x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Apa, atît de necesară şi spectaculoasă

Apa, atît de necesară şi spectaculoasă

de Cornelia Constantin    |    15 Mai 2008   •   00:00

Apa este nelipsită în grădinile noastre, fie că avem sau nu o anume amenajare care să o pună în valoare. V-aţi gîndit vreodată cîtă apă consumaţi în fiecare zi? Dar pentru ce anume o folosiţi?

Apa este nelipsită în grădinile noastre, fie că avem sau nu o anume amenajare care să o pună în valoare. V-aţi gîndit vreodată cîtă apă consumaţi în fiecare zi? Dar pentru ce anume o folosiţi? Nu vă învinovăţiţi prea tare, cei mai mulţi dintre noi nu se gîndesc. Însă apa este una dintre cele mai preţioase resurse naturale. Din păcate, în ultimii ani este din ce în ce mai poluată, mai ineficient folosită şi ne dăm seama de acest lucru numai în perioa­dele secetoase.

Ce-ar fi dacă am da mai multă importanţă conservării acestei resurse prin amenajarea minuţioasă a grădinii noastre? Nu e chiar aşa de complicat precum credeţi şi, dacă sînteţi de părere că nu vă descurcaţi singuri, puteţi cere ajutorul unui peisagist care să facă o analiză a grădinii din acest punct de vedere.
 

Grădina inteligentă

Dacă de casa inteligentă aţi mai auzit, acum poate că este prima dată cînd auziţi şi de grădina inteligentă. Pe seama acestui principiu se face mare caz în Statele Unite, şi pe bună dreptate. Puteţi economisi cantăţi mari de apă dacă ştiţi cum să vă adaptaţi grădina din punct de vedere estetic la condiţiile de mediu. De exemplu, dacă sunteţi într-o zonă cu veri toride, care implică un consum mare de apă pentru grădină, nu vă încăpăţînaţi să alegeţi plante mari iubitoare de apă. Aveţi de unde alege plante cu necesităţi mai puţin însemnate.

Faceţi o analiză a solului şi eventuale îmbunătăţiri, dacă ele sînt necesare. Nu păstraţi suprafeţe mari cu gazon, nu mai mult decît e necesar. E adevărat că este deosebit de frumos, dar gîndiţi-vă la nenumăratele ore de muncă pentru întreţinerea lui şi la uriaşele cantităţi de apă utilizate. Alegeţi plantele şi găsiţi-le locul în grădină şi în funcţie de necesarul de apă, mai ales acela pe perioada caldă a anului. Aşa veţi putea avea şi plantele dorite, dar veţi putea face şi economie de apă. Această resursă fără de care nimic nu ar mai putea trăi nu este doar mijlocul prin care grădina este mai frumoasă, nu are doar un scop de­corativ, ci şi uti­litar.
 

Învăţaţi să conservaţi!

Nu e niciodată prea tîrziu să învăţaţi cîte ceva care vă poate face viaţa mai uşoară. Şi, de ce nu, grădina mai frumoasă. Cînd planificaţi un lac, bazin, cascadă, fîntană luaţi în calcul purificarea şi refolosirea apei. Pentru că de cele mai multe ori acest lucru este posibil fără să faceţi nişte investiţii impresionante. Este suficient să vă pese şi să încercaţi. 
 

În loc de gazon

Cei care iubesc gazonul cu adevărat vor fi probabil supăraţi de propunerile noastre, aşa că ne-am gîndit la o soluţie care să împace şi conservarea, şi esteticul: mozaicul de gazon şi piatră. Sînt dale special făcute pentru acest lucru şi sîntem convinşi ca or să vă placă în mod deosebit.

 

Contraindicaţii

Udarea plantelor la prînz este contraindicată. Soarele, de multe ori intens, produce “fierberea” rădăcinilor plantelor. Unele se vor ofili, iar altele se vor usca în întregime. În plus, apa se va evapora rapid şi faceţi în acest fel risipă. După cum vedeţi, merită să vă gîndiţi la aceste aspecte.

×
Subiecte în articol: apă mereu verde