x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajări puţin costisitoare la casa de vacanţă

Amenajări puţin costisitoare la casa de vacanţă

de Ing. Lucian Cristian    |    18 Dec 2008   •   00:00

Fericiţi cei care au, ori îşi pot construi o casă de vacanţă, indiferent în ce zonă geografică. Am scris cu alte ocazii despre proiecte, costuri de construcţie, utilităţi şi alte chestiuni strict tehnice.



În acest număr al suplimetului, precum şi în numărul viitor, vom aborda problema mobilării şi dotărilor necesare unei astfel de case, răspunzând interesului manifestat de cititorii noştri pentru acest subiect. Casa de vacanţă este o locaţie cu utilizare temporară şi aleatorie, destinată de cele mai multe rânduri membrilor de gradul unu ai unei familii, prietenilor foarte apropiaţi, asimilaţi familiei prin mentalităţi, preocupări şi obiceiuri comune, unificatoare.

MAI ÎNTĂI FUNCŢIONALUL
Prima opţiune importantă pe care va trebui să o acceptaţi este strict legată de funcţionalitatea mobilierului şi dotărilor în relaţie cu nivelul de utilizare a casei de vacanţă. Astfel, cerinţele de confort pot atinge limita minimă, fără însă a coborî sub ea. Mobilierul de living, spre exemplu, va trebui să asigure binevenite momente de relaxare pentru anumite perioade ale zilei. Înainte de a cumpăra aparatură audio-video sofisticată (preferabil ar fi ca aceasta să lipsească cu desăvârşire, lăsând loc activităţilor fizice sau intelectual-creative, conversaţiei sau lecturii) investiţi într-un sistem de încălzire modern, economic şi uşor manevrabil. Asiguraţi, aşadar, confortul termic necesar, eventual împletit cu un confort de tip vizual şi psihic: construiţi sau instalaţi un şemineu suficient de mare pentru a asigura căldură şi lumină, indiferent de combustibilul utilizat. Bucătăria va trebui, la rândul ei, să fie dotată cu toate cele necesare, fără excese tehnologice sau aparatură prea pretenţioasă. La fel, dormitoarele trebuie mobilate minimal, cu piesele strict necesare odihnei nocturne şi, eventual, spaţiile de depozitare pentru aşternuturi şi pături sau pilote.

EVITAŢI EXCESELE
În totul, mobilarea şi dotarea casei de vacanţă trebuie să evite orice tip de exces. Nu aduceţi aici obiecte de mare valoare, piese sofisticate sau mari noutăţi tehnologice. Toate acestea îşi găsesc, eventual, locul în casa destinată locuirii permanente, acolo unde sunt, cu siguranţă, mai bine valorificate şi mult mai bine păzite… Abordarea unui stil rustic sau tradiţional, cu piese de mobilier specifice zonei, achiziţionate din împrejurimi şi puse în valoare prin dispunerea corectă în spaţiu poate fi o bună soluţie. Dacă utilizaţi casa de vacanţă pe perioada unor sărbători (de Paşti, de ziua unuia dintre membrii familiei sau de Crăciun, spre exemplu) vor fi binevenite podoabele ce marchează evenimentul. Ele vor înveseli atmosfera pentru o perioadă determinată şi vor putea fi înlăturate după trecerea acestei perioade.

NU AGLOMERAŢI BUCĂTĂRIA
Acordaţi o atenţie specială felului în care vă organizaţi şi vă dotaţi bucătăria din casa de vacanţă. Ea trebuie să fie calibrată în funcţie de numărul de persoane care vor locui aici, temporar, în mod obişnuit, de preferinţele lor gastronomice, de diminuarea pe cât este posibil a muncii aceluia sau acelora care urmează să asigure hrana zilnică. În general, este acceptată ideea unui spaţiu minimial şi cu funcţionalităţi stricte, la care se pot ataşa o zonă pentru luat masa şi un spaţiu destinat exclusiv depozitărilor pentru alimente, conserve, veselă. O bucătărie bine pusă la punct vă va scuti de orice fel de neajunsuri şi vă va face tuturor şederea mai confortabilă.

Info
Atunci când construiţi, mobilaţi şi dotaţi o casă de vacanţă luaţi în considerare şi desfăşurarea unor activităţi în exterior, de la scurte excursii în împrejurimi până la activităţi sportiv-recreative. Ideea este să existe un echilibru, un raport corect între timpul destinat odihnei inactive şi cel destinat activităţilor relaxante.
În relaţie cu acest raport veţi constata cantitatea şi calitatea mobilierului necesar, valoarea şi volumul dotărilor tehnice, eventuale investiţii colaterale necesare unor activităţi anume. Pentru perioadele calde ale anului puteţi gândi câteva soluţii alternative care să presupună petrecerea a cât mai mult timp în aer liber

×
Subiecte în articol: vacanta viaţa la ţară