x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajari in functie de bani

Amenajari in functie de bani

de Adela Parvu    |    16 Noi 2006   •   00:00
Amenajari in functie de bani


Din sumar: Editorial - Despre mainile zugravului… / Respira in casa aer de salina! / Lumina in zona de noapte / Casa cu vedere spre Cozia / Supravegherea gradinii pe parcursul primului an / Varza decorativa - Culoare in gradina de iarna / Leandrul este otravitor? / Parcul Ioanid, un muzeu in aer liber / Fiti pregatiti pentru inundatiile de sezon /


LA BLOC, DAR ALTFEL

Cand vrei sa-ti amenajezi casa, te gandesti ca designerul sau arhitectul iti va lua multi bani. Dar iata ca, mai nou, exista designeri care se adapteaza bugetului disponibil.
Adina Stama si-a inceput cariera in domeniul decorarii caselor de acum cinci ani. A locuit o perioada in Cipru, unde din placere si-a ajutat prietenii care voiau sa-si reamenajeze casele. Pentru ca a fost foarte priceputa, prietenii au incurajat-o sa faca o meserie din pasiunea ei, ceea ce a si facut o data cu intoarcerea in tara. Si la Bucuresti a avut norocul sa aiba ca si clienti oameni increzatori in priceperea ei si asta i-a dat curaj sa mearga mai departe.
Surprinzator este faptul ca Adina Stama s-a orientat catre un segment de clienti care nu mai au foarte multi bani dupa ce au investit in cumpararea locuintelor lor. E clar ca, dupa ce strangi bani pentru o casa sau faci credite dupa credite numai sa te vezi cu locuinta, te trezesti cu putini bani la sfarsit, pe care nu stii cum sa-i imparti. Si cine se muta in casa noua isi da seama ca in bucatarie trebuie sa aiba o mobila pe comanda care sa fie perfecta pe dimensiunile noii incaperi, ca piesele vechi nu se mai potrivesc in ambientul modern. In general, o casa noua cere si un aspect nou, adica mobila, decoratiuni, dotari.

Finisajele placute in tonuri luminoase fac din living o incapere primitoare. Locul pentru lectura cu mobilier din rattan se potriveste cu motivul exotic al pernelor canapelei. Bucataria este ascunsa dupa un paravan gen bar, loc pe langa care se trece catre celelalte incaperi ale casei
Buget si dorinte

Si aici intervine Adina Stama, care considera orice proiect o provocare. Ea spune ca stie cum stau lucrurile pe final si nu promite clientilor marea cu sarea. Dar din prima clipa cand vede apartamentul si dupa lungi discutii cu membrii familiei, poate spune ce solutie de amenajare se potriveste in functie de banii pe care ii are proprietarul. Pe langa faptul ca se adapteaza bugetului, Adina tine cont de preferintele proprietarilor, si asta deoarece, dupa cum spune ea, "clientii mei vor locui in casa pe care eu ii ajut sa o decoreze, asa ca e important ca ei sa se regaseasca in ea si sa se simta bine". Desigur ca isi sfatuieste clientii in toate problemele legate de amenajare si le explica in detaliu atunci cand una dintre dorintele lor pare bizara si stie ca pe viitor i-ar deranja un lucru facut doar din primul impuls.
Nu face proiecte desenate sau pe calculator. Adina Stama prefera sa faca comparatii intre mostre, sa explice in detaliu la fata locului despre ce e vorba, decat sa vina cu desene pe care proprietarii nu prea le inteleg sau ar fi dezamagiti de rezultatul final care nu poate fi identic niciodata cu cel de pe calculator sau din plansa. Intotdeauna intervin schimbari pe parcurs si e normal ca designerul sa se adapteze daca proprietarul se razgandeste pe parcurs. Bineinteles ca idealul pentru Adina este atunci cand un client ii arata toata increderea si ii lasa mana libera.

Bucataria a fost realizata pe comanda pentru a se potrivi perfect dimensiunilor din spatiul alocat ei. Chiar daca proprietarii nu au vrut sa aiba la vedere locul de luat masa, ca unul specific de sufragerie, acesta exista ascuns dupa oficiul bucatariei (paravanul gen bar), perfect pentru cei trei membri ai familiei
Surpriza dorita de client

Apartamentul din imagini a fost locuit o perioada scurta de timp de un alt proprietar. Nou-venitii, o familie cu un copil, au visat la spatii largi, aerisite si in culori calde. Dar, spre exemplu, au spus si ceea ce nu doreau, respectiv masa cu scaune - loc de sufragerie. Designerul a inteles si s-a conformat. Mai mult, proprietarii au spus ca nu au timp sa supravegheze santierul, i-au dat cheile apartamentului, care a fost pana la finalul lucrarii la dispozitia decoratoarei. Adina Stama a aflat tot ce isi doreau si le-a expus solutia gasita de ea, dupa ce au vizitat locuinta. Altfel e destul de greu sa ghicesti la ce se asteapta clientii atunci cand vor deschide usa casei deja reamenajata.
Gratie existentei deja a unor finisaje moderne, aplicarea celor noi a fost mai usoara, si in doar doua saptamani Adina a reusit sa termine lucrarea. Comanda pentru mobilier a facut-o din a doua zi de la preluarea santierului, luandu-si toate masurile de precautie pentru a preda locuinta cat mai repede si cu toate obiectele la locul lor. A fost o surpriza frumoasa pentru clientii ei.

Fara pretentii exagerate

Adina Stama nu si-a propus sa faca amenajari extravagante sau sa "creeze" un stil propriu. Visul este ca toti clientii ei sa se simta confortabil in casele lor, sa-i ajute sa-si duca la indeplinire visul. Ea stie ca pot exista finisaje luxoase, deci mai scumpe, dar si solutii rezonabile ca pret. Provocarea ei consta in a se incadra in bugetul disponibil, si asta e foarte important. E mult mai greu sa faci o amenajare reusita cu bani limitati decat atunci cand ai la dispozitie buget nelimitat. E mai greu sa gasesti mobila, obiecte si finisaje de calitate la preturi acceptabile decat sa comanzi din cataloage piese extravagante.
Adina Stama, dupa ce vede o locuinta, isi propune o tema care sa se potriveasca proprietarilor. Spre exemplu, in locuinta din imagini nu a ales intamplator culorile si mobilierul. S-a pus accentul mai mult pe living, pentru ca proprietarii au deseori prieteni veniti in vizita.

Cadrele din metal care imbraca unele corpuri ale bucatariei sunt asortate cu electrocasnicele din dotarile din inox. Metalul da un aspect modern care se preteaza foarte bine mobilierului bucatariilor deschise catre living. Majoritatea aparatelor si dotarilor sunt mascate de paravanul din gips-carton
Mobilier de rattan

Piesele de mobila din rattan aduc o nota lejera de vacanta si nu incarca prea mult spatiul. In rest, dormitoarele sunt mobilate si decorate conform cererilor proprietarilor. Dar oricat de simplu ar parea ca a decurs lucrarea de fata, nu e deloc asa. Numai alergatura dupa materiale, potrivirea lor, alegerea tamplariei, a perdelelor, a mobilierului pot pune in incurcatura pe multi dintre noi. Alegerile se fac greu, mai ales cand oferta este bogata. Tocmai aici e talentul Adinei, care vede produsul sau obiectul, il evalueaza in raport cu tema si stilul dorit de proprietar, face un calcul de pret si il comanda fara ezitari.


La dorinta clientului

Chiar daca a inceput sa profeseze ca designer de interior si cunoaste bine piata materialelor, mobilierului si obiectelor decorative, si-a dat seama ca fara o echipa buna de muncitori nu va putea duce la bun sfarsit lucrarile contractate. Din experienta a invatat ca meseriasii trebuie sa fie profesionisti, sa-l inteleaga pe decorator si sa respecte termenele de predare. Asa ca si-a ales echipe foarte bune de mesteri specializati pe diverse etape de lucru, de la zidarie, faiantat pana la montarea de tamplarie PVC si rulouri exterioare. Adina Stama este un decorator care intuieste dorintele clientilor si le duce la indeplinire repede, frumos si conform bugetului.

×
Subiecte în articol: bani stama adi