x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Administrarea unui bloc este un serviciu de interes public

Administrarea unui bloc este un serviciu de interes public

de Adela Parvu    |    27 Oct 2005   •   00:00
Administrarea unui bloc este un serviciu de interes public

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Raspunderile administratorului, reglementate prin lege
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Raspunderile administratorului, reglementate prin lege

Pe langa faptul ca trebuie sa fie atestati de catre consiliile locale din raza orasului sau sectorului de care apartin, administratorii de bloc sunt obligati sa faca si cursuri de specializare, daca nu au mai lucrat in acest domeniu. Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari Habitat, considera ca obligativitatea cursurilor n-ar trebui sa existe, in conditiile in care administratorii obtin atestarea din partea consiliul local si mai ales ca aceste cursuri se fac contra cost, sumele pornind de la 200 RON. Pe de alta parte, Mihai Mereuta nu neaga faptul ca aceste cursuri ajuta foarte mult la intelegerea functiei de administrator si mai ales a atributiilor si implicatiilor penale pe care le presupune un asemenea post. In acest sens, este foarte interesant faptul ca, conform Codului Penal din 28.06.2004 publicat in Monitorul Oficial, partea I nr. 575 din 29.06.2004, administratorul de imobile atestat exercita un serviciu de interes public. "Art. 163. - Prin persoana care exercita un serviciu de interes public se intelege orice persoana particulara care exercita o profesie de interes public, pentru care este necesara o abilitare speciala a autoritatilor publice si care este supusa controlului acestora." De aici rezulta si raspunderile pe care le presupune postul de administrator.

Spre exemplu, administratorii care confunda Asociatia cu o mosie personala ar trebui sa cunoasca faptul ca acest lucru se inscrie la "Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor", fapta care se pedepseste conform articolul Art. 315 din Codul Penalcu inchisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda.

FARA DISCRIMINARI


Administratorul trebuie sa stie sa comunice eficient si civilizat. Nu are dreptul sa faca nici un fel de discriminari pentru ca si acest lucru se poate pedepsi conform Codului Penal ca "Abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi". Respectiv Art. 316. precizeaza - (1) Ingradirea de catre un functionar public a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetatean ori crearea pentru acesta a unei situatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasa, sex sau religie se pedepseste cu inchisoare stricta de la 2 la 5 ani. (2) Fapta prevazuta in alin. (1), daca a fost savarsita de un functionar sau de o persoana care exercita un serviciu de interes public, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda.

IN SLUJBA ASOCIATIEI


Administratorul nu trebuie sa refuze lucrari de intretinere, reparatii care vizeaza bunastarea imobilului. De asemenea, administratorul nu trebuie sa refuze plata intretinerii din partea unui locatar, indiferent de conflictele sau antipatiile cu acesta, pentru ca priveaza Asociatia de incasarea unor sume necesare platilor facturilor.

Astfel de fapte constituie "Abuzul in serviciu contra intereselor generale". Conform Art. 317 din Codului Penal abuzul se pedepseste: "(1) Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu intentie, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unei autoritati sau institutii publice sau al unei persoane juridice ori o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare stricta de la 2 la 7 ani. (2) Fapta prevazuta in alin. (1), daca a fost savarsita de un functionar sau de o persoana care exercita un serviciu de interes public, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 3 ani".

Toate aceste vin sa puncteze doar o mica parte din implicatiile penale pe care le pot avea comportamentul si faptele unui administrator. In cadrul cursurilor specializate, cei care vor sa ocupe aceste functii sunt invatati si avertizati despre ceea ce presupune munca unui administrator. Spre exemplu, Liga Asociatiilor de proprietari Habitat ofera gratuit consiliere pe probleme juridice, economice si organizeaza, contra cost, cursuri de specialitate impreuna cu Centrul Regional de Formare Continua pentru Administare Publica. Lipsa de informare este de cele mai multe ori cauza neintelegerilor dintr-un bloc. Administratorul trebuie sa munceasca in beneficiul tutoror proprietarilor, ceea ce este foarte greu. Asa ca cine ia in deraderea aceasta ocupatie sau abuzeaza de ea, ar trebui sa se informeze. Acest lucru se poate face la consiliile locale, dar cu mai mare succes la asociatiile neguvernamentale, care dispun de juristi ce pot veni in sprijinul cetatenilor avizi de informatii.

OCUPATIA DE ADMINISTRATOR


Codul de Clasificarea Ocupatiilor din Romania: 512112 la grupa de baza 5121, pag. 204
Definitie: Ocupatia face parte din grupa Administratori (Intendenti). Administratorul de imobile este persoana fizica sau juridica care asigura administrarea unuia sau mai multor imobile (condominii conform prevederilor legale), a tuturor elementelor proprietatii comune apartinand acestora, a gestionarii mijloacelor comune materiale si banesti apartinand proprietarilor, pe baza de conventie civila, contract de munca sau contract de prestari de servicii.

PEDEAPSA PENTRU LIPSA ATESTATULUI


Administratorii neatestati care continua sa administreze imobile si dupa data de 31 martie 2004 pot avea probleme. Codul Penal prevede la Art. 365 urmatoarele: "Exercitarea fara drept a unei profesii sau a oricarei activitati pentru care legea cere autorizatie ori exercitarea acestora in alte conditii decat cele legale, daca legea speciala prevede ca savarsirea unor astfel de fapte se sanctioneaza potrivit legii penale, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu zile-amenda".

CONTRACT DE ADMINISTRARE


Activitatea de administrare a cladirii se asigura de un administrator, persoana fizica atestata si angajata cu contract individual de munca sau cu conventie civila, ori persoana juridica specializata, cu care se incheie un contract de administrare, in functie de hotararea adunarii generale a proprietarilor.
×
Subiecte în articol: persoană public serviciu interes pedepseste