x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajarea unui apartament cu scara interioara

Amenajarea unui apartament cu scara interioara

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    27 Oct 2005   •   00:00
Amenajarea unui apartament cu scara interioara

LA BLOC, DAR ALTFEL
Locuinta bucuresteana a unui rezident strain
LA BLOC, DAR ALTFEL
Locuinta bucuresteana a unui rezident strain

De cate ori nu v-ati gandit sau nu ati ravnit chiar la un apartament cu scara interioara, motivati fiind de doua ratiuni: de estetica iesita din tipare conferita de dispunerea scarii intr-un apartament de bloc si apoi de spatiul mai ofertant si mai interesant distribuit care lasa loc interpretarii? Unul de acest fel este cel prezentat in continuare, situat undeva pe Bulevardul Unirii din Bucuresti si care apartine unui rezident strain in Romania.

TRANSPARENTA IN ZONA DIURNA


Devenita element de atractie al locuintei, din pricina neobisnuintei de a o intalni intr-un apartament, scara interioara delimiteaza in mod strict si asteptat doua zone, de zi si de noapte. Zona diurna, s-a vrut deschisa, potrivit dorintelor proprietarului, functiunile cumulate la acest nivel de: bucatarie, living si sufragerie beneficiind de transparenta totala a activitatilor desfasurate. Ce-i drept ca de mare folos in asigurarea acestei deschideri intre spatii au fost si calitatile tehnice ale structurii care au permis spargerea zidurilor (nu fara multele aprobari de rigoare). Una dintre grinzi este la vedere si sugereaza delimitarea zonei livingului de accesul catre nivelul urmator. Grinda constituie, fara sa se fi vrut acest lucru, un element constructiv, ce anunta subtil caracterul intim al urmatoarei zone.

Mobilierul gandit pentru intreaga amenajare este compus din forme simple geometrice, proiectate (este facut pe comanda) pentru a raspunde criteriului functional si practic (spatiu de depozitare si de expunere). Pentru a "sparge" monotonia continuitatii, exprimata prin linii drepte si spatii deschise, au fost alese mesele si scaunele, construite dupa un tipar "indulcit" de linii curbe, simple, expresive si elegante. Acestea din urma au fost achizitionate, impreuna cu canapelele si fotoliile, din magazinele Mobexpert. Nevoia de culoare care se resimtea a fost satisfacuta prin alegerea canapelelor si a fotoliilor din piele in tonuri de galben si albastru. Un aport special la rezolvarea "coloristica" a spatiului o au tablourile care imbraca peretii. Variatia de dimensiuni, forme si subiecte surprinse ale tablourilor este adaptata fiecarei zone. Astfel, in functiunea diurna a apartamentului, ramele sunt drepte, de dimensiuni medii si mici si dispuse pe orizontala, in acord cu "croiala" mobilierului, cu suprafata apartamentului si cu dimensiunea redusa pe inaltime a peretelui. Scara interioarA Tablourile ce decoreaza peretele care duce spre zona de noapte sunt imbracate in rame decorative, in ton cu nota eleganta in care a fost gandit acest spatiu de tranzitie. Scara interioara, "vedeta" apartamentului, a avut parte de toata atentia, atribuindu-se o nota speciala printr-un "lifting total". A rezultat in urma lui o scara cu balustrade din inox si mana curenta din lemn. Lansarea in trenduri si adoptarea de elemente, fara consiliere prealabila a unor specialisti, sunt acum la ordinea zilei. Tine de constructia ta ca om daca sa accepti sau nu sfaturi care iti depasesc competentele. Altfel poti merge pe mana bunului simt si a simplitatii in exprimare, asa cum a ales sa faca si proprietarul acestui apartament.

CALORIFERELE


O solutie constructiva care imbogateste estetic, dar si practic locuinta o reprezinta imbracarea caloriferelor cu o masca din lemn. Aceasta acopera frumos si valorifica cu folos spatiul dedicat caloriferului, transformat astfel intr-o zona de expunere a obiectelor de decor. Pozitia actuala a caloriferelor nu coincide cu cea initiala. Mizand pe sporirea efectului estetic, proprietarul a convenit la mutarea acestora, care trebuie stiut ca presupune obtinerea unor aprobari prealabile, cu alte cuvinte "multa bataie de cap".


La imbracarea ferestrelor largi ne-am fi asteptat la o alta culoare, in acord cu restul interiorului. Sunt o obiectie si un element de care trebuie tinut seama atunci cand ne decoram apartamentele


Mobilierul din dormitor, "croit" estetic dupa considerentul functionalitatii, are ca dominanta nevoia de adaptarea la geometria existenta a unui spatiu de depozitare cat mai incapator (dulapurile au fost comandate dupa geometria dictata de grinda incaperii)

×
Subiecte în articol: scara