x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Voineasa, gratis tot anul!

Voineasa, gratis tot anul!

de Sorin Anghel    |    20 Dec 2012   •   08:35
Voineasa, gratis tot anul!
Sambata se va deschide primul domeniu schiabil din judetul Valcea.

In Romania s-au mai deschis partii, s-au mai facut instalatii noi de transport pe cablu, a existat tot timpul ceva nou, cu care autoritatile sa se poata lauda. Insa niciodata publicul nu a fost atat de nerabdator ca acum, cand la Voineasa, in judetul Valcea, va fi inaugurat unul dintre cele mai spectaculoase domenii schiabile de la noi din tara.

Ski Resort Transalpina se afla pe drumul ce face legatura intre Petrosani si Voineasa, pe marginea lacului Vidra. Pentru ca se asteapta la o afluenta mare de turisti, autoritatile au decis sa deszapezeasca soseaua care urca din Petrosani. Asta pentru ca Valea Jiului are traditie in ceea ce priveste sporturile de iarna, in vreme ce Valea Oltului n-a gustat pana acum deloc din tortul mare si frumos al zapezii. Peisajul este unul extraordinar. La fiecare coborare, turistii vor avea in fata ochilor o panorama ce infatiseaza lacul Vidra si muntii ce il imbratiseaza de cateva zeci de ani.

Pentru ca in judetul Valcea nu s-a mai schiat niciodata pana acum, multi turisti s-au temut ca nu vor avea posibilitatea sa inchirieze echipament pentru schi si snowboarding, insa au avut placuta surpriza sa constate ca la statia de jos a telegondolei exista un centru de inchirieri. Iar schiurile, placile de snowboarding, claparii si tot ceea ce mai implica un set de echipament sunt noi. A fost rezolvata si problema Apres-Ski-ului, astfel ca exista toate conditiile pentru ca inceputul de sezon sa fie unul perfect la Ski Resort Transalpina.
Domeniul schiabil urca pana la 2.000 de metri altitudine si se intinde atat prin padure, dar si intr-un gol alpin ce rivalizeaza cu ceea ce intalnim la Sinaia sau Straja. Transportul pe cablu este asigurat de o telegondola cu statie intermediera - o premiera absoluta pentru Carpati - un telescaun si un teleschi. Ca sa castige spatiu pe piata, administratorul a luat o decizie cat se poate de buna. Pana la sfarsitul acestui an, toata lumea va schia gratis!!! Acest lucru este demn de remarcat, mai ales ca toti schiorii se plang de preturile mari existente la transportul pe cablu in statiunile mari de la noi din tara. Aici insa discutia este una destul de lunga, iar Gelu Gradinaru, directorul general al Teleferic Prahova, are dreptate atunci cand spune ca intre investitorii privati, care au cumparat instalatiile de la statul roman in perioada anilor '90, si Guvernul Romaniei, cel care a finantat proiecte precum cel de la Voineasa, Poiana Brasov sau Straja, este o concurenta neloiala. Orice investie care vine din mediul privat are in spate un credit obtinut cu o dobanda mare. Astea sunt bancile din Romania! Iti dau o umbrela si ti-o cer inapoi exact cand ploua. Ca urmare, investitorul privat este nevoit sa practice preturi mai mari pentru ca din cele 60 de zile efective de schi care exista la noi in tara trebuie sa obtina suficiente incasari incat sa acopere cheltuielile cu salariile angajatilor, utilitatile, dar si ratele catre banca pentru toate cele 365 de zile ale anului. In schimb, acolo unde exista domenii schiabile amenajate pe bani publici nimeni nu traieste sub teroarea bancilor. In conditiile in care investiile finantate de catre statul roman sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, este imposibil sa ai incasari atat de mari incat banii sa se intoarca, prin taxe si impozitie. intr-un timp scurt in bugetul central. Sigur, nu trebuie sa le plangem de mila celor care au investit in statiunile de schi din Romania. Avem tot dreptul sa le reprosam faptul ca pe multe partii inca mai trebuie sa faci slalom printre pietre, ca instalatiile de zapada artificiala sunt folosite atat de rar incat ai impresia ca au nevoie de sampanie frantuzeasca si nu de apa pentru a fi puse in functiune sau ca in cele mai multe locuri nu exista un ski-pass comun pentru toate instalatiile de transport pe cablu. In aceste conditii, nu trebuie sa ne miram daca incepand de sambata multi dintre bucurestenii cu aplecare spre sporturile de iarna se vor muta la Voineasa. Cum transportul pe cablu va fi gratuit pana la 31 decembrie 2012, mai au nevoie doar de bani pentru combustibil, cazare si masa. Cele mai apropiate unitati de cazare sunt situate la 30 de kilometri de Ski Resort Transalpina, in localitatea Voineasa, unde preturile sunt sub cele de pe Valea Prahovei. 

×
Subiecte în articol: voineasa ski transalpina