice moment să-i lovească pe cei care nu arătau că le-ar păsa câtuşi de puţin de cei osândiţi de soartă. Şi mai ales, preocupat ca arendaşii ori ciobanii  avuţi şi hapsâni să respecte învoielile cu săteni". ("Educarea generaţiilor viitoare în spiritul dezvoltării durabile" - Antrec Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău).

La Varlaam găsim, pe lângă bucatele tradiţionale gustoase şi savuroase, un produs vechi şi nou în acelaşi timp. La sărbătoarea "Înţărcatul mieilor" din acest an, pensiunile din zona Penteleului ne-au prezentat din nou terapia cu zer de Varlaam, care readuce în atenţia turiştilor o veche tradiţie din zonă, cea a băilor cu lapte şi zer. Aşa cum ne-a spus şi Cristina Partal, preşedintele Antrec Buzău, idea nu le-a venit peste noapte. "Pe la 1850 exista deja o staţiune balneară, a doua staţiune ca importanţă din Ţara Românească, aşa cum scrie în dicţionarul lui Basil Iorgulescu." Unul din locurile în care se făcea terapia cu zer a fost "Hanul lui Persescu" (Enache Persescu; han din care astăzi nu a mai rămas nimic) şi unde se făcea cură cu zer, cură cu lapte şi cură cu aer, informaţie confirmată şi de o monografie a lui Gheorghe Petcu. Pavilionul în care se desfăşurau "curele" era vizitat de multe personalităţi ale vremii, printre care scriitorul Alexandru Vlahuţă, scriitorul şi omul politic Alexndru Odobescu. Stânca lui Persescu este singurul lucru care mai stă mărturie a ceea ce a fost acolo.


ZERUL, ALIMENT ŞI TRATAMENT
Pentru că am spus atât de multe despre zer, este cazul să arătăm şi ce înseamnă cura cu zer şi ce o face atât de interesantă şi, sperăm noi, cât mai căutată. Cura cu zer constă în detoxifierea organismului, zerul fiind folosit o dată ca băutură, în combinaţie cu diferite sucuri de fructe sau legume, cum ar fi: merele, fructele de pădure, morcovii, căpşunile, şi încă o dată pentru băi. Poţi întreba orice locuitor al zonei Varlaam la ce este bun zerul şi răspunsul nu va întârzia să apară. Era folosit din bătrâni ca supliment pentru hrana oamenilor şi a animalelor, întăreşte plămânii, dă vigoare trupului şi alungă bolile. De aceea, rareori era aruncat. De asemenea, zerul scade colesterolul, favorizează digestia şi reglează greutatea, mai ales în combinaţie cu sucurile de fructe sau legume. Băile cu zer sunt ideale pentru pielea sensibilă sau uscată, dar şi pentru eliberarea de stres. combinaţia ideală pentru o baie cu zer este cea în care sunt folosite ca ingrediente principale zerul, laptele şi mierea, putându-se adăuga apoi petale de trandafir sau alte flori parfumate sau chiar uleiuri esenţiale, cum ar fi cel de trandafir sau rozmarin. Şi vorbind de gusturi şi arome, trebuie să vă mai spuneam că tot aici, în Buzău, veţi mai găsi cârnaţii de Pleşcoi, babicul, ceapa roşie de apă, ţuica de prună de Varlaam, Tămâioasa de Varlaam, covrigii de Buzău şi, mai ales, brânza de Varlaam.

Celor care încă nu s-au lăsat convinşi de aceste informaţii, le sugerăm să îşi ia câteva zile libere şi să viziteze una dintre pensiunile turistice din Varlaam. Va asigurăm că veţi fi aşteptaţi cu braţele deschise, cu masa întinsă pline de bucate ademenitoare şi frumos mirositoare şi mai ales, de o cadă parfumată plină cu zer tămăduitor.
Citeşte mai multe despre:   vacanŢĂ În romÂnia ta

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Ciocolată de casă cu rodie

Reţeta zilei: Ciocolată de casă cu rodie
Ingrediente: 80 g cacao, 160 g sirop de arţar, 70 g ulei de cocos, două rodii, o linguriţă de sare de mare Mod de preparare: Adaugă cacaua, siropul de arţar şi uleiul de cocos într-un bol înalt şi...

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor
Galerie Foto Sezonul cu cele mai rapide cãderi îşi ispitã şi-a reconfirmat statutul din nou, asearã, la Insula Iubirii. Dupã o primã ceremonie care a conţinut cele mai multe veşti din câte a avut Insula vreodatã, în...

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1
Galerie Foto Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul, noul proiect produs de Ruxandra Ion pentru Antena 1.  Dorian Popa revine în echipa Ruxandrei Ion la cinci ani de când a făcut parte...

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei
Galerie Foto Amplasarea geografică şi clima favorabilă turismului estival fac din zona de sud a Spaniei locul perfect pentru vacanţele de vară timpurii. La fel ca în Grecia sau în Cipru, vara începe aici la sfârşitul lunii...

Snagovul se reinventează, după 100 de ani

Snagovul se reinventează, după 100 de ani
Galerie Foto Zona verde, încărcată de istorie şi de legende, de lângă Bucureşti, Snagovul aducea în jur de 20.000 de turişti în fiecare duminică, în perioada interbelică. Şi-a păstrat faima şi numărul mare de...

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele  sezonului special Chefi la cuțite

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele   sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima ediție de jurizări pe nevăzute din sezonul special Chefi la cuțite, dedicat familiilor, va fi difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1. Pe ultima sută de metri, echipele care vor trece prin emoțiile...

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta numele de El...

Reţeta zilei: Salată cretană

Reţeta zilei: Salată cretană
Ingrediente: 1 roşie mare, 1 castravete, ½ ceapă roşie, 1/4 legătură pătrunjel, 2-3 frunze busuioc, 1 lingură cu vârf măsline (în ulei), 1 linguriţă cu vârf capere (în sare), 4 felii feta, oregano...

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale
Veniturile industriei modei au crescut cu doar 0,2% în primul trimestru din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale globale, a anunţat luni Camera Naţională de Comerţ din Industria Modei (CNMI), transmite...

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor
Florin Gheorghe este câştigãtorul celei de-a 12-a ediții ”iUmor” din acest sezon și va merge în marea finală alături de Trupa Mici, Serghei Dîm, Doi Degeaba, George Ţintã, Magdalena Chihaia, Irena...

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1
Sacrificiul este numele noului proiect pe care Ruxandra Ion îl va produce pentru Antena 1. Serialul, ce urmează a fi difuzat în toamna acestui an,  este un “family drama” cu un scenariu original 100%, bazat...

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă
Dorești să îți reînnoiești garderoba de primăvară-vară și nu știi ce se poartă sau ai nevoie de câteva idei care să te inspire în întocmirea listei de cumpărături? Zapatos îți vine în ajutor cu...

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 
Galerie Foto În doar douã zile petrecute împreunã la Minitel, Andi reuşeşte, o datã în plus, sã îşi consolideze statutul de ispitã supremã, pericol iminent şi rival incontestabil în rândul bãrbãţilor de la...

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 320 g orez pentru rizotto, o ceapă, 30 g unt, un litru supă de legume, 5 linguri vin alb, 3 linguri parmezan, 2 căței de usturoi, 4 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare,...

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”
În toamna anului trecut, Camelia Potec, fosta campioană olimpică de la Atena,  a devenit pentru prima oară mamă, la vârsta de 36 de ani, când a născut o fetiță superbă. Sportiva a născut pe 4...
Serviciul de email marketing furnizat de