x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajare de garsoniera

Amenajare de garsoniera

18 Mai 2005   •   00:00

Criza spatiilor locuibile determina pretul apartamentelor sa creasca facand ca accesul tinerilor la ele sa fie tot mai limitat. Proiectul prezentat propune o varianta de amenajare a unei garsoniere, solutie des intalnita si preferata in cazul unor beneficiari cu putere financiara medie

Suprafata locuintei este de 37 mp si, privind planul initial, observam o repartizare stanga - camera+balcon, dreapta - utilitati+depozitare.

Cerinta beneficiarului privind exploatarea spatiului cuprinde doua etape: cea actuala, de folosire ca locuinta si cea viitoare, ca birou (zona de lucru, secretariat, protocol, depozitare acte). Modificarile de structura s-au operat asupra peretilor neportanti (BCA), plus constructii gips-carton.

Explicatia modificarilor si argumentele necesare va vor da tabloul final al amenajarii. Astfel, la intrare spatiul de depozitare din hol a fost folosit pentru un dressing, exploatand toata inaltimea de 2.50m, alternand politele cu bara de haine. In hol, inchiderile sunt asigurate de usi glisante, placate cu oglinda (dressing, baie) si geam sablat pentru a lumina holul.

Baia a fost micsorata prin renuntarea la cada si amplasarea unei cabine de dus pe colt, lavoarul impreuna cu vasul WC ramanand pe pozitia initiala. La camara destul de mare s-a renuntat pentru a fi transformata in bucatarie. Peretele baii a fost mutat, iar spatiul ramas a permis amplasarea unui blat de lucru, care incorporeaza spalatorul si frigiderul. Finisajul ales este fag-bej, iar usile de la corpurile suspendate, care urca pana in tavan, sunt din sticla.

Spatiul bucatariei initiale este folosit ca zona de luat masa. Aici este amplasat un loc de depozitare cu polite, verticalele fiind din lemn iar orizontalele din sticla. Masa plianta ofera o pozitie putin nefireasca (fata la perete), dar cu un plus pentru zona de trafic. In planul pardoselii se face o delimitare intre parchet si gresie, linia curba conducand catre bucatarie, lasand insa si o intrepatrundere cu camera.

Peretele catre camera a fost daramat partial pentru a lasa impresia de continuitate intre spatii, desi comunicarea cu holul este inchisa de o usa. Rezulta o senzatie de spatiu si fluiditate a functiilor de acces. Grinda initiala a fost acoperita cu o constructie de gips-carton care incorporeaza spoturile. Tamplaria din lemn a fost scoasa si inlocuita cu geam termopan, cu profil de aluminiu, inchizandu-se balconul si adaugandu-se spatiul astfel obtinut camerei. Pardoseala este acoperita cu parchet triplu stratificat, inclusiv in balcon, cu un finisaj cald al lemnului. Tavanul si peretele din stanga sunt de culoare galben pal, peretele din capat, unde bate soarele, fiind alb pentru a reflecta lumina.

Mobilierul asigura functiile cerute fara a apasa prin cantitate si volum. In balcon sunt amplasate doua fotolii si o masuta, ce creeaza un spatiu de relaxare unde plantele expuse asigura coltul verde necesar cresterii tonusului. Biroul ofera spatiu de studiu beneficiarului, studenta in an terminal, si loc pentru utilajele informatice necesare. Spatiul de studiu este delimitat de o etajera joasa cu rol de depozitare. Canapeaua, intr-o culoare puternica, prin extindere ofera locul de odihna. Masuta, cu blat din sticla, are un aspect clasic. Fotoliul in ton cu canapeaua inchide zona de odihna si relaxare. Zona televizorului se prezinta aerisit, iar peretele vopsit intr-o culoare asemanatoare cu a canapelei stabileste o diagonala cromatica. Puterea culorii este accentuata de lumina spoturilor si de tablouri, toate fiind incadrate in albul constructiei de gips-carton. Corpul vertical asigura senzatia de inaltime, spatele fiind din sticla sablata si corespunzand cu holul. Astfel, lumina aprinsa in hol este proiectata in interiorul camerei, evitand iluminatul direct, la dorinta beneficiarului. In colt este o zona de depozitare inchisa ce foloseste locul ramas fara a deranja volumetria spatiului, asigurand si o pata de culoare necesara pentru echilibru.

Finisajul mobilierului ales in contrast (nucart ar) exploateaza liniile orizontale si verticale. Simplitatea liniilor alaturi de decoratiunile bine alese ofera spatiului o buna si placuta exploatare.

Pretul amenajarii este de 3720 euro si include decoratiuni interioare -concept, proiectare; mobilier - concept, proiectare, transport, montaj. Pretul nu contine TVA.

designer - Constantin Alupoaei
×