x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ziua 2 – Popas in drum spre Marele Continent Necunoscut din Sud

Ziua 2 – Popas in drum spre Marele Continent Necunoscut din Sud

18 Apr 2011   •   14:18
Ziua 2 – Popas in drum spre Marele Continent Necunoscut din Sud

Am calatorit 2 zile cu avionul pentru a ajunge aici, in Noua Zeelanda – cea mai curata tara de pe glob si a doua din clasamentul ONU in ceea ce priveste calitatea vietii la nivel individual. Noua Zeelanda sau Aotearoa (Tara Norului Lung Alb) dupa cum a fost numita de maori, primii locuitori ai insulei, este un paradis binecuvantat cu peisaje naturale si urbane incredibile, perfect ingrijite si pastrate de locuitorii ei. Aflata in Pacificul de Sud, Noua Zeelanda gazduieste o combinatie de culturi foarte interesanta, o imbinare a traditiilor triburilor maori cu dezvoltarea economica si sociala britanica.

Polinezienii, care au ramas pana la ora actuala cei mai iscusiti navigatori, exploreaza de 4000 de ani Pacificul si au descoperit aceste teritorii undeva intre secolele 9 si 13, cand au ajuns aici cu faimoasele waka – canoe maori. Aceste waka erau folosite la pescuit si expeditii (waka tiwai) si la razboi (waka tua), avand dimensiuni impresionante, de pana la 40 de metri lungime. Legendele spun ca stramosii polinezienilor au navigat dupa stele peste oceanul Pacific si au ajuns pana in Insula Pastelui (Chile) faimoasa pentru cele 887 de statui uriase numite moai. Aceste statui privesc catre locurile din care au plecat polinezienii in explorarile lor peste Oceanul Pacific.

Noua Zeelanda este considerata cea mai tanara tara de pe glob. Primul navigator european care a ancorat aici a fost olandezul Abel Tasman, in 1642. El venea aici cautand Marele Continent Necunoscut din Sud (Tierra Australis Incognita), considerat de catre geografii timpului necesar pentru a echilibra marile intinderi de uscat din emisfera nordica. Desi pare ciudat, geografii au avut dreptate si capitanul Tasman a traversat marea care ii poarta numele acum (Marea Tasmaniana), ajungand in insula de sud a Aotearoa (Noua Zeelanda de astazi).

La fel ca si in cazul indienilor nativi din America de Nord si America de Sud, europenii au pornit la lupta impotriva populatiei maori care i-a primit cu prietenie si si-au impus cu armele cultura si civilizatia.

Cu toate acestea, in ultimii ani interesul colonistilor pentru cultura Maoritanga (cultura maori) a crescut foarte mult, incercandu-se o imbinare echitabila intre cele doua civilizatii de pe insula. Desi exista inca foarte multe probleme intre cele doua culturi, legea principala dupa care se conduc ambele este toleranta, ceea ce ofera orizonturi deschise pentru viitorul apropiat.

Fie ca sunt colonistii britanici sau urmasii maori, neozeelandezii sunt foarte diferiti de europeni. Datorita simtului responsabilitatii si independentei individuale, acestia au construit un mic imperiu economico-cultural in doar cateva sute de ani, ajungand a doua tara de pe glob ca nivel de trai, dupa Australia. Cu toate ca au dus o viata foarte grea fiind izolati de restul lumii, populatia kiwi (dupa cum mai sunt cunoscuti neozeelandezii) au ridicat tara prin munca asidua, ambitie, toleranta si adaptabilitate ridicata. Nivelul de trai ridicat este valabil atat pentru locuitorii marilor orase (Auckland, Wellington) cat si pentru cei care traiesc in satele mici. Daca in metropolele mari ale Noii Zeelande se dezvolta rapid industria si economia de larg consum, in zonele cu putina populatie prospera artisti, mesteri artizani si bineinteles cei care se ocupa de agricultura. Ce secrete ascund acesti oameni care au dezvoltat o tara minunata intr-un timp atat de scurt? Maine vom face o incursiune pe strazile in Auckland, centrul economic si cultural principal al Noii Zeelande sa vedem ce este atat de diferit in modul lor de gandire, in comparatie cu noi in Romania si chiar Europa.

Maine veti citi povestile locuitorilor Auckland-ului si veti afla mistere inedite ale metropolei si ale culturii urbane din aceste locuri. Acest proiect este posibil cu sprijinul partenerilor Vodafone, Generali Asigurari si Banca Romaneasca.

×
Subiecte în articol: noua zeelandă tasman maoritanga