x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Apă sănătoasă in corp sănptos (II)

Apă sănătoasă in corp sănptos (II)

13 Sep 2007   •   00:00

Apele de suprafaţă trebuiesc, fără excepţie, prelucrate in scopul potabilizării. Metode pentru a prepara o apă bună de băut au fost inventate din timpuri străvechi.

Cum se tratează şi cum se prepară apa potabilă

Apele de suprafaţă trebuiesc, fără excepţie, prelucrate in scopul potabilizării. Metode pentru a prepara o apă bună de băut au fost inventate din timpuri străvechi. Ştim că egiptenii foloseau sifonarea şi cunoşteau tehnica filtrelor de apă. In Grecia Antică se bea apă tratată, iar romanii au ştiut, la răndul lor, cum să cureţe apa de elementele nocive. Ca şi in multe alte domenii, epoca Evului Mediu a fost una de regres şi in medicină, o dovadă elocventă fiind frecvenţa epidemiilor şi molimelor care făceau sute de mii de victime.

Inceputul modernizării

Revenirea la tehnici şi metode de prelucrare şi purificare a apei potabile s-a făcut destul de tărziu. In Franţa, abia in 1772 s-a trecut la sterilizarea apei cu hipoclorit de sodium. La Londra s-au instalat in 1829 filtrele lente, care mai sunt utilizate şi astăzi. Există căteva metode convenţionale folosite in procesul de tratare a apei potabile. Printre acestea amintim sedimentarea, coagularea, filtrarea fizică sau biologică şi apoi dezinfecţia. Opţional se mai folosesc procedee de mineralizare sau demineralizare a apei, dezactivare, floculare mecanică, despumare. Filtrarea apei se poate face rapid sau lent, prin filtrare directă, prin filtrare cu presiune şi cu vid, cu microsite şi membrane. Demineralizarea este un proces care poate viza dedurizarea, deferizarea sau demagnetizarea apei.

Dezinfectarea apei

Procesul de dezinfectare este extrem de important. Trebuie ştiut insă că, vorbind despre tratarea apei pentru a deveni potabilă, nu există metode care să poată fi aplicate practic in scopul de a epura o anume substanţă. Tehnicile pe care le utilizăm astăzi epurează nediscriminatoriu clase intregi de componenţi ai apei, nu numai pe cei toxici. Evident, aceasta conduce şi la indepărtarea unor substanţe dorite. Dezinfectarea apei se face de regulă prin clorinare, dar şi prin alte procedee cum sunt ozonizarea, iodurarea sau bromurarea. Mai sunt folosite metode pe bază de argint sau permanganat de potasiu. Folosite pe scară mai restrănsă (din cauza costurilor ridicate) sunt şi metode mai moderne de tratare a apei prin adsorbţie, aerare, electrodializă, osmoză inversă, distilare, congelare sau folosind razele ultraviolete.

Filtrele casnice

Dacă vă hotărăţi să folosiţi in casă unul dintre filtrele de apă recomandate de firmele de specialitate, va trebui să ţineţi seama de căteva reguli generale obligatorii. Respectaţi cu stricteţe durata de funcţionare inscrisă pe cartuş şi efectuaţi schimbul la timp. Altfel, acesta nu numai că nu va continua să reţină poluanţii, dar ii va reintroduce in apă pe cei reţinuţi anterior. Apa filtrată nefolosită imediat trebuie fiartă şi păstrată in frigider, pentru a nu deveni un mediu excelent de dezvoltare a microorganismelor. Intotdeauna, după schimbarea cartuşului filtrant, primii căţiva litri de apă care vin pe robinet se aruncă. Nu se folosesc sub nici un motiv cartuşe filtrante vechi. Cartuşele instalate nu se lasă să se usuce, ele se ţin sub un consum constant. Cei mai mulţi specialişti recomandă evitarea cartuşelor care folosesc argintul ca mijloc de dezinfecţie. Ţineţi intotdeauna cont de faptul că afectarea gustului sau mirosului apei este un indiciu clar că ceva nu este in regulă cu filtrul instalat. Avănd in vedere faptul că dezinfectarea se face cu clor, furnizorul trebuie să se asigure că aceste elemente nu trec de limita admisă şi nu periclitează sănătatea consumatorului. Persoanelor alergice sau sensibile le recomandăm să ţină apa in repaos, la rece, două-trei ore, sau să adauge căteva picături de zeamă de lămăie la litru.

La laborator

Orice bucureştean poate solicita analiza apei potabile pe care o primeşte la robinet. Pentru asta trebuie să achite contravaloarea analizei la casieria sediului central Apa Nova.

De la laboratorul de apă potabilă situat in Strada Şinei nr. 44, Sector 5, primeşte recipientul necesar colectării probei de apă. După depunerea probei la laborator, in termen de 48 de ore se emite buletinul de analiză.

De reţinut faptul că laboratorul este dotat cu sisteme de asigurare ce prevăd marcarea şi codificarea probei aduse la analiză. La cererea solicitantului se fac toate tipurile de analize fizico-chimice, bacteriale sau biologice care pot confirma sau infirma calitatea apei analizate.

Apa potabilă in Bucureşti, captată din răurile Dămboviţa şi Argeş, este livrată de o singură firmă. Apa se tratează online in staţiile de la Arcuda şi Roşu. Se efectuează un sistem continuu de control al calităţii apei, intr-un sistem complex şi automatizat ce include un număr de 49 de puncte fixe şi mai multe puncte alese in mod aleator. Se efectuează permanent analize specifice, fizico-chimice şi microbiologice. Sunt verificaţi toţi parametri calitativi importanţi, dintre care nu lipsesc temperatura, turbiditatea, conductivitatea, pH-ul, clorul liber. Furnizorul de apă potabilă este verificat de instituţii ale statului, cum sunt Administraţia Naţională "Apele Romăne" sau Direcţia de Sănătate Publică

×
Subiecte în articol: apă apei sfatul inginerului