x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vis de-albastru la Antibes

Vis de-albastru la Antibes

de Tudor Cires    |    04 Aug 2009   •   00:00
Vis de-albastru la Antibes
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Picasso pe terasa fericirilor şi Marineland cu acces garantat la un ocean de emoţii



Toamna lui 1946: Picasso împlinea 65 de ani. Războiul se terminase, iar noua sa iubită,  Franđoise Gilot (25 de ani) îi aducea pe lume un copil. Viaţa era frumoasă!... Instalat pe terasa fortului-muzeu din Antibes, celebrul artist şi-a pictat două luni fericirea pe tot ce i-a căzut în mână: hârtie, lemn, fibrociment-material folosit pentru nave...

Când a plecat din Antibes, a lăsat în urma 23 de picturi, cele mai solare din întreaga sa operă, şi 44 de desene, toate realizate într-un fort bătut de valuri. Muzeul din Antibes le păstrează într-o expoziţie permanentă la malul mării, nu departe de portul în care sute de iahturi - de aproape aceeaşi valoare de piaţă cu operele lui Picasso - aşteaptă, leneşe, milionari fără geniu.

Marineland.

Dar Antibes îşi datorează, deopotrivă, celebritatea altui univers albastru: parcul de animale marine: Marineland. Este cel mai mare din Europa şi atrage anual un număr-record de copii-vizitatori.

Cu cele 4.500 de exemplare din sute de specii, vocaţia lui este de a salva fauna marină şi de a descoperi publicului bogăţia diversităţii lumii apelor sărate în dimensiunile ei pedagogice, ludice şi spectaculare. La Marineland se găsesc singurele exemplare captive de orcă (specie carnivoră de mamifer marin, care atacă rechinul, fiind numită şi "balena ucigaşă") din Europa. Oceanul de emoţii oferit de fiecare spectacol e garantat, unic şi irepetabil.

×
Subiecte în articol: franta picasso franđoise gilot