x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Antenele de telefonie mobila si efectele instalarii lor

Antenele de telefonie mobila si efectele instalarii lor

de Av. Melania Floarea    |    20 Iul 2006   •   00:00
Antenele de telefonie mobila si efectele instalarii lor
CE SPUNE LEGEA
In tarile civilizate aceasta problema este demult rezolvata prin legi specifice si restrictive. Dincolo de marile interese financiare ale companiilor care opereaza cu telefonia mobila guvernele Occidentale acorda prioritate protectie cetatenilor si eliminarii oricaror riscuri potentiale.

Un cititor din Bucuresti este foarte ingrijorat pentru ca locuieste la ultimul etaj al unui bloc de 11 niveluri, pe terasa caruia, fara ca el sa afle si mai ales sa accepte, administratorul a permis unei firme de telefonie mobila amplasarea unei antene pentru receptia semnalului. Pe langa aspectul de mai sus, pe cititorul nostru il inspaimanta si ideea ca aceste antene pot emite radiatii si ca familia sa este expusa unor eventuale riscuri, asa cum a aflat dintr-o emisiune televizata pe aceasta tema.

Problema se poate aborda putin diferit: cititorul nostru probabil ca face parte din asociatia de proprietari a blocului respectiv. Chiar daca nu este asa, el poate solicita administratorului sa-i dovedeasca faptul ca asociatia de proprietari a adoptat hotararea amplasarii antenei prin vot luat cu cvorumul prevazut in actele constitutive ale asociatiei (act constitutiv si statut). De asemenea, trebuie verificat daca adunarea asociatiei in care s-a luat decizia respectiva a fost convocata legal, prin afisare la avizier. Va sfatuiesc sa cititi si sa studiati putin H.G.400/2003 in care sunt cuprise toate aspectele legate de asociatiile de proprietari.

ADUNAREA PROPRIETARILOR

Daca cititorul face parte din aceasta asociatie si conditiile de mai sus au fost respectate, nu se poate pune problema luarii unei decizii ilegale, pentru ca orice proprietar trebuie sa participe la adunarile generale in care se discuta masuri de acest gen, avand astfel prilejul sa-si expuna punctul de vedere, si chiar sa se opuna motivat adoptarii unei masuri susceptibile de a-l prejudicia.

In general, hotararile adunarilor asociatiilor de proprietari in care se iau astfel de masuri, au drept scop obtinerea unei compensatii banesti sau de alta natura de la firmele care inchiriaza temporar aceste spatii, in beneficiul proprietarilor.

PROBLEME CONTRACTUALE

Este foarte posibil ca in cazul expus mai sus, firma care a amplasat antena pe terasa blocului sa se fi obligat prin contract cu asociatia la repararea acoperisului, fapt care ii avantajeaza pe toti proprietarii blocului respectiv (nu vor mai fi nevoiti sa scoata din buzunar bani pentru repararea acestei parti din spatiile comune ale blocului, cheltuiala la care sunt obligati cu totii), dar mai ales, il avantajeaza in mod direct pe cititorul nostru. Spun asta deoarece, multi cititori care locuiesc la ultimele etaje, ni se plang de faptul ca desi au incercat sa convinga administratorii blocului sa se efectueze reparatii la acoperisurile demult degradate (si care cauzau scurgerea apelor pluviale pe peretii apartamentelor) se loveau permanent de indiferenta celorlalti proprietari de la etajele inferioare care nu erau direct afectati de acest lucru si care nu voiau sa cotizeze pentru reparatii.

EFECTELE RADIATIILOR

Problema eventualelor riscuri decurgand din efectele radiatiilor asupra familiilor de la etajele superioare este insa una reala care nu trebuie neglijata.

Il sfatuiesc pe domnul care ne-a scris sa ceara de urgenta presedintelui administratiei de proprietari sa ia legatura cu firma respectiva de telefonie pentru a afla direct de la acestia ce presupune amplasarea unei astfel de antene pe terasa blocului. Mai mult decat atat, firma de telefonie ar trebui sa-i dovedeasca cititorului nostru cu certificate sau documente relevante faptul ca montarea antenei nu ii pune in pericol sanatatea pe termen scurt sau lung.

Discutii similare ne sunt aduse la cunostinta de alti cititori care sunt deranjati de picaturile de la aerul conditionat montat de unii vecini de la etajele superioare sau de faptul ca vecinii au montat pe laterala blocului antene parabolice care ii deranjeaza.

In primul caz, referitor la amplasarea aparatelor de aer conditionat si la picaturile generate de acestea, vecinii exagereaza putin, deoarece aceste picaturi nu pot deranja atat de tare incat sa faca improprie, de exemplu, utilizarea unui balcon si nu pot produce in nici un fel pagube de genul celor produse de scurgerea apelor pluviale din streasina unui vecin catre cel de langa. Asadar, aici recomad putina moderatie in abordarea relatiilor de vecinatate, pentru ca, mai ales in Bucuresti stim cu totii ca este aproape imposibil sa rezisti in lunile din ce in ce mai toride de vara fara aer conditionat.

ANTENA PENTRU SATELIT

Cat priveste montarea unei antene de satelit pe un perete lateral al blocului, antena care stim ca ocupa un spatiu considerabil, situatia este putin diferita: astfel, peretii exteriori ai unui condominiu, fiind spatiu si proprietate comuna a proprietarilor din acel imobil, pentru amplasare trebuie cerut acordul celorlalti proprietari.

Din toate relatarile cititorilor observ ca daca oamenii ar incerca sa discute, sa abordeze problemele cu decenta si bunavointa, ar putea fi lesne evitate multe discutii aprinse, de multe ori inutile si care de tot atatea ori deviaza in litigii pe rolul instantelor judecatoresti.

Ii invit pe acesta cale pe cititorii proprietari ai unor apartamente in condominii sa fie mai concilianti si sa mentina relatii de buna-vecinatate, esentiale unui trai la bloc lipsit de probleme.

"Sa ceara de urgenta presedintelui administratiei de proprietari sa ia legatura cu firma respectiva de telefonie pentru a afla direct de la aceasta ce presupune amplasarea unei astfel de antene pe terasa blocului. Firma de telefonie ar trebui sa-i dovedeasca cititorului nostru cu certificate sau documente relevante faptul ca montarea antenei nu ii pune in pericol sanatatea pe termen scurt sau lung"

ATENTIE!
Cat priveste montarea unei antene de satelit pe un perete lateral al blocului, antena care stim ca ocupa un spatiu considerabil, situatia este putin diferita: astfel, peretii exteriori ai unui condominiu, fiind spatiu si proprietate comuna a proprietarilor din acel imobil, pentru amplasare trebuie cerut acordul celorlalti proprietari
×
Subiecte în articol: telefon proprietari blocului antene