x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Aleea utilitară sau aleea sinuoasă? - Oricăt de mică ar fi grădina tot are nevoie de alei

Aleea utilitară sau aleea sinuoasă? - Oricăt de mică ar fi grădina tot are nevoie de alei

17 Mai 2007   •   00:00

Structura de bază a unei grădini include printre altele şi aleile. De obicei aleile sunt de două tipuri ca funcţionalitate. Există o alee care vă aduce de la stradă pănă la intrarea in casă sau pănă la marginea grădinii şi mai sunt aleile meandrate din grădină.

Structura de bază a unei grădini include printre altele şi aleile. De obicei aleile sunt de două tipuri ca funcţionalitate. Există o alee care vă aduce de la stradă pănă la intrarea in casă sau pănă la marginea grădinii şi mai sunt aleile meandrate din grădină.

Primele sunt utilitare, cu structură solida şi dimensiuni mai mari, construite pe distanţa cea mai scurtă. Celelalte sunt inguste, sinuoase, făcute parcă să vă oprească puţin să admiraţi florile in linişte, sau să vă conducă de la casă pănă la locul de odihnă din grădină. Sunt mai multe aspecte interesante legate de alei dar de această dată vom vorbi doar despre două dintre ele: materialele de construcţie şi plantele de bordură sau gard viu.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Aleile acoperite cu nisip şi pietriş mărunt sunt uşor de amenajat. Ele de obicei se află in zonele in care se parchează maşinile sau in cele in care se amenajează locul de odihnă din grădină. Aleile pietruite sunt mai greu de construit şi de utilizat pentru că incetineşte viteza. Pietrele pot avea margini neregulate şi necesită completarea spaţiilor dintre ele cu ciment. In cazul in care sunteţi tentaţi să folosiţi piatra de York trebuie să ştiţi că, deşi extrem de frumoasă, ea devine periculos de lunecoasă iarna sau cănd plouă. Aşadar, n-o folosiţi pentru alei intens circulate.

Scoarţa de copac se poate folosi atăt pentru alei naturale căt şi pentru impiedicarea apariţiei supărătoarelor buruieni. Insă, este o soluţie temporară, pentru că se tasează cu uşurinţă. Aleile de lemn, precum nişte podeţe joase, sunt ideale pentru zonele mlăştinoase şi grădinile de apă. In plus sunt şi in mare vogă: dau un aer oriental grădinii dumneavoastră. Dalele pentru pavaj sunt soluţii bune mai ales că există o ofertă generoasă şi pe piaţa noastră.

CE PLANTAŢI LĂNGÃ... ALEE?

Bordurile de plante ce mărginesc de-o parte şi de alta aleile asigură un aspect ingrijit şi ordonat intregului spaţiu exterior. De obicei de o parte şi de alta a aleii se plantează garduri vii scunde (Buxus, Forsithya) sau se infiinţează o bordură. Ce plantaţi se mai alege şi in funcţie de stilul grădinii dumneavoastră.

Dacă aveţi o grădină modernă, atunci gardul viu din Buxus e cea mai bună alegere. Pentru o grădină in culori contrastante plantaţi Forsithya. Pentru o grădină romantică puteţi să infiinţaţi o bordură cu lavandă parfumată sau alte plante mai scunde de 30 cm (in funcţie de posibilităţile de expunere la soare).

GRĂDINA MICĂ ŞI INSORITĂ

Dacă aveţi o grădină mică şi expusă la soare un număr insemnat de ore aveţi următoarea variantă: pavaţi o alee dreaptă cu dale compacte şi de o parte şi de alta cu dale goale la mijloc.

Aceste spaţii le umpleţi cu pămănt şi plantaţi in ele suculente. Există o gamă variată de plante suculente la preţuri mici, unele rezistente şi la cele mai aspre condiţii de mediu

(veri toride, ierni geroase).

SFAT

Dacă aveţi un spaţiu mic pentru grădină, felul in care o pavaţi şi gardul pe care il alegeţi devin aspecte importante. Dacă vreţi şi spaţiu pentru parcarea maşinii şi grădină de flori veţi avea o dilemă. Totuşi există soluţii. Cea mai la indemănă este să pavaţi acel spaţiu cu dale goale pe dinăuntru. Aceste spaţii le umpleţi cu pămănt şi in ele plantaţi gazon. Puteţi chiar să obţineţi efecte decorative insemnate dacă le veţi grupa sub formă de mozaicuri de piatră şi gazon. Pentru gard puteţi să folosiţi elemente prefabricate şi să procedaţi ca şi cu dalele de pavaj: umpleţi spaţiile cu pămănt şi plantaţi flori curgătoare (muşcate, petunii, asparagus, etc.), flori anuale sau chiar mici bonsai

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde